Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Provincie Utrecht participeert in GBKN

Datum nieuwsfeit: 06-01-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Provincie Utrecht


Persbericht
05 januari 1999

Gezamenlijkheid geeft meerwaarde
PROVINCIE UTRECHT PARTICIPEERT IN GBKN

De provincie Utrecht participeert per 1 januari van dit jaar in de Grootschalige Basiskaart Nederland (GBKN).
De GBKN is door het Kadaster, de Nutsbedrijven (Electra, Gas, Water, Stadsverwarming), CAI en KPN-Telecom ontwikkeld. Het Kadaster beheert en onderhoudt de Grootschalige Basiskaart sinds 1997, in opdracht van het samenwerkingsverband.

Schat aan gegevens samengebracht
De GBKN is een gedetailleerde digitale geografische kaart waarin de topografische elementen, symbolen en teksten zijn vermeld. Je kunt er letterlijk alles op vinden: bebouwing, wegen, bruggen, paden en inritten, waterwegen, sloten, enz. Aan deze elementen zijn uitgebreide gegevens gekoppeld zoals straatnamen, huisnummers en soorten wegverharding.
De deelnemende organisaties gebruiken de kaart voor allerhande beheerstaken. Aangevuld met bestuurlijke, technische en administratieve informatie kunnen diverse overheidsinstanties en bedrijven de GBKN effectief gebruiken bij de besluitvorming.

Meerwaarde
Door de gezamenlijkheid bezit de GBKN een meerwaarde. Het is namelijk veel efficiënter en goedkoper om gezamenlijk één product te vervaardigen en te onderhouden dan ieder voor zich een product te hebben. Door met z'n allen met een en hetzelfde product te werken, kunnen gegevens ook gemakkelijk uitgewisseld worden. Naast de genoemde initiatiefnemers ondersteunen ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Unie van Waterschappen de GBKN en adviseren hun leden erin deel te nemen. Inmiddels zijn bijna alle Utrechtse gemeenten deelnemer en participeert een waterschap.

Maatschappelijk nut
Op 16 december ging met het ondertekenen van een overeenkomst ook bij de provincie Utrecht de kogel door de kerk. Vanaf 1 januari participeert de provincie in het samenwerkingsverband GBKN Utrecht waarmee ook zij de beschikking heeft over een provinciedekkende, digitale en zeer gedetailleerde basiskaart. De participatie betreft in eerste instantie een proefperiode van drie jaar. Maatschappelijk nut en efficint gebruik van overheidsgelden hebben een belangrijke rol gespeeld in het participatiebesluit. Daarnaast vindt de provincie het belangrijk bij te dragen aan de verdere vormgeving en uitbouw van de GBKN als basis voor samenwerking en gegevensuitwisseling tussen de diverse overheidsdiensten en bedrijven.
(Voor informatie: Clara van Foreest, (actueel@prvutr.nl), 030 - 258 33 19)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie