Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Europarlementarier: Burger moet akkoord zijn met Europa 2000

Datum nieuwsfeit: 11-01-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Brunssum


***Europa***

Leonie van Bladel van het Europees Parlement:

"Burger moet zelf akkoord zijn met Europa 2000"

Het is al meer dan vijftig jaar vrede in Europa, dankzij de samenwerking van vijftien lidstaten. In 1999 wordt met de invoering van de euro opnieuw een belangrijke stap gezet in de Europese samenwerking. Wordt de euro een succes dan zal de burger ook bereid zijn op andere terreinen dan uitsluitend op het gebied van de markt samen te werken. De Europese Unie staat dus aan de vooravond van een nieuwe historische ontwikkeling en uitdaging. Het Europees Parlement speelt een belangrijke rol hierbij.

Direct gekozen volksvertegenwoordigers van de lidstaten letten er onder meer op dat het geld niet over de balk wordt gesmeten door de Europese Commissie. Ook worden heel taaie gevechten gevoerd om nieuwe regels voor de markt, maar ook voor consumenten- en milieubeleid, doorgevoerd te krijgen. Die nieuwe wetgeving moet vervolgens via de nationale parlementen van de vijftien lidstaten worden ingevoerd. Zo is bijvoorbeeld in Nederland al meer dan dertig procent van de wetgeving Europees. Weinig burgers beseffen dit. Daarom is het belangrijk dat bij de Europese verkiezingen op 10 juni 1999 de kiezers hun stem uitbrengen om de toekomst van de Europese Unie mede te bepalen.

Vertegenwoordiging

Met de nieuwe landen uit Midden- en Oost Europa in 2006 erbij, gaat het Europees Parlement meer dan 700 vertegenwoordigers tellen. Dat is naar mijn idee onwerkbaar. Het aantal gekozenen moet tot 500 worden teruggebracht. Helaas geeft het Verdrag van Amsterdam dit advies niet. Ook zou het mandaat tot twee achtereenvolgende periodes van vijf jaar moeten worden beperkt. Op dit ogenblik zijn er parlementariërs die al 20 jaar in het parlement zitten, en zich opnieuw kandidaat willen stellen. Dit is geen gezonde zaak. In de politieke vertegenwoordiging ontbreekt het bovendien, evenals in de Tweede Kamer, aan politici uit het bedrijfsleven. Gekozenen, afkomstig uit de vakbond zijn breed vertegenwoordigd. Vanuit deze achtergrond ontstaan in het Europees Parlement waslijsten aan wensen, die vervolgens struikelen over de werkelijkheid in de lidstaten.

Gewaardeerd

Ook vind ik dat het parlement lijdt onder de negatieve berichtgeving in de Nederlandse pers. In andere Europese landen worden Europarlementariërs juist gewaardeerd. Het werk in een internationaal samengesteld parlement is ingewikkelder dan in de Tweede Kamer. Om te beginnen is er al sprake van vijftien verschillende culturen. Daarnaast zijn de politieke fracties anders samengesteld dan wij in Nederland zijn gewend. Bij de socialistische fractie horen in Europa ook de communisten. In de christen-democratische fractie zitten bijvoorbeeld ook de Britse conservatieven en de Italianen van Forza Italia. Ikzelf ben een onafhankelijk lid van een fractie waartoe onder andere de Gaullisten behoren.

Tanden

Daarnaast kan het Europees Parlement geen regering naar huis sturen zoals in de Tweede Kamer, maar heeft zij te maken met twee Europese instellingen als de Europese Commissie en de Europese Raad van Ministers. Het parlement laat steeds meer haar tanden zien en ligt dikwijls overhoop met deze instellingen, maar werkt ook samen om tot goede resultaten te komen. Om dit inhoudelijk taaie werk van de parlementariërs goed weer te geven, kan de pers niet volstaan met het plaatsen van een verborgen camera, noch met one-liners op de televisie.

Geldstromen

Aan het begin van de 21ste eeuw worden de Europese landbouwpolitiek en de geldstromen die van rijk naar arm gaan, opnieuw streng tegen het licht gehouden. Dit is eenvoudigweg nodig omdat er anders geen geld overblijft om de nieuwe landen uit Midden- en Oost Europa bij de Unie te betrekken. Ook de samenstelling van de Europese Commissie moet drastisch worden ingekrompen. Dit alles zal bij elkaar een enorm gevecht opleveren, waarvan minister Zalm de burger al een voorproefje heeft gegeven door meer geld uit Europa voor Nederland terug te eisen.

Offers

Er staat ons een lang en taai proces te wachten. De Europese burger moet alert blijven en zich door de politieke- en bureaucratische elite van Europa geen zaken laten opdringen waar men niet achter kan staan. Dan dreigen politiek en burger elkaar uit het oog te verliezen. De vrede in de Unie blijft niettemin offers vragen. Die offers kunnen beter aan de onderhandelingstafel worden bevochten dan op het slagveld.

Leonie van Bladel

Onafhankelijk lid van de fractie Unie voor Europa in het Europees parlement. Vice-Voorzitter van de subcommissie voor Mensenrechten. Lid van de Commissie Buitenlandse Zaken, Veiligheids- en Defensiebeleid. Lid van de Delegatie met de Palestijnse Autoriteit. Rapporteur voor Egypte.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie