Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Sun introduceert Jini-technologie

Datum nieuwsfeit: 26-01-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Persbericht

Voor meer informatie Sun Microsystems Computers Hans Appel: 033 450 1234
E-mail: (hans.appel@holland.sun.com)

Lammers van Toorenburg PR Ward van Beek: 030 656 5070
E-mail: (ward@lvtpr.nl)

Sun introduceert Jini-technologie: ‘Any Network, Any Time, Anywhere’

Nieuwe technologie krijgt brede steun vanuit industrie

Amersfoort, 26 januari 1999 - In aansluiting op haar visie ‘The Network Is The Computer’ heeft Sun Microsystems, Inc. de beschikbaarheid bekendgemaakt van de Jini-technologie. Tegelijkertijd wordt bekendgemaakt dat Jini ondersteund wordt door toonaangevende industriepartners, variërend van producenten van consumentenelektronica en softwareleveranciers tot leveranciers van producten en diensten.

Jini biedt een volledig nieuwe aanpak met betrekking tot netwerktoegang en het opent de deur naar een reeks van innovatieve diensten en producten. De technologie is sterk in eenvoud en kracht. Jini maakt het mogelijk om binnen zakelijke en consumentenmarkten randapparatuur onmiddellijk op het netwerk aan te sluiten zonder tijdrovende installaties.

Inmiddels heeft een gerenommeerde groep van bedrijven Sun gevolgd in het verder ontwikkelen van de Jini-technologie en haar mogelijkheden. Naar verwachting zullen de eerste voor Jini geschikte apparaten al eind 1999 op de markt komen.

Dankzij Jini-technologie kan elk willekeurig randapparaat 'deelnemen' aan een netwerk, ongeacht de onderliggende software of het onderliggende besturingssysteem. Daarbij staat transparantie voor de gebruiker voorop. Doordat de technologie volledig platformonafhankelijk is, kunnen randapparaten van alle merken - ongeacht software, processor, drivers of netwerkprotocols - onderling met elkaar samenwerken.

"Het netwerk is een geïntegreerd onderdeel van de werkvloer geworden. Toch bestaat nog steeds het beeld van grote complexiteit, waardoor veel gebruikers huiverig zijn om het netwerk in de thuisomgeving te gebruiken", zegt Bill Joy, Chief Scientist bij Sun en geestelijk vader van Jini. "Computers en netwerken zijn tot nu het exclusieve domein van IT-professionals. Dankzij Jini kunnen we de barrière tussen kantoor- en thuisomgeving slechten."

De techniek Jini-technologie bestaat uit een set van softwarelagen die de regels vaststellen voor de toegang tot het netwerk en voor de interactie op het netwerk. De eerste centrale component van het Jini-platform heet Discovery & Join. Deze software regelt de registratie van diensten en software op het netwerk. Op het moment dat de gebruiker een apparaat op het netwerk aansluit, plaatst het apparaat een Discovery-packet op het netwerk, dat geïdentificeerd wordt door de Jini Lookup-service. Deze service is een prikbord voor alle diensten die het netwerk kan bieden. De Lookup-service kijkt voortdurend rond of er Discovery-packets aanwezig zijn op het netwerk. Zodra de service er één tegenkomt, vindt registratie plaats en maakt het apparaat deel uit van de federatie. Wanneer bijvoorbeeld een printer bij de Lookup-service geregistreerd wordt, laadt de service de printerdriver of een interface naar de driver in de Lookup. Zodra iemand de printer wil gaan gebruiken, kan hij de driver en de interface vanuit de Lookup ophalen en opslaan op het client-apparaat.

Een opmerkelijk voorbeeld van een dienst die de Jini-technologie biedt, zijn JavaSpaces. Dit zijn virtuele prikborden die informatie bevatten, die gebruikt kan worden door andere gebruikers of applicaties. Zo kan bijvoorbeeld een e-commerce-toepassing een object, inclusief de code, plaatsen in een JavaSpace. Een voorbeeld van zo'n object is een vacaturemelding. Een tweede toepassing kan dit object even later opnemen, nadat deze een melding via het netwerk heeft gekregen. Doordat in de JavaSpace ook de code is opgenomen, kan ook de tweede toepassing het object verwerken zonder opnieuw te hoeven zoeken naar de code.

Net als de Jini-technologie zelf zijn JavaSpaces gebaseerd op de Java Remote Method Invocation-technologie. Die biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om gedistribueerde objecten te schrijven, waarbij de objecten met elkaar kunnen communiceren en elkaars code kunnen uitwisselen. Door het gebruik van enkele eenvoudige programmeermethodes - waaronder read, write en take - zijn objecten voor iedereen beschikbaar op het Jini-netwerk.

Voor Jini geschikte apparaten bieden tal van mogelijkheden. · Laptops, printers, diskdrives en andere apparaten kunnen op elke willekeurige plek, op kantoor of thuis, aangesloten worden op het bedrijfsnetwerk. · Consumenten kunnen elk apparaat eenvoudig aansluiten op een netwerkdienst. Zo kan bijvoorbeeld een film opgehaald worden vanaf een netwerk en opgeslagen worden in een set top box of op een diskdrive. · Leveranciers krijgen de mogelijkheid nieuwe diensten en producten te ontwikkelen voor nieuwe markten. Te denken valt aan een informatiedienst waarbij abonnees dagelijks een op maat gemaakte krant op de eigen fax thuis ontvangen. · Producenten kunnen nieuwe apparaten ontwikkelen, die geschikt zijn voor netwerkgebruik. Zo kan bijvoorbeeld een wasmachine die gekoppeld is aan een netwerk, zelf storingen oplossen nog vóór de gebruiker er iets van heeft gemerkt.

Sun heeft onlangs een omvangrijk initiatief gelanceerd voor de consumentenmarkt door het instellen van een Consumer & Embedded-divisie, die technologieën voor gebruik met Jini zal ontwikkelen en stimuleren. Sun werkt verder samen met bijvoorbeeld America Online om Jini te gaan toepassen bij het bieden van nieuwe diensten via het Internet naar elk willekeurig randapparaat.

Ontwikkelaars kunnen al sinds zes maanden beschikken over de Jini-technologie. Het is vanaf nu als product beschikbaar op java.sun.com.products/jini

De broncode van Jini is door Sun vrijgegeven via de Community Source License (CSL). Een groot aantal bedrijven neemt inmiddels deel aan de ontwikkeling van voor Jini geschikte diensten en producten, waaronder Adaptive Networks, America Online, Axis Communications, BEA Systems, Bosch Siemens, Bull, Canon, Cisco Systems, Inc., Computer Associates, Creative Design Solutions, Dallas Semiconductor, Echelon, Encanto, Ericsson, Funai, IBM, Inprise Corporation, Kinkos Corporation, Kodak, Metroworks, Motorola, Novell, Nokia, Oki Electric, Philips, Phoenix Technologies, Quantum, Samsung, Seagate, Seiko Epson, Sharp, Sony Corporation, Symbian, 3Com Palm Computing, Tatung, Toshiba en Xerox Corp.

Sun Microsystems Sun Microsystems, opgericht in 1982, heeft met haar unieke visie ‘The Network Is The Computer’ een positie als marktleider veroverd op het gebied van hardware, software en diensten. De diensten richten zich op het realiseren van bedrijfsomvattende intranetten en het uitbreiden van de mogelijkheden van Internet. Sun behaalde een jaaromzet van bijna $ 10 miljard, en heeft kantoren in meer dan 150 landen. Op www.sun.nl is meer informatie over het bedrijf beschikbaar.

Sun, het Sun-logo, Sun Microsystems, Solaris, Java en 'The Network Is The Computer' zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van Sun Microsystems, Inc. in de Verenigde Staten en andere landen. Alle SPARC-handelsmerken worden onder licentie gebruikt en zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van SPARC International, Inc. in de Verenigde Staten en andere landen. Producten die het SPARC-handelsmerk dragen, zijn gebaseerd op een architectuur die ontwikkeld is door Sun Microsystems, Inc.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Israël Christelijk Nieuws Netwerk met een hart voor Israël op kabeltv
Vanaf 1 oktober 2016 zendt IsraelCNN elke zaterdagavond uit om 20.00 uur op de Kabel-TV via de Christelijke zender Family7....

23 wijnlanden in finale 28e Proefschrift Wijnconcours
Ruim 250 finalewijnen afkomstig uit 23 wijnlanden stonden zondag 25 september op de proeftafels van het 28e Proefschrift Wijnconcours. 27...

Danielle Van 't Schip Oonk brengt Loveable Light naar Melbourne
“Het vinden van vrede in jezelf leidt tot de ontwaking van je innerlijke rust die een stroom van liefde teweeg...

Loveable Light van start gegaan als statement tegen haat in de wereld
Vandaag is officieel de eerste aktie van Loveable Light van start gegaan, een initiatief van Annelies George (Basaiia) uit Bussum....

Het Spoorwegmuseum krijgt een Apenkop
Ruim 50 jaar was de Mat ’64, in de volksmond ook wel Apenkop genoemd, een bekende verschijning op het Nederlandse...

Savelberg wine collection for auction with a value of 500.000 euro
In Amsterdam on Sunday 25th September the Henk Savelberg Collection of Fine and Rare wines is held for auction with...

Nieuw Snor-boek: Het Winter BBQ-boek
Weer of geen weer, barbecueën kan altijd. Sterker nog, dat is juist extra leuk als het weer niet meteen voor...

Snorfestival op nieuwe locatie in Utrecht
Boeklanceringen saai? Niet bij Uitgeverij Snor! Snor lanceert haar nieuwste titels en chocolade tijdens het tweedaagse Snorfestival in de spiksplinternieuwe...

Nieuw Snor-boek Lievelingssprookjes
Blauwbaard, de Gelaarsde Kat, het Meisje met de zwavelstokjes. Sprookjes blijven tot de verbeelding spreken met verhalen over bedrog, liefde...

Uitgeverij Snor opent pop-up Snorfabriek
Een jaar lang creatieve workshops, boeklanceringen, etentjes, mobiele werkplekken, café-restaurant, galerie, winkel, atelier, zeefdrukkerij en uitgeverij. Dat is de pop-up...

Werknemers Alexion als vrijwilligers aan de slag voor Global Day
Werknemers Alexion al vrijwilligers aan de slag voor eerste Global Day of Service NEW HAVEN, Connecticut-(BUSINESS WIRE)- Alexion Pharmaceuticals, Inc....

Louis Bonduelle Foundation steunt tien jaar onderzoek met beurs
Onderzoek gezocht: Louis Bonduelle Foundation steunt tien jaar onderzoek met beurs VILLENEUVE D'ASCQ, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Onderzoek is van cruciaal belang...

Zuid-Afrikaanse film- en muziekavond bij Pllek
Op vrijdag 23 september vindt de vierde en laatste editie van Pllek Going Places plaats. Onder de titel Afrolijk wordt...

Moeders van jonge kinderen ondervinden meeste vakantie stress
Volgens Synovate heeft 46 procent van de Nederlanders last van een vakantiedip bij de terugkeer naar werk. Maar veel moeders...

Sprankelende juwelencollecties in Oisterwijk
Liefhebbers van bijzondere juwelen, sieraden en horloges houden 25 t/m 27 november 2016 vrij voor “Het Juweel Oisterwijk” in Gallery...

Aantal ontslagprocedures bijna gehalveerd na invoering WWZ
1 juli 2015 is de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) ingevoerd. De WWZ heeft onder meer ten doel het ontslagrecht...

Alcoa: News: News Releases: Alcoa Inc. Announces Pricing of Debt Off..
NEW YORK--(BUSINESS WIRE)--Alcoa Inc. (NYSE:AA) ("Alcoa") announced today that Alcoa Nederland Holding B.V. (the "Issuer"), a wholly owned subsidiary of...

DeOnlineDrogist.nl opnieuw de grootste online drogist
DeOnlineDrogist.nl is opnieuw de grootste online drogist van Nederland, zo blijkt uit de Twinkle100. Deze jaarlijkse ranglijst toont de grootste...

Mobiel.nl opent servicepunt in Utrecht
Mobiel.nl, de grootste onafhankelijke aanbieder van smartphones en mobiele abonnementen in Nederland, opende op 20 september een servicepunt op Europaplein...

2 miljoen online boodschappers in 2017
Ruim één op de zes Nederlanders koopt in 2017 eten en drinken bij een online supermarkt. Het merendeel van de...

Krimpen aan den IJssel en Beek en Donk zijn Groenste Stad en Dorp 2016
In het Isala theater in Capelle aan den IJssel zijn vandaag tijdens de Nationale Groendag Krimpen aan de IJssel en...

LINTEC vernieuwt website en catalogus voor internationaal publiek uit
LINTEC vernieuwt website en geeft catalogus voor internationaal publiek uit TOKYO-(BUSINESS WIRE)- LINTEC Corporation heeft in juli 2016 een Engelstalige...

Quintiq en Wereldvoedselprogramma: een wereld zonder honger
Quintiq en Wereldvoedselprogramma: samenwerking voor een wereld zonder honger `S-HERTOGENBOSCH, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Quintiq en het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde...

Nieuwe financiering voor SecurityMatters vooraanstaande investeerders
Nieuwe financiering voor SecurityMatters van vooraanstaande investeerders EINDHOVEN, Nederland-(BUSINESS WIRE)- SecurityMatters, een toonaangevende aanbieder van geavanceerde cyberbeveiliging voor industriele aansturingssystemen,...

Rapportcijfer voor landschap in 2015 gedaald tot onder de 6
Nederlanders waarderen het landschap in hun directe leefomgeving steeds lager. In 2015 is deze waardering gedaald tot een rapportcijfer van...

Maritime Single Window geopend met software van Koninklijke Dirkzwager
De software van Dirkzwager is als eerste in Nederland aangesloten op het Maritime Single Window, het platform voor de elektronische...

Samen genieten op La Table sfeerbeurs
La Table sfeerbeurs is al meer dan 20 jaar hèt lifestyle-event van Nederland dat niemand wil missen! Bezoekers komen van...

Kidsclub Spoorwegmuseum noteert duizendste lid
De kidsclub van Het Spoorwegmuseum, de Rail Rookies, passeerde deze maand de magische grens van 1000 leden. Dit bevestigt de...

Displaydata benoemt Piet Coelewij tot niet-uitvoerende bestuurder
Displaydata benoemt Piet Coelewij tot niet-uitvoerende bestuurder BRACKNELL, Verenigd Koninkrijk-(BUSINESS WIRE)- Displaydata kondigt met blijdschap aan dat Piet Coelwij is...

Belangrijkste veranderingen zorgverzekering in 2017 (infographic)
Op Prinsjesdag zijn de belangrijkste wijzigingen in de zorg en zorgverzekering voor 2017 door de Rijksoverheid bekend gemaakt. Wat wordt...

Inepro’s SCR708 RFID-lezer past altijd
Inepro introduceert de nieuwste contactloze kaartlezer met een grote leesafstand en snelle uitlezingen. De SCR708 is Inepro’s nieuwste RFID-lezer en...

Begroting 2017 voldoet niet op alle onderdelen aan Europese regels
Begroting 2017 voldoet niet op alle onderdelen aan de Europese begrotingsregels Dinsdag 20 september 2016 De Nederlandse begroting voor 2017...

eBook: living with idiopathic pulmonary fibrosis
Life with IPF - an eBook INGELHEIM, Germany-(BUSINESS WIRE)- A diagnosis of IPF is news that few patients want to...

Extra drukte en meer nationaliteiten Texel vanwege Lonely Planet top10
Eind mei werd het Waddeneiland Texel door bekende internationale reisgids Lonely Planet in haar top-10 van Europese plekken die je...

Alcoa: News: News Releases: Alcoa Inc. Announces Proposed Debt Offer..
NEW YORK--(BUSINESS WIRE)--Alcoa Inc. (NYSE:AA) ("Alcoa") announced today a proposed offering of senior notes (the "Notes") by Alcoa Nederland Holding...

Spoorwegmuseum krijgt koninklijk tintje tijdens Prinsjesdag
Iedere derde dinsdag van de maand organiseert Het Spoorwegmuseum een Plusdag met een speciaal inhoudelijk programma voor senioren en andere...

Teleurstellend advies aan Hoge Raad over nertsenfokverbod
In een advies aan de Hoge Raad stelt de Procureur Generaal dat het Hoger Beroep van de Nederlandse Staat tegen...

Direct de kwaliteit van de zorg meten met Opinionmeter
De Consumer Quality-index (CQ-index), ontwikkeld om klanttevredenheid in de gezondheidszorg te meten, is log en traag. De metingen liggen ver...

Update HP treft gelukkig maar enkele modellen
De laatste paar dagen stond in het teken van HP updates welke huismerk cartridges zou blokkeren. Wij zijn hier ingedoken...

Vetzuurcombinatie ondersteunt leesvaardigheid schoolkinderen
Een combinatie van omega 3- en 6-vetzuren ondersteunt de leesvaardigheid van doorsnee schoolkinderen. Vooral kinderen die moeite hebben om zich...

Bevrijdingsfestival en Kindervrijmarkt in Groesbeek
Zondag 18 september a.s. is het weer tijd voor het jaarlijkse Bevrijdingsfestival bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Dit jaar...

Open Joodse Gemeente Klal Israël benoemt nieuwe rabbijn Nathans
Afgelopen maart riep de Open Joodse Gemeente Klal Israël kandidaten op voor de vacature van rabbijn. Deze gemeente, de enige...

Ieder(in) wil een maximum voor wat mensen zelf aan zorg moeten betalen
Zorgkosten mensen met een beperking in vijf jaar geëxplodeerd De zorgkosten zijn in vijf jaar verdubbeld voor mensen die veel...

Zuidafrika's eerste zwarte profwielrenner in Utrecht
Songezo Jim, de eerste zwarte Zuidafrikaanse profwielrenner, is zaterdag 17 september in Utrecht om in drie verschillende fietsrondes geld in...

Stoomspektakel in Het Spoorwegmuseum
Ieder jaar in september viert Het Spoorwegmuseum de verjaardag van de spoorwegen met een sfeervol evenement: Stoom! Op 17 en...

Vloggende rapper krijgt dagvaarding voor belediging agenten
Vloggende rapper krijgt dagvaarding voor belediging agenten Breda, 16 september 2016 Vloggende rapper krijgt dagvaarding voor belediging agenten De eerder...

Vitality Manager van het Jaar 2016
Op een prachtige locatie, Domus Medica te Utrecht, is afgelopen dinsdag 13 september Gert-Jan Aleman gekozen tot Vitality Manager van...

Nieuwe Snor- kaartenbox Kus kus en 99 andere kaarten
Een kaartje om iemand sterkte te wensen, een hart onder de riem te steken, te feliciteren, of om te laten...

Door een update van HP zijn huismerk cartridges niet meer bruikbaar
Veel eigenaren van een HP printer ervaren op dit moment problemen met hun printer. Via social media en via de...

Servoy 8.1 to Ship on Sept. 16th
Servoy announced today the latest release of their platform, Servoy 8.1. Utilizing User Experience feedback as its focal point (or...