Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Toespraak staatssecretaris De Vries over openbare orde

Datum nieuwsfeit: 26-01-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Binnenlandse Zaken


Toespraak van staatssecretaris De Vries op de nieuwjaarsreceptie voor functionarissen op het terrein van openbare orde en veiligheid

U heeft het vast allemaal gezien en gehoord: vorige week stortte een militair tankvliegtuig neer, 400 meter buiten het Limburgse dorp Schinveld. Het had 10.000 liter kerosine aan boord. De bemanning kwam om, maar een verdere ramp werd op het nippertje voorkomen. Je moet er niet aan denken wat de gevolgen zouden zijn geweest als het vliegtuig ietsje anders was neergekomen. Alhoewel dergelijke ongevallen gelukkig weinig voorkomen, drukken zij ons wel met de neus op de feiten. Elke keer moeten wij ons afvragen: zijn wij voldoende voorbereid? Maar ook: kunnen wij, als er toch zoiets gebeurt, de kans op slachtoffers voldoende beperken? In zijn boek Kopstukken noteerde Godfried Bomans (in 1961) de volgende woorden van een, gelukkig fictieve, Brandmeester: "Wij spuiten alleen op de belendende percelen. De brand als zodanig interesseert ons niet. Die beschouwen wij als een gegeven grootheid, een speling der natuur, waarin berust moet worden." Zo is het zeker niet meer: het gaat bij branden en (andere) rampen zeker ook om preventie en pro-actie, bij de voorbereiding van de organisaties die betrokken zijn bij de rampenbestrijding maar ook bij de ruimtelijke inrichting van Nederland.
Een dergelijke instelling stelt hoge eisen aan de kwaliteit van de organisatie van de brandweerzorg en rampenbestrijding. In een onderzoek is recent aandacht besteed aan de houding van burgers ten aanzien van rampen en rampenbestrijding. De uitkomsten van dit onderzoek geven een boeiend beeld van het - ik zal maar zeggen - "rampenbewustzijn" van burgers.
Slechts 7% van de burgers is bezorgd over de mogelijkheid van een ramp. Dit staat in schril contrast met de angst voor criminaliteit, de eigen gezondheid en de gevaren van het verkeer. Over dat soort zaken maakt 25% van de respondenten zich zorgen. Dat de meeste mensen zich niet al te veel zorgen maken over de kans op rampen in ons land is misschien, hopelijk, een gevolg van onze aandacht voor preventie en goede voorbereiding. Maar té gerust is ook niet goed, want dat kan tot gevolg hebben dat men, als er dan toch iets gebeurt, onvoldoende paraat is. Ook andere uitkomsten van het onderzoek stemmen tot nadenken. 21% van de ondervraagden zegt weinig tot geen vertrouwen te hebben in de overheid bij rampen. 38% van de respondenten is van mening dat de overheid niet goed is voorbereid op een mogelijke ramp. We moeten er rekening mee houden dat de verwikkelingen rond de Bijlmerramp invloed hebben gehad op het beeld dat burgers hebben van de houding van de overheid bij rampen.
Duidelijk mag zijn dat we nog het nodige te doen hebben als het gaat om voorlichting en communicatie. Informatievoorziening blijft cruciaal voor de beleving van burgers over rampen en de betrouwbaarheid daarbij van de overheid.
Maar wij zullen ook de kwaliteit van de rampenbestrijdingsorganisatie in ons land verder moeten vergroten. In Nederland zijn voor de gehele brandweerzorg en rampenbestrijding 40.000 vrijwilligers beschikbaar, waarvan 26.000 brandweerlieden. Vrijwilligheid is als een vorm van maatschappelijke betrokkenheid van zeer grote betekenis. De komende jaren vind ik het dan ook van groot belang om te zorgen dat deze mate van betrokkenheid kan blijven bestaan. We hebben nu in Nederland, internationaal gezien, één van de minst kostbare brandweer- en rampenbestrijdings-organisaties, vooral door het grote aantal vrijwilligers. Maar in deze organisatie en in de medewerking door vrijwilligers moet wel geïnvesteerd worden. Als wij dat nu niet doen zijn wij op langere termijn duurder uit. Een bedrag van - structureel - 27 miljoen is door mijn ambtsvoorganger en mij al beschikbaar gesteld. De komende maanden zal er overleg plaatsvinden over extra financiële middelen voor de brandweerzorg en rampenbestrijding. Met dit geld is een voor ons land hoogst noodzakelijke kwaliteitsverbetering van de brandweer en rampenbestrijdings-organisatie mogelijk. Daarbij verwacht ik dat ook de gemeenten hun verantwoordelijkheid zullen nemen. Op dit gebied geldt bij uitstek: de kost gaat voor de baat uit. De kwaliteit kan voor een deel verbeterd worden door de organisatorische versterking van de brandweer en rampenbestrijding. Door uitbreiding van de beroepcapaciteit wordt het mogelijk om de vrijwilligers beter te ondersteunen bij hun taken, een belangrijke voorwaarde voor het behoud van de vrijwilligers.
Maar voor dat laatste moeten nog meer maatregelen worden genomen, zoals het vergroten van de beschikbaarheid van het personeel in kantooruren, het verruimen van de mogelijkheden om realistisch te oefenen en het versterken van de wervingskracht van de vrijwillige brandweer. Ik denk daarbij vooral aan vrouwen en allochtonen. Groepen die nu nog zwaar zijn ondervertegenwoordigd in het brandweerzorg- en rampenbestrijdingsveld.
Een extra impuls is vooral nodig op het terrein van de scholing. Op dit moment legt scholing een groot beslag op de schaarse tijd van de vrijwilliger, terwijl die hun tijd liever besteden aan de repressieve taken, zeg maar het blussen.
Bij zware ongevallen en rampen is goede en tijdige geneeskundige hulpverlening onmisbaar. Samen met de minister van VWS zal ik de komende jaren werken aan een verbetering van de kwaliteit van de samenwerking binnen en met het geneeskundige veld. We moeten uiteindelijk kunnen beschikken over een slagvaardige, volwaardige en herkenbare organisatie voor spoedeisende medische hulpverlening. Een organisatie die, onder verantwoordelijkheid van het openbaar bestuur, naadloos is op te schalen van kleinschalig naar grootschalig optreden.
En dan nog het punt van de bestuurlijke samenwerking en aandacht voor brandweerzorg en rampenbestrijding. In de afgelopen jaren hebben wij belangrijke processen voor kwaliteitsverbetering en samenwerking in gang gezet. Daarbij zijn goede resultaten geboekt. Ik heb echter de indruk dat er nog een belemmering ligt op het bestuurlijke terrein. Ik denk daarbij aan onze bestuurlijke lappendeken van hulpverleningsregios.
In de memorie van toelichting bij de BZK-begroting is reeds aangekondigd dat de voordelen zullen worden onderzocht van het territoriaal afstemmen van de grootte van de brandweerregios en de geneeskundige regios op die van de politie. Ook met het oog op de ontwikkelingen binnen het aan het begin genoemde project Communicatie 2000 kan een dergelijke afstemming aangewezen zijn in termen van voortgang en kosten.
Op dit moment is het onderzoek naar de voor- en nadelen gaande. Sommigen onder u zullen waarschijnlijk zelf in het kader van dat onderzoek worden benaderd voor een interview. Eind februari hoop ik de uitkomsten beschikbaar te hebben. Deze uitkomsten zullen een belangrijke basis zijn voor de beleidsnota die ik in mei zal uitbrengen.
In die beleidsnota zal ik ook veel aandacht besteden aan de pro-actie en preventie, de eerste twee schakels van de veiligheidsketen.
Hulpverleningsdiensten als de brandweer moeten er vroeg bij zijn, dus al vóórdat er gebouwd wordt en vóórdat er grote infrastructurele ingrepen plaatsvinden. Denkt u maar aan de Hoge Snelheidslijn, de Haagse tramtunnel, een ondergronds winkelcentrum of een chemische fabriek, maar ook aan woningen en andere bouwwerken. Door BZK wordt, samen met anderen, hard aan verschillende initiatieven gewerkt.
Zo komt binnenkort als eerste product de Leidraad Ondergronds Bouwen uit en wordt een nieuw instrument, de
VeiligheidsEffectrapportage ontwikkeld.
Bij alle onderwerpen die hiervoor aan de orde zijn gekomen, hecht ik er aan iedereen op zijn eigen verantwoordelijkheid aan te spreken en elkaar bij de verschillende ontwikkelingen te blijven betrekken. Samen zullen we daarmee tot een belangrijke verdere verbetering van de brandweerzorg en rampenbestrijding kunnen komen. Met andere woorden: wij zijn elkaars belendende percelen! Ik dank u wel.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

TransEnterix presenteert operatierobot Senhance(TM) op congres
TransEnterix presenteert operatierobot Senhance(TM) op congres Europese Vereniging voor Gynaecologische Endoscopie RESEARCH TRIANGLE PARK, N.C.-(BUSINESS WIRE)- TransEnterix, Inc., een bedrijf...

DNB maakt pensioenopbouw onbetaalbaar door “Occasional Studie”
De conclusie van DNB dat uitsluitend een actuariële pensioenpremie garandeert dat jongeren evenveel betalen dan de ouderen deelnemers werd gelogenstraft...

Delticom AG: Probanden.nl begint de winter met nieuwe shop-features
Delticom AG: Probanden.nl begint de winter met nieuwe shop-features HANNOVER, Duitsland-(BUSINESS WIRE)- Precies op tijd voor de winterbandenperiode breidt Probanden.nl...

Qeado geeft websitebezoekers een identiteit
Qeado, ontwerper en leverancier van customer intelligence software voor digitale B2B marketeers, introduceert vandaag zijn clouddienst. Qeado stelt B2B marketeers...

Techbedrijf UNAS start website voor alternatieve manier van doneren
Technologie-initiatief UNAS heeft vandaag een website gelanceerd waarop mensen op een alternatieve manier kunnen doneren door middel van het kijken...

Nederlandse erotiek gigant lanceert als eerste een webshop in China
EasyToys Nederland is het eerste erotiekbedrijf in Europa dat seksspeeltjes levert aan China. De Nederlandse cross-border organisatie lanceert vandaag de...

Gelderse uitjes het duurst in 2016
Inwoners van Gelderland waren het afgelopen seizoen gemiddeld het duurst uit voor een bezoek aan een pretpark, dierentuin of familiepark....

Markten tijdens Sinterklaasintocht en Winterbeleving in Mill
Op zaterdag 12 november zal Sinterklaas samen met zijn Pieten weer voet aan wal zetten in Nederland. Traditioneel komt hij...

Tweederde Nederlandse huishoudens heeft triple- of quadplay abonnement
Circa 66% van de Nederlandse huishoudens beschikt over een abonnement bij 1 provider waarbij internet, tv en bellen worden afgenomen....

Internationaal evenement voor vertrouwenstechnologieen
TRUSTECH (inclusief CARTES) - een internationaal evenement voor vertrouwenstechnologieen - presenteert uitzonderlijk programma 2016 PARIJS-(BUSINESS WIRE)- Nieuwe naam, nieuwe targets,...

Meer passagiers voor Nederlandse luchthavens, maar omzet groeit niet
Schiphol bestaat 100 jaar. De luchthaven ligt op koers om dit jaar 60 miljoen passagiers te bereiken. Met dit mogelijke...

Alcoa: News: News Releases: Alcoa Inc. Announces Closing of Debt Off..
NEW YORK--(BUSINESS WIRE)--Alcoa Inc. (NYSE:AA) ("Alcoa") announced today that Alcoa Nederland Holding B.V. (the "Issuer"), a wholly owned subsidiary of...

Nieuw bedrijf Med4You.nl helpt patiënt aan regie
Op 1 oktober aanstaande start voormalig zorg-ict bestuurder Hans Hagoort het bedrijf Med4You.nl. Med4You.nl wil zich met haar activiteiten richten...

Smartmatic lanceert TIVI - systeem voor online verkiezingen
Smartmatic lanceert TIVI - veilig en verifieerbaar systeem voor online verkiezingen LONDON-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic heeft vandaag de lancering van TIVI...

D-Day voor Daycar.nl - Auto voor de deur wordt wagenpark van de wijk
We zijn op weg naar een nieuwe samen-beweging, waarin de deelauto innoveert. De laatste ontwikkeling is Daycar. Door leenschaamte te...

Na 30 jaar brengt Marian Backus haar debuut Schoksgewijs opnieuw uit
Schoksgewijs gaat over Ans, zij is een heel onzeker, bang, afhankelijk gehandicapt meisje. Haar leven heeft zich vanaf haar tweede...

'Reclameverbod op Binaire Opties en CFD's werkt averechts'
De aankondiging van minister Dijsselbloem dat hij van plan is reclame voor risicovolle financiële beleggingsinstrumenten te verbieden, heeft geleid tot...

Aanhuisgebracht.nl gaat online boodschappen voor verswinkels bezorgen
Om de speciaalzaken te helpen in de online strijd om boodschappen te bezorgen heeft Aanhuisgebracht.nl een landelijk online platform ontwikkeld...

Podium onder de Dom wint Nederlandse finale Copa Jerez
De Nederlandse finale van de Copa Jerez, de internationale sherry-spijscompetitie voor restaurantprofessionals, is gewonnen door het team van restaurant Podium...

Actie Alleszelf.nl en ANBO brengt diensten ouderen in kaart
Voor het eerst in Nederland kunnen ouderen zélf diensten aanmelden waarmee ze langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Hiervoor organiseren...

Laag aantal energiezuinige huizen in Amsterdam
Een energielabel voor huizen is in 2010 ingevoerd en sinds 2015 verplicht voor elke woning. Het label laat zien hoe...

Israël Christelijk Nieuws Netwerk met een hart voor Israël op kabeltv
Vanaf 1 oktober 2016 zendt IsraelCNN elke zaterdagavond uit om 20.00 uur op de Kabel-TV via de Christelijke zender Family7....

23 wijnlanden in finale 28e Proefschrift Wijnconcours
Ruim 250 finalewijnen afkomstig uit 23 wijnlanden stonden zondag 25 september op de proeftafels van het 28e Proefschrift Wijnconcours. 27...

Danielle Van 't Schip Oonk brengt Loveable Light naar Melbourne
“Het vinden van vrede in jezelf leidt tot de ontwaking van je innerlijke rust die een stroom van liefde teweeg...

Loveable Light van start gegaan als statement tegen haat in de wereld
Vandaag is officieel de eerste aktie van Loveable Light van start gegaan, een initiatief van Annelies George (Basaiia) uit Bussum....

Het Spoorwegmuseum krijgt een Apenkop
Ruim 50 jaar was de Mat ’64, in de volksmond ook wel Apenkop genoemd, een bekende verschijning op het Nederlandse...

Savelberg wine collection for auction with a value of 500.000 euro
In Amsterdam on Sunday 25th September the Henk Savelberg Collection of Fine and Rare wines is held for auction with...

Nieuw Snor-boek: Het Winter BBQ-boek
Weer of geen weer, barbecueën kan altijd. Sterker nog, dat is juist extra leuk als het weer niet meteen voor...

Snorfestival op nieuwe locatie in Utrecht
Boeklanceringen saai? Niet bij Uitgeverij Snor! Snor lanceert haar nieuwste titels en chocolade tijdens het tweedaagse Snorfestival in de spiksplinternieuwe...

Nieuw Snor-boek Lievelingssprookjes
Blauwbaard, de Gelaarsde Kat, het Meisje met de zwavelstokjes. Sprookjes blijven tot de verbeelding spreken met verhalen over bedrog, liefde...

Uitgeverij Snor opent pop-up Snorfabriek
Een jaar lang creatieve workshops, boeklanceringen, etentjes, mobiele werkplekken, café-restaurant, galerie, winkel, atelier, zeefdrukkerij en uitgeverij. Dat is de pop-up...

Werknemers Alexion als vrijwilligers aan de slag voor Global Day
Werknemers Alexion al vrijwilligers aan de slag voor eerste Global Day of Service NEW HAVEN, Connecticut-(BUSINESS WIRE)- Alexion Pharmaceuticals, Inc....

Louis Bonduelle Foundation steunt tien jaar onderzoek met beurs
Onderzoek gezocht: Louis Bonduelle Foundation steunt tien jaar onderzoek met beurs VILLENEUVE D'ASCQ, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Onderzoek is van cruciaal belang...

Zuid-Afrikaanse film- en muziekavond bij Pllek
Op vrijdag 23 september vindt de vierde en laatste editie van Pllek Going Places plaats. Onder de titel Afrolijk wordt...

Moeders van jonge kinderen ondervinden meeste vakantie stress
Volgens Synovate heeft 46 procent van de Nederlanders last van een vakantiedip bij de terugkeer naar werk. Maar veel moeders...

Sprankelende juwelencollecties in Oisterwijk
Liefhebbers van bijzondere juwelen, sieraden en horloges houden 25 t/m 27 november 2016 vrij voor “Het Juweel Oisterwijk” in Gallery...

Aantal ontslagprocedures bijna gehalveerd na invoering WWZ
1 juli 2015 is de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) ingevoerd. De WWZ heeft onder meer ten doel het ontslagrecht...

Alcoa: News: News Releases: Alcoa Inc. Announces Pricing of Debt Off..
NEW YORK--(BUSINESS WIRE)--Alcoa Inc. (NYSE:AA) ("Alcoa") announced today that Alcoa Nederland Holding B.V. (the "Issuer"), a wholly owned subsidiary of...

DeOnlineDrogist.nl opnieuw de grootste online drogist
DeOnlineDrogist.nl is opnieuw de grootste online drogist van Nederland, zo blijkt uit de Twinkle100. Deze jaarlijkse ranglijst toont de grootste...

Mobiel.nl opent servicepunt in Utrecht
Mobiel.nl, de grootste onafhankelijke aanbieder van smartphones en mobiele abonnementen in Nederland, opende op 20 september een servicepunt op Europaplein...

2 miljoen online boodschappers in 2017
Ruim één op de zes Nederlanders koopt in 2017 eten en drinken bij een online supermarkt. Het merendeel van de...

Krimpen aan den IJssel en Beek en Donk zijn Groenste Stad en Dorp 2016
In het Isala theater in Capelle aan den IJssel zijn vandaag tijdens de Nationale Groendag Krimpen aan de IJssel en...

LINTEC vernieuwt website en catalogus voor internationaal publiek uit
LINTEC vernieuwt website en geeft catalogus voor internationaal publiek uit TOKYO-(BUSINESS WIRE)- LINTEC Corporation heeft in juli 2016 een Engelstalige...

Quintiq en Wereldvoedselprogramma: een wereld zonder honger
Quintiq en Wereldvoedselprogramma: samenwerking voor een wereld zonder honger `S-HERTOGENBOSCH, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Quintiq en het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde...

Nieuwe financiering voor SecurityMatters vooraanstaande investeerders
Nieuwe financiering voor SecurityMatters van vooraanstaande investeerders EINDHOVEN, Nederland-(BUSINESS WIRE)- SecurityMatters, een toonaangevende aanbieder van geavanceerde cyberbeveiliging voor industriele aansturingssystemen,...

Rapportcijfer voor landschap in 2015 gedaald tot onder de 6
Nederlanders waarderen het landschap in hun directe leefomgeving steeds lager. In 2015 is deze waardering gedaald tot een rapportcijfer van...

Maritime Single Window geopend met software van Koninklijke Dirkzwager
De software van Dirkzwager is als eerste in Nederland aangesloten op het Maritime Single Window, het platform voor de elektronische...

Samen genieten op La Table sfeerbeurs
La Table sfeerbeurs is al meer dan 20 jaar hèt lifestyle-event van Nederland dat niemand wil missen! Bezoekers komen van...

Kidsclub Spoorwegmuseum noteert duizendste lid
De kidsclub van Het Spoorwegmuseum, de Rail Rookies, passeerde deze maand de magische grens van 1000 leden. Dit bevestigt de...

Displaydata benoemt Piet Coelewij tot niet-uitvoerende bestuurder
Displaydata benoemt Piet Coelewij tot niet-uitvoerende bestuurder BRACKNELL, Verenigd Koninkrijk-(BUSINESS WIRE)- Displaydata kondigt met blijdschap aan dat Piet Coelwij is...