Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Sociale en Culturele Studie 'De stad op straat' verschenen

Datum nieuwsfeit: 01-02-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Sociaal Cultureel Planbureau


Keywords: kiezen uit:
sociaal,cultureel,vrouwen,jongeren,ouderen,minderheden, gehandicapten,gezondheidszorg,maatschappelijke dienstverlening, arbeid,sociale zekerheid,justitie,huisvesting,onderwijs,vrije tijd,media en cultuur

Sociale en Culturele Studie 27 De stad op straat verschenen op maandag
1 februari 1999

Een bijdrage aan het debat over de steden en de ruimtelijke inrichting van Nederland

Vandaag, 1 februari 1999, is de SCP-publicatie De stad op straat; de openbare ruimte in perspectief, aangeboden aan de minister voor Grotesteden- en integratiebeleid Mr. R.H.L.M. van Boxtel.

Met de De stad op straat wil het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) een bijdrage leveren aan nieuwe gedachten vorming over de openbare ruimte en de toekomst van de stedelijke samenlevingen. In tien essays worden vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines een aantal thema's belicht, die ook een rol spelen in het grotestedenbeleid en bij de voorbereiding van de Vijfde nota over de ruimtelijke ordening, waarvoor het Kabinet onlangs het startsein heeft gegeven. Ook in de steden zelf is de openbare ruimte een centraal thema in de ruimtelijke ordening geworden. Op allerlei manieren proberen de stadsbesturen de stedelijkheid van de openbare ruimte te vergroten, zodat de stad weer een aantrekkelijke vestigingsplaats wordt voor bedrijven en huishoudens. De stad op straat bespreekt de sociale en culturele achtergronden van de huidige problemen en potenties van de stedelijke openbare ruimte.

De openbare ruimte van de stad is de afgelopen decennia in hoog tempo veranderd. De enorme toename van de mobiliteit, het ontstaan van nieuwe gedragspatronen van burgers en de overgang van een industriële naar een post-industriële stedelijke economie zijn aan te wijzen als de belangrijkste oorzaken voor die veranderingen. De schaal van bebouwing en landelijke omgeving toe. Maar ook het aanzien van de openbare ruimte in de steden zelf is gewijzigd. Sommige delen van de openbare ruimte worden gedomineerd door de nieuwe kantoren van de dienstverlenende bedrijven, andere zijn veranderd in uitgaanscentra voor bezoekers uit de wijde omgeving, nog weer andere zijn het domein van migranten geworden. Deze ontwikkelingen vragen om nieuwe benaderingen van de stedelijke openbare ruimte.

De ontwikkeling van postindustriële stadslandschappen

De sterk gegroeide mobiliteit heeft geleid tot een schaalvergroting van de stad en haar openbare ruimte. Huishoudens kunnen zich permitteren op aanzienlijke afstand van de werkplek in suburbane gemeenten te gaan wonen, bedrijven zijn veel minder dan voorheen aan de stadscentra gebonden. Stad en land vloeien zichtbaar in elkaar over, en landelijke gebieden krijgen het karakter van een openbare ruimte voor de stedelingen, die er een deel van hun vrije tijd doorbrengen. Omgekeerd leggen niet-stadsbewoners grote afstanden af naar de uitgaans- en vermaakscentra in de steden. In de postindustriële stad wordt het gebruik van de openbare ruimte in toenemende mate bepaald door snel veranderende consumptiepatronen en leefstijlen, waaraan zowel stadsbewoners als bezoekers deelnemen. Fysieke mobiliteit en culturele mobiliteit versterken elkaar. Nieuwe leefstijlen, niet zelden gebaseerd op uitgaansgedrag of subculturele voorkeuren, duiken op in de openbare ruimte en verdwijnen soms weer even snel. Recreatie is een belangrijke stedelijke bedrijfssector geworden, naast de zakelijke dienstverlening en de dienstverlening in de kwartaire sector. In het economisch stadslandschap zijn vooral de winkel- en uitgaanscentra, de kantoren uit de zakelijke dienstverlening en de grote publieke instellingen zoals musea, universiteiten en rechtbanken gezichtsbepalend geworden. Internationale mobiliteit heeft geleid tot een ander stadslandschap, dat kenmerkend is voor de postindustriële stad: het 'etnisch gekleurde' stadslandschap, bevolkt door migranten. Sommige van deze stadslandschappen dreigen door een hoge concentratie van kansarmen te vervallen tot oorden van maatschappelijke marginaliteit en uitsluiting.

Vervagende grenzen in de openbare ruimte

Lange tijd is het denken over de stedelijke openbare ruimte bepaald door het idee van scherp te trekken functionele ruimtelijke grenzen: de grens tussen stad en land, de functionele grenzen binnen de stad tussen woon-, werk- en recreatiegebieden, de grenzen tussen wijken met een verschillende sociale status. In zekere zin paste dat idee ook wel bij de realiteit van de industriële stad. Er waren arbeidersbuurten met de daarbij behorende winkels en organisaties, er waren ontmoetingspunten voor de middenklasse en de stedelijke elite, en er waren openbare ruimten waar iedereen bij tijd en wijle vertoefde.

Die situatie is door de toegenomen mobiliteit niet meer kenmerkend voor de postindustriële stad. In De stad op straat worden daarom nieuwe begrippen naar voren gebracht, die beter proberen aan te sluiten bij de huidige situatie waarin de ruimtelijke grenzen niet meer zo scherp zijn te trekken. 'Stedelijke atmosferen' en 'stadslandschappen' zijn twee van deze begrippen. Het gaat in beide gevallen om méér dan een verzameling gebouwen en straten: juist de combinatie met leefstijlen maakt het stadslandschap of de atmosfeer tot wat het is. Dat die atmosferen of stadslandschappen vaak niet in de ruimte gescheiden zijn maar elkaar deels overlappen, is een cruciaal kenmerk. Die plaatsen van overlapping zijn de broedplaatsen voor veranderingen in het stedelijk karakter van de openbare ruimte. Voor slimme bestuurders en stedenbouwers vormen zij daarom de plaatsen, vanwaaruit veranderingen in de openbare ruimte of het terugdringen van ongewenste ontwikkelingen met de grootste kans op succes kunnen worden aangevangen. Zo kon het revitaliseringsproject van de Amsterdamse Kop van de Zeedijk gebruik maken van de ook in de buurt aanwezige uitgaansatmosfeer, waardoor de straat kon worden gevuld met hotels, restaurants en cafés. Ook de overheid heeft op dit punt nog steeds een belangrijke rol: de keuze van een lokatie voor publieke instellingen is van groot belang voor dergelijke revitaliseringsprojecten.

Een dubbel burgerschap?

We kennen tot nu toe alleen een politiek burgerschapsbegrip via het kiesstelsel, dat is ingedeeld naar de plaats waar iemand woont. Maar 'ergens wonen' stond vroeger doorgaans ook voor: in diezelfde plaats werken of een bedrijf hebben, recreëren, inkopen doen, een school zoeken voor de kinderen. Die situatie bestaat voor een groot deel van de bevolking niet meer. De pendelaar, die in Monnickendam woont en in Amsterdam werkt, maakt tegelijkertijd deel uit van de Amsterdamse economische gemeenschap en van de woongemeenschap Monnickendam. Dat dubbele burgerschap geldt ook voor de winkelier in het centrum van Utrecht met een woning in Maarssen, of voor de kunstliefhebber uit Haarlem, die een groot deel van zijn tijd in Amsterdamse galerieën en musea doorbrengt en lid is van verschillende museale vriendenverenigingen.

Deze spreiding van ruimtelijke bindingen kan op twee manieren worden bekeken. Vanuit het traditionele politiek-bestuurlijke gezichtspunt is er sprake van een verminderde binding van burgers aan 'hun' stad. Vanuit een ander perspectief is er echter sprake van een verveelvuldiging van het aantal ruimtelijke bindingen van individu 'elders', soms met een zeer duurzaam karakter. Dat laatste perspectief levert mogelijkheden voor een nieuwe visie op het stadsburgerschap. Mogelijkheden tot institutionalisering van de dubbele burgerschappen (wonen in één plaats, werken of lidmaatschap van verenigingen elders) zouden onderzocht en bediscussieerd moeten worden. Via deze weg kan politieke vernieuwing aansluiten bij de maatschappelijke realiteit van de gegroeide mobiliteit.


_________________________________________________________________

De stad op straat
bevat bijdragen van Dr. R.W. Boomkens (cultuurfilosoof, Universiteit van Amsterdam en Haagse Hogeschool), Dr. J.P.L. Burgers (socioloog, Erasmus Universiteit Rotterdam), Dr. J.J.M. Hemel (Rijksplanologische Dienst), Prof. mr. W. Konijnenbelt (jurist, Raad van State), Prof. dr. A.M.J. Kreukels (planoloog, Universiteit Utrecht), Drs. E.C. van Uum (Rijksplanologische Dienst), Dr. M.F. Wagenaar (historisch geograaf, Universiteit van Amsterdam), Dr. H.C. van der Wouden (Sociaal en Cultureel Planbureau en redacteur van de bundel).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Israël Christelijk Nieuws Netwerk met een hart voor Israël op kabeltv
Vanaf 1 oktober 2016 zendt IsraelCNN elke zaterdagavond uit om 20.00 uur op de Kabel-TV via de Christelijke zender Family7....

23 wijnlanden in finale 28e Proefschrift Wijnconcours
Ruim 250 finalewijnen afkomstig uit 23 wijnlanden stonden zondag 25 september op de proeftafels van het 28e Proefschrift Wijnconcours. 27...

Danielle Van 't Schip Oonk brengt Loveable Light naar Melbourne
“Het vinden van vrede in jezelf leidt tot de ontwaking van je innerlijke rust die een stroom van liefde teweeg...

Loveable Light van start gegaan als statement tegen haat in de wereld
Vandaag is officieel de eerste aktie van Loveable Light van start gegaan, een initiatief van Annelies George (Basaiia) uit Bussum....

Het Spoorwegmuseum krijgt een Apenkop
Ruim 50 jaar was de Mat ’64, in de volksmond ook wel Apenkop genoemd, een bekende verschijning op het Nederlandse...

Savelberg wine collection for auction with a value of 500.000 euro
In Amsterdam on Sunday 25th September the Henk Savelberg Collection of Fine and Rare wines is held for auction with...

Nieuw Snor-boek: Het Winter BBQ-boek
Weer of geen weer, barbecueën kan altijd. Sterker nog, dat is juist extra leuk als het weer niet meteen voor...

Snorfestival op nieuwe locatie in Utrecht
Boeklanceringen saai? Niet bij Uitgeverij Snor! Snor lanceert haar nieuwste titels en chocolade tijdens het tweedaagse Snorfestival in de spiksplinternieuwe...

Nieuw Snor-boek Lievelingssprookjes
Blauwbaard, de Gelaarsde Kat, het Meisje met de zwavelstokjes. Sprookjes blijven tot de verbeelding spreken met verhalen over bedrog, liefde...

Uitgeverij Snor opent pop-up Snorfabriek
Een jaar lang creatieve workshops, boeklanceringen, etentjes, mobiele werkplekken, café-restaurant, galerie, winkel, atelier, zeefdrukkerij en uitgeverij. Dat is de pop-up...

Werknemers Alexion als vrijwilligers aan de slag voor Global Day
Werknemers Alexion al vrijwilligers aan de slag voor eerste Global Day of Service NEW HAVEN, Connecticut-(BUSINESS WIRE)- Alexion Pharmaceuticals, Inc....

Louis Bonduelle Foundation steunt tien jaar onderzoek met beurs
Onderzoek gezocht: Louis Bonduelle Foundation steunt tien jaar onderzoek met beurs VILLENEUVE D'ASCQ, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Onderzoek is van cruciaal belang...

Zuid-Afrikaanse film- en muziekavond bij Pllek
Op vrijdag 23 september vindt de vierde en laatste editie van Pllek Going Places plaats. Onder de titel Afrolijk wordt...

Moeders van jonge kinderen ondervinden meeste vakantie stress
Volgens Synovate heeft 46 procent van de Nederlanders last van een vakantiedip bij de terugkeer naar werk. Maar veel moeders...

Sprankelende juwelencollecties in Oisterwijk
Liefhebbers van bijzondere juwelen, sieraden en horloges houden 25 t/m 27 november 2016 vrij voor “Het Juweel Oisterwijk” in Gallery...

Aantal ontslagprocedures bijna gehalveerd na invoering WWZ
1 juli 2015 is de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) ingevoerd. De WWZ heeft onder meer ten doel het ontslagrecht...

Alcoa: News: News Releases: Alcoa Inc. Announces Pricing of Debt Off..
NEW YORK--(BUSINESS WIRE)--Alcoa Inc. (NYSE:AA) ("Alcoa") announced today that Alcoa Nederland Holding B.V. (the "Issuer"), a wholly owned subsidiary of...

DeOnlineDrogist.nl opnieuw de grootste online drogist
DeOnlineDrogist.nl is opnieuw de grootste online drogist van Nederland, zo blijkt uit de Twinkle100. Deze jaarlijkse ranglijst toont de grootste...

Mobiel.nl opent servicepunt in Utrecht
Mobiel.nl, de grootste onafhankelijke aanbieder van smartphones en mobiele abonnementen in Nederland, opende op 20 september een servicepunt op Europaplein...

2 miljoen online boodschappers in 2017
Ruim één op de zes Nederlanders koopt in 2017 eten en drinken bij een online supermarkt. Het merendeel van de...

Krimpen aan den IJssel en Beek en Donk zijn Groenste Stad en Dorp 2016
In het Isala theater in Capelle aan den IJssel zijn vandaag tijdens de Nationale Groendag Krimpen aan de IJssel en...

LINTEC vernieuwt website en catalogus voor internationaal publiek uit
LINTEC vernieuwt website en geeft catalogus voor internationaal publiek uit TOKYO-(BUSINESS WIRE)- LINTEC Corporation heeft in juli 2016 een Engelstalige...

Quintiq en Wereldvoedselprogramma: een wereld zonder honger
Quintiq en Wereldvoedselprogramma: samenwerking voor een wereld zonder honger `S-HERTOGENBOSCH, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Quintiq en het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde...

Nieuwe financiering voor SecurityMatters vooraanstaande investeerders
Nieuwe financiering voor SecurityMatters van vooraanstaande investeerders EINDHOVEN, Nederland-(BUSINESS WIRE)- SecurityMatters, een toonaangevende aanbieder van geavanceerde cyberbeveiliging voor industriele aansturingssystemen,...

Rapportcijfer voor landschap in 2015 gedaald tot onder de 6
Nederlanders waarderen het landschap in hun directe leefomgeving steeds lager. In 2015 is deze waardering gedaald tot een rapportcijfer van...

Maritime Single Window geopend met software van Koninklijke Dirkzwager
De software van Dirkzwager is als eerste in Nederland aangesloten op het Maritime Single Window, het platform voor de elektronische...

Samen genieten op La Table sfeerbeurs
La Table sfeerbeurs is al meer dan 20 jaar hèt lifestyle-event van Nederland dat niemand wil missen! Bezoekers komen van...

Kidsclub Spoorwegmuseum noteert duizendste lid
De kidsclub van Het Spoorwegmuseum, de Rail Rookies, passeerde deze maand de magische grens van 1000 leden. Dit bevestigt de...

Displaydata benoemt Piet Coelewij tot niet-uitvoerende bestuurder
Displaydata benoemt Piet Coelewij tot niet-uitvoerende bestuurder BRACKNELL, Verenigd Koninkrijk-(BUSINESS WIRE)- Displaydata kondigt met blijdschap aan dat Piet Coelwij is...

Belangrijkste veranderingen zorgverzekering in 2017 (infographic)
Op Prinsjesdag zijn de belangrijkste wijzigingen in de zorg en zorgverzekering voor 2017 door de Rijksoverheid bekend gemaakt. Wat wordt...

Inepro’s SCR708 RFID-lezer past altijd
Inepro introduceert de nieuwste contactloze kaartlezer met een grote leesafstand en snelle uitlezingen. De SCR708 is Inepro’s nieuwste RFID-lezer en...

Begroting 2017 voldoet niet op alle onderdelen aan Europese regels
Begroting 2017 voldoet niet op alle onderdelen aan de Europese begrotingsregels Dinsdag 20 september 2016 De Nederlandse begroting voor 2017...

eBook: living with idiopathic pulmonary fibrosis
Life with IPF - an eBook INGELHEIM, Germany-(BUSINESS WIRE)- A diagnosis of IPF is news that few patients want to...

Extra drukte en meer nationaliteiten Texel vanwege Lonely Planet top10
Eind mei werd het Waddeneiland Texel door bekende internationale reisgids Lonely Planet in haar top-10 van Europese plekken die je...

Alcoa: News: News Releases: Alcoa Inc. Announces Proposed Debt Offer..
NEW YORK--(BUSINESS WIRE)--Alcoa Inc. (NYSE:AA) ("Alcoa") announced today a proposed offering of senior notes (the "Notes") by Alcoa Nederland Holding...

Spoorwegmuseum krijgt koninklijk tintje tijdens Prinsjesdag
Iedere derde dinsdag van de maand organiseert Het Spoorwegmuseum een Plusdag met een speciaal inhoudelijk programma voor senioren en andere...

Teleurstellend advies aan Hoge Raad over nertsenfokverbod
In een advies aan de Hoge Raad stelt de Procureur Generaal dat het Hoger Beroep van de Nederlandse Staat tegen...

Direct de kwaliteit van de zorg meten met Opinionmeter
De Consumer Quality-index (CQ-index), ontwikkeld om klanttevredenheid in de gezondheidszorg te meten, is log en traag. De metingen liggen ver...

Update HP treft gelukkig maar enkele modellen
De laatste paar dagen stond in het teken van HP updates welke huismerk cartridges zou blokkeren. Wij zijn hier ingedoken...

Vetzuurcombinatie ondersteunt leesvaardigheid schoolkinderen
Een combinatie van omega 3- en 6-vetzuren ondersteunt de leesvaardigheid van doorsnee schoolkinderen. Vooral kinderen die moeite hebben om zich...

Bevrijdingsfestival en Kindervrijmarkt in Groesbeek
Zondag 18 september a.s. is het weer tijd voor het jaarlijkse Bevrijdingsfestival bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Dit jaar...

Open Joodse Gemeente Klal Israël benoemt nieuwe rabbijn Nathans
Afgelopen maart riep de Open Joodse Gemeente Klal Israël kandidaten op voor de vacature van rabbijn. Deze gemeente, de enige...

Ieder(in) wil een maximum voor wat mensen zelf aan zorg moeten betalen
Zorgkosten mensen met een beperking in vijf jaar geëxplodeerd De zorgkosten zijn in vijf jaar verdubbeld voor mensen die veel...

Zuidafrika's eerste zwarte profwielrenner in Utrecht
Songezo Jim, de eerste zwarte Zuidafrikaanse profwielrenner, is zaterdag 17 september in Utrecht om in drie verschillende fietsrondes geld in...

Stoomspektakel in Het Spoorwegmuseum
Ieder jaar in september viert Het Spoorwegmuseum de verjaardag van de spoorwegen met een sfeervol evenement: Stoom! Op 17 en...

Vloggende rapper krijgt dagvaarding voor belediging agenten
Vloggende rapper krijgt dagvaarding voor belediging agenten Breda, 16 september 2016 Vloggende rapper krijgt dagvaarding voor belediging agenten De eerder...

Vitality Manager van het Jaar 2016
Op een prachtige locatie, Domus Medica te Utrecht, is afgelopen dinsdag 13 september Gert-Jan Aleman gekozen tot Vitality Manager van...

Nieuwe Snor- kaartenbox Kus kus en 99 andere kaarten
Een kaartje om iemand sterkte te wensen, een hart onder de riem te steken, te feliciteren, of om te laten...

Door een update van HP zijn huismerk cartridges niet meer bruikbaar
Veel eigenaren van een HP printer ervaren op dit moment problemen met hun printer. Via social media en via de...

Servoy 8.1 to Ship on Sept. 16th
Servoy announced today the latest release of their platform, Servoy 8.1. Utilizing User Experience feedback as its focal point (or...