Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eerste Nederlandse zuidpoolexpeditie keert veilig terug

Datum nieuwsfeit: 02-02-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
TNT Post Groep

Eerste Nederlandse zuidpoolexpeditie keert veilig terug

2 februari 1999

Het bereiken van de Zuidpool was voor ons een fantastisch moment, maar het is geweldig om na drie maanden afzien en eenzaamheid weer thuis te komen, aldus Ronald Naar bij zijn aankomst op Schiphol. Dinsdag 2 februari 1999, om 17.40 uur zijn Ronald Naar en Coen Hofstede na een verblijf van ruim 85 dagen op Antarctica veilig teruggekeerd in Nederland.
Hun tocht was niet zonder tegenslagen: het uitvallen van expeditielid Ekon Hartog, het stukgaan van het geheime wapen de slee, waardoor het klimmen, lopen en zeilen met 200 kilo zware sledes tijdens de eerste weken loodzwaar was, en té veel windstille dagen. Op 9 november vertrokken Ronald en Coen vanuit de basis Blue One met als oorspronkelijk doel de zuidpool te bereiken en vervolgens heel Antarctica over te steken. Een doel dat, gezien de afstand (bijna 4000 kilometer) en de beschikbare tijd, alleen parasailend te bereiken was. Gebrek aan wind maakte dit onmogelijk door de ongebruikelijk hoge temperatuur voor de tijd van het jaar op dit deel van Antarctica. Het bereiken van de zuidpool op maandag 11 januari rond 1.30 uur Nederlandse tijd, als eerste Nederlandse expeditieteam én volgens een unieke route, betekende een enorme mijlpaal.

We zijn de eerste Nederlanders die zich met huid en haar die zich aan de nukken van de katabische wind hebben overgeleverd. In ons hart waren we het liefst doorgegaan tot McMurdo, maar dat had betekend dat we anderen, in verband met de invallende winter, ongehoorde risico's moesten laten nemen om ons daar weg te krijgen. We zijn dolblij met het resultaat: als eerste Nederlandse expeditie op de zuidpool en dat via een route die langer was dan alle andere voorgaande zuidpool-expedities! We hoefden gelukkig niet geherfourrageerd te worden, hoewel we spijtig genoeg andere sledes hebben moeten laten invliegen.' aldus Ronald Naar.
Grootste tegenvaller voor Ronald en Coen was het stuk gaan van de speciaal ontwikkelde sledes. Door een verkeerde materiaalkeuze begonnen deze al binnen drie weken uit elkaar te vallen.

De nieuwe route vanaf het startpunt Dronning Maud Land naar de zuidpool, die Ronald Naar en Coen Hofstede gevolgd hebben, is ongeveer 2200 kilometer. Na het bereiken van de zuidpool zijn de Nederlanders nog doorgegaan richting McMurdo. Het leek er even op dat ze er daarbij in zouden slagen het Nieuw-Zeelandse/Australische expeditieteam van Peter Hillary (zoon van Sir Edmund Hillary) te ontmoeten. Door de marginale voortgang van dit team en doordat er een pick-up voorzien was voor Ronald en Coen zijn zij 40 kilometer onder de AmundsenScott basis gestopt.

Hoofdsponsor TPG is gelukkig met het bereikte resultaat. Hun ambitie om op innovatieve wijze deze expeditie te ondernemen spreekt ons bedrijf bijzonder aan, met name de wijze waarop Ronald en Coen ondanks tegenslagen telkens zijn doorgegaan, aldus een woordvoerdster.

Coen en Ronald ondernamen eerder samen twee expedities in het noordpoolgebied: in 1996 naar de arctische Oeral in Noord-Siberië en in 1997 - met Ekon Hartog - een 875 kilometer lange oversteek van de Groenlandse ijskap waarover het trio 38 dagen deed. Tijdens deze ski- en zeiltocht werd het plan geboren om naar de zuidpool te skiën. De eersten die de zuidpool bereikten, Amundsen op 14 december 1911 en Scott op 17 januari 1912, begonnen hun tocht bij het Ross ijsplateau. De meeste van de moderne (sinds 1985) expedities namen in plaats daarvan het Ronne ijsplateau als startpunt.
Het team Naar-Hofstede is het derde (na het Belgische team Dixie Dansercoer-Alain Hubert en de Japanner Ohba) dat helemaal vanaf de andere kant (Dronning Maud Land) de zuidpool naderde. Ronald en Coen wilden Antarctica op het breedste stuk oversteken: een tocht van bijna 4.000 km. Die kon alleen slagen als de expeditie onderweg voldoende (katabatische) wind zou krijgen om de verschillende zeilen in te zetten. Om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken , hebben Ronald en Coen gebruik gemaakt van diverse (technische) vernieuwingen in de samenstelling van hun uitrusting, zoals de verschillende zeilen, schoenen, tent, skis, sledes, kleding, satelliet-telefoon, brandstof en voedsel.

Ronald Naar (43) heeft als bergbeklimmer en expeditieleider een indrukwekkende staat van dienst. Hij beklom niet alleen de hoogste top van ieder continent (de Seven Summits), maar stond eveneens op de top van de beruchte K2. Voorts leidde hij twaalf Himalaya-expedities. Coen Hofstede (33), van beroep geofysicus, heeft verschillende extreme skitochten gemaakt, onder andere door Zweeds Lapland, IJsland en Kamchatka-Siberië.

Chronologisch overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen tijdens de TNT Post Group Trans-Antarctica Expedition 98/99 29/30 oktober 1998 Ronald Naar, Coen Hofstede en Ekon Hartog vertrekken naar Kaapstad, Zuid-Afrika.
31 oktober 1998 Het wachten begint. Het weer op Antarctica is niet goed genoeg om te kunnen landen. Daarnaast is de gereserveerde Hercules (die hen naar Antarctica zou brengen) elders ingezet. 8 november 1998 Met een Oekraïense Iljoesjin wordt het team naar Camp Blue One gevlogen. Een primeur, nog niet eerder landde er een straalvliegtuig op de Zuidpool.
9 november 1998 De tocht begint. Vanaf Dronning Maud Land gaat het richting zuidpool. De eerste twee weken gaat het hellingopwaarts, dus er wordt vooral geklommen.
10 november 1998 De eerste grote tegenslag. Teamlid Ekon Hartog verwondt zich (door een ongelukkige manoeuvre schiet zijn ski-stok in zijn kuitbeen) en moet opgeven.
Hij wordt door Coen teruggebracht naar Blue 1 waarna de twee overgebleven poolreizigers op 11 november in feite weer opnieuw moeten beginnen.
22 november 1998 De ijskap is bereikt. Er kan voor het eerst gezeild worden.
24 november 1998 Teleurstellend nieuws: de sledes zijn stuk aan het gaan. Het invliegen van andere wordt noodzakelijk. 8 december 1998 s Ochtends om half twee worden er andere sledes gebracht.
23 december 1998 - 4 januari 1999 Het onverwacht grote aantal windstille dagen speelt de poolreizigers parten. Er worden te weinig kilometers gemaakt, omdat er niet gezeild kan worden. De temperatuur ligt een stuk hoger dan normaal in deze tijd van het jaar, er onstaat te weinig wind om te kunnen zeilen.
6 januari 1999 De conclusie wordt onvermijdelijk: doorsteken naar McMurdo zal niet gaan lukken. Eerste doel wordt nu het bereiken van de zuidpool.
11 januari 1999 Door een paar dagen met voldoende wind lukt het Ronald en Coen om, als eerste Nederlandse expeditieteam, op 11 januari s ochtends om 01.30 uur de zuidpool te bereiken.
13 januari 1999 Ronald en Coen gaan weer op pad richting McMurdo. Ze zijn in het Amerikaanse kamp niet welkom. Bovendien is er nog een kans dat ze de expeditie van Peter Hillarey onderweg kunnen ontmoeten. 23 januari 1999 Na een aantal dagen noodgedwongen verblijf in de tent vanwege slecht weer, kunnen Ronald en Coen van het ijs opgepikt worden en naar Patriot Hills vervoerd.

Door omstandigheden buiten hen om, heeft het nog ruim drie weken geduurd voordat de twee poolreizigers vanaf Antarctica naar Punta Arenas in Chili konden worden gevlogen.
2 februari 1999 Het eerste Nederlandse expeditieteam komt veilig aan in Nederland.

Nog wat aanvullende feiten:


* Tot aan de zuidpool hebben Ronald en Coen in 63 dagen 2213 kilometer afgelegd.

* De gemiddelde dagafstand bedroeg 35 kilometer.
* De hoogste dagafstand, behaald op 8 januari 1999, bedroeg 122 kilometer.

* In deze periode hebben de twee Nederlanders 16 windstille dagen gehad.

* In McMurdo werd dit seizoen omschreven als het warmste ooit (alleen al in november en december 1998 werd op 15 dagen het warmterecord gebroken) en op Patriot Hills hadden ze het slechtste seizoen ooit.

TNT Post Group Trans-Antarctica Expedition 98/99: informatie over verschillende expedities

Begin november 1998 begonnen Ronald Naar, Ekon Hartog en Coen Hofstede aan een tocht van ruim 3800 kilometer over Antarctica. Het doel was het continent via een nieuwe route, parasailend en skiënd over te steken.

Het gebruik kunnen maken van de zogenaamde katabatische winden was daarvoor een essentiële voorwaarde. Direct in het begin werd het team getroffen door tegenslag toen Ekon als gevolg van een beenwond niet verder kon en afhaakte. Twee weken later moesten Ronald en Coen noodgedwongen andere sledes laten invliegen. De oorspronkelijke exemplaren waren door delaminatie onbruikbaar geworden. De grote ambitie om het hele antarctische continent over te steken werd vanaf half december onmogelijk gemaakt door een exceptioneel warme antarctische zomer. Met als gevolg dat de gebruikelijke katabatische winden, die ervoor hadden moeten zorgen dat het tweetal kon zeilen, achterwege bleven. Alleen al in december werden negen windstille dagen gemeten. Er waren dagen bij dat de temperatuur niet lager werd dan 14 graden Celsius.

Dit seizoen waren er nog vier andere expedities op Antarctica onderweg (nog los van door gemotoriseerd vervoer ondersteunde wetenschappelijke expedities).


* Van Hercules Inlet aan de Ronne IJsplaat liep de 26-jarige Zweed OLA skiënd en zeilend in 43 dagen naar de zuidpool, een tocht van krap 1.000 km.


* Vanaf de andere kant van de Ronne IJsplaat liepen vijf Franse militairen van de Groupe de Haute Montagne uit Chamonix, allemaal professionele berggidsen, in 50 dagen naar de zuidpool; zij kwamen een dag voor de Nederlanders op de zuidpool aan, nadat ze 1.150 kilometer hadden afgelegd.


* Vanaf McMurdo, het beoogde eindpunt van de Nederlanders, wilden drie Nieuwzeelanders en Australiërs, onder leiding van Peter Hillary, naar de zuidpool skiën. Hun doel was onbevoorraad heen en terug te lopen en te zeilen, een ambitie die ze alsnel moesten laten varen. Er volgden verschillende bevoorradingen (o.a. van een radio en van brandstof), vertragingen door ziekte en sneeuwstormen, en begin januari besloten ze daarom hun tocht op de zuidpool te beëindigen.


* De vierde expeditie was die van de beroemde Japanner Ohba (45) te zijn; Ohba startte - net als Naar en Hofstede - vanaf Kaapstand en op Blue 1 met als doel om via de zuidpool naar West-Antarctica te skiën. Ohba bereikte de zuidpool op Nieuwjaarsdag en na een oponthoud van een week skiede hij door in de richting van Patriot Hills.

Moderne Zuidpoolexpedities

Moderne Antarctica-expedities zijn feitelijk pas mogelijk sinds 1985, toen als gevolg van een initiatief van de Canadese bergbeklimmers Pat Morrow en Martin Williams en de Britse piloot Giles Kershaw, Adventure Network International werd opgericht. Dit, onder Canadese vlag opererende, maar inmiddels in Londen gevestigde bedrijf ondersteunt sindsdien alle privé expedities, dus expedities die niet door de overheid worden ondersteund en een sportief karakter hebben.

Sinds 1987 runt het bedrijf tijdens de Antarctische zomer een airstrip van hard, blauw ijs aan de rand van het Ellesworth gebergte, op 82 graden Zuiderbreedte.
Oorspronkelijk is deze basis, Patriott Hills geheten, bedoeld om klimexpedities te ondersteunen, die ter plekke de 5.140 meter hoge hoge Mount Vinson willen bestijgen, maar al snel ontdekten ook zuidpool-ski-expedities de mogelijkheden van de landingsbaan.

Zuidpoolexpedities tot nu toe

1985 Robert Swan:"In the footsteps of Scott"

1986 Monika Kristensens: "In the footsteps of Amundsen"

1989 Reinhold Messner en Arved Fuchs

1989 Internationale Trans-Antarctica expeditie

1992 Sir Ranulph Fiennes en Michael Stroud: "Sterker dan een husky"

1992-1994 Erlin Kagge: "Solo en Unarmed - Norway for ever"

1996 Børge Ousland

1997 Alain Hubert en Dixie Dansercour "The longest unsupported Trans-Antarctica"

1998 Ronald Naar en Coen Hofstede: "TNT Post Group Trans-Antarctica Expedition 98/99"


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Nieuwe film- en discussieavond DocuDoka over duurzaam toerisme
Op vrijdag 30 september presenteert het Volkshotel de tweede editie van zijn geëngageerde film- en discussieavond DocuDoka in club Doka,...

TransEnterix presenteert operatierobot Senhance(TM) op congres
TransEnterix presenteert operatierobot Senhance(TM) op congres Europese Vereniging voor Gynaecologische Endoscopie RESEARCH TRIANGLE PARK, N.C.-(BUSINESS WIRE)- TransEnterix, Inc., een bedrijf...

DNB maakt pensioenopbouw onbetaalbaar door “Occasional Studie”
De conclusie van DNB dat uitsluitend een actuariële pensioenpremie garandeert dat jongeren evenveel betalen dan de ouderen deelnemers werd gelogenstraft...

Delticom AG: Probanden.nl begint de winter met nieuwe shop-features
Delticom AG: Probanden.nl begint de winter met nieuwe shop-features HANNOVER, Duitsland-(BUSINESS WIRE)- Precies op tijd voor de winterbandenperiode breidt Probanden.nl...

Qeado geeft websitebezoekers een identiteit
Qeado, ontwerper en leverancier van customer intelligence software voor digitale B2B marketeers, introduceert vandaag zijn clouddienst. Qeado stelt B2B marketeers...

Techbedrijf UNAS start website voor alternatieve manier van doneren
Technologie-initiatief UNAS heeft vandaag een website gelanceerd waarop mensen op een alternatieve manier kunnen doneren door middel van het kijken...

Nederlandse erotiek gigant lanceert als eerste een webshop in China
EasyToys Nederland is het eerste erotiekbedrijf in Europa dat seksspeeltjes levert aan China. De Nederlandse cross-border organisatie lanceert vandaag de...

Gelderse uitjes het duurst in 2016
Inwoners van Gelderland waren het afgelopen seizoen gemiddeld het duurst uit voor een bezoek aan een pretpark, dierentuin of familiepark....

Markten tijdens Sinterklaasintocht en Winterbeleving in Mill
Op zaterdag 12 november zal Sinterklaas samen met zijn Pieten weer voet aan wal zetten in Nederland. Traditioneel komt hij...

Tweederde Nederlandse huishoudens heeft triple- of quadplay abonnement
Circa 66% van de Nederlandse huishoudens beschikt over een abonnement bij 1 provider waarbij internet, tv en bellen worden afgenomen....

Internationaal evenement voor vertrouwenstechnologieen
TRUSTECH (inclusief CARTES) - een internationaal evenement voor vertrouwenstechnologieen - presenteert uitzonderlijk programma 2016 PARIJS-(BUSINESS WIRE)- Nieuwe naam, nieuwe targets,...

Meer passagiers voor Nederlandse luchthavens, maar omzet groeit niet
Schiphol bestaat 100 jaar. De luchthaven ligt op koers om dit jaar 60 miljoen passagiers te bereiken. Met dit mogelijke...

Alcoa: News: News Releases: Alcoa Inc. Announces Closing of Debt Off..
NEW YORK--(BUSINESS WIRE)--Alcoa Inc. (NYSE:AA) ("Alcoa") announced today that Alcoa Nederland Holding B.V. (the "Issuer"), a wholly owned subsidiary of...

Nieuw bedrijf Med4You.nl helpt patiënt aan regie
Op 1 oktober aanstaande start voormalig zorg-ict bestuurder Hans Hagoort het bedrijf Med4You.nl. Med4You.nl wil zich met haar activiteiten richten...

Smartmatic lanceert TIVI - systeem voor online verkiezingen
Smartmatic lanceert TIVI - veilig en verifieerbaar systeem voor online verkiezingen LONDON-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic heeft vandaag de lancering van TIVI...

D-Day voor Daycar.nl - Auto voor de deur wordt wagenpark van de wijk
We zijn op weg naar een nieuwe samen-beweging, waarin de deelauto innoveert. De laatste ontwikkeling is Daycar. Door leenschaamte te...

Na 30 jaar brengt Marian Backus haar debuut Schoksgewijs opnieuw uit
Schoksgewijs gaat over Ans, zij is een heel onzeker, bang, afhankelijk gehandicapt meisje. Haar leven heeft zich vanaf haar tweede...

'Reclameverbod op Binaire Opties en CFD's werkt averechts'
De aankondiging van minister Dijsselbloem dat hij van plan is reclame voor risicovolle financiële beleggingsinstrumenten te verbieden, heeft geleid tot...

Aanhuisgebracht.nl gaat online boodschappen voor verswinkels bezorgen
Om de speciaalzaken te helpen in de online strijd om boodschappen te bezorgen heeft Aanhuisgebracht.nl een landelijk online platform ontwikkeld...

Podium onder de Dom wint Nederlandse finale Copa Jerez
De Nederlandse finale van de Copa Jerez, de internationale sherry-spijscompetitie voor restaurantprofessionals, is gewonnen door het team van restaurant Podium...

Actie Alleszelf.nl en ANBO brengt diensten ouderen in kaart
Voor het eerst in Nederland kunnen ouderen zélf diensten aanmelden waarmee ze langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Hiervoor organiseren...

Laag aantal energiezuinige huizen in Amsterdam
Een energielabel voor huizen is in 2010 ingevoerd en sinds 2015 verplicht voor elke woning. Het label laat zien hoe...

Israël Christelijk Nieuws Netwerk met een hart voor Israël op kabeltv
Vanaf 1 oktober 2016 zendt IsraelCNN elke zaterdagavond uit om 20.00 uur op de Kabel-TV via de Christelijke zender Family7....

23 wijnlanden in finale 28e Proefschrift Wijnconcours
Ruim 250 finalewijnen afkomstig uit 23 wijnlanden stonden zondag 25 september op de proeftafels van het 28e Proefschrift Wijnconcours. 27...

Danielle Van 't Schip Oonk brengt Loveable Light naar Melbourne
“Het vinden van vrede in jezelf leidt tot de ontwaking van je innerlijke rust die een stroom van liefde teweeg...

Loveable Light van start gegaan als statement tegen haat in de wereld
Vandaag is officieel de eerste aktie van Loveable Light van start gegaan, een initiatief van Annelies George (Basaiia) uit Bussum....

Het Spoorwegmuseum krijgt een Apenkop
Ruim 50 jaar was de Mat ’64, in de volksmond ook wel Apenkop genoemd, een bekende verschijning op het Nederlandse...

Savelberg wine collection for auction with a value of 500.000 euro
In Amsterdam on Sunday 25th September the Henk Savelberg Collection of Fine and Rare wines is held for auction with...

Nieuw Snor-boek: Het Winter BBQ-boek
Weer of geen weer, barbecueën kan altijd. Sterker nog, dat is juist extra leuk als het weer niet meteen voor...

Snorfestival op nieuwe locatie in Utrecht
Boeklanceringen saai? Niet bij Uitgeverij Snor! Snor lanceert haar nieuwste titels en chocolade tijdens het tweedaagse Snorfestival in de spiksplinternieuwe...

Nieuw Snor-boek Lievelingssprookjes
Blauwbaard, de Gelaarsde Kat, het Meisje met de zwavelstokjes. Sprookjes blijven tot de verbeelding spreken met verhalen over bedrog, liefde...

Uitgeverij Snor opent pop-up Snorfabriek
Een jaar lang creatieve workshops, boeklanceringen, etentjes, mobiele werkplekken, café-restaurant, galerie, winkel, atelier, zeefdrukkerij en uitgeverij. Dat is de pop-up...

Werknemers Alexion als vrijwilligers aan de slag voor Global Day
Werknemers Alexion al vrijwilligers aan de slag voor eerste Global Day of Service NEW HAVEN, Connecticut-(BUSINESS WIRE)- Alexion Pharmaceuticals, Inc....

Louis Bonduelle Foundation steunt tien jaar onderzoek met beurs
Onderzoek gezocht: Louis Bonduelle Foundation steunt tien jaar onderzoek met beurs VILLENEUVE D'ASCQ, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Onderzoek is van cruciaal belang...

Zuid-Afrikaanse film- en muziekavond bij Pllek
Op vrijdag 23 september vindt de vierde en laatste editie van Pllek Going Places plaats. Onder de titel Afrolijk wordt...

Moeders van jonge kinderen ondervinden meeste vakantie stress
Volgens Synovate heeft 46 procent van de Nederlanders last van een vakantiedip bij de terugkeer naar werk. Maar veel moeders...

Sprankelende juwelencollecties in Oisterwijk
Liefhebbers van bijzondere juwelen, sieraden en horloges houden 25 t/m 27 november 2016 vrij voor “Het Juweel Oisterwijk” in Gallery...

Aantal ontslagprocedures bijna gehalveerd na invoering WWZ
1 juli 2015 is de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) ingevoerd. De WWZ heeft onder meer ten doel het ontslagrecht...

Alcoa: News: News Releases: Alcoa Inc. Announces Pricing of Debt Off..
NEW YORK--(BUSINESS WIRE)--Alcoa Inc. (NYSE:AA) ("Alcoa") announced today that Alcoa Nederland Holding B.V. (the "Issuer"), a wholly owned subsidiary of...

DeOnlineDrogist.nl opnieuw de grootste online drogist
DeOnlineDrogist.nl is opnieuw de grootste online drogist van Nederland, zo blijkt uit de Twinkle100. Deze jaarlijkse ranglijst toont de grootste...

Mobiel.nl opent servicepunt in Utrecht
Mobiel.nl, de grootste onafhankelijke aanbieder van smartphones en mobiele abonnementen in Nederland, opende op 20 september een servicepunt op Europaplein...

2 miljoen online boodschappers in 2017
Ruim één op de zes Nederlanders koopt in 2017 eten en drinken bij een online supermarkt. Het merendeel van de...

Krimpen aan den IJssel en Beek en Donk zijn Groenste Stad en Dorp 2016
In het Isala theater in Capelle aan den IJssel zijn vandaag tijdens de Nationale Groendag Krimpen aan de IJssel en...

LINTEC vernieuwt website en catalogus voor internationaal publiek uit
LINTEC vernieuwt website en geeft catalogus voor internationaal publiek uit TOKYO-(BUSINESS WIRE)- LINTEC Corporation heeft in juli 2016 een Engelstalige...

Quintiq en Wereldvoedselprogramma: een wereld zonder honger
Quintiq en Wereldvoedselprogramma: samenwerking voor een wereld zonder honger `S-HERTOGENBOSCH, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Quintiq en het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde...

Nieuwe financiering voor SecurityMatters vooraanstaande investeerders
Nieuwe financiering voor SecurityMatters van vooraanstaande investeerders EINDHOVEN, Nederland-(BUSINESS WIRE)- SecurityMatters, een toonaangevende aanbieder van geavanceerde cyberbeveiliging voor industriele aansturingssystemen,...

Rapportcijfer voor landschap in 2015 gedaald tot onder de 6
Nederlanders waarderen het landschap in hun directe leefomgeving steeds lager. In 2015 is deze waardering gedaald tot een rapportcijfer van...

Maritime Single Window geopend met software van Koninklijke Dirkzwager
De software van Dirkzwager is als eerste in Nederland aangesloten op het Maritime Single Window, het platform voor de elektronische...

Samen genieten op La Table sfeerbeurs
La Table sfeerbeurs is al meer dan 20 jaar hèt lifestyle-event van Nederland dat niemand wil missen! Bezoekers komen van...

Kidsclub Spoorwegmuseum noteert duizendste lid
De kidsclub van Het Spoorwegmuseum, de Rail Rookies, passeerde deze maand de magische grens van 1000 leden. Dit bevestigt de...