Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Voortgaande temperatuurstijging bennvloedt weer op aarde

Datum nieuwsfeit: 03-02-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Vrije Universiteit Amsterdam


(veb@dienst.nl)

Voortgaande temperatuurstijging bennvloedt het weer op aarde

De temperatuur op aarde blijft stijgen; 1998 was warmer dan het recordjaar 1997. Bovendien zijn er aanwijzingen dat het aantal extreme weersgebeurtenissen toeneemt. In theorie kunnen de wereldwijde temperatuurstijging en de toename van extreme weersgebeurtenissen zoals zware neerslag, het gevolg zijn van een natuurlijke variatie van het klimaat. De kans hierop is echter klein. Het ligt meer voor de hand te concluderen dat deze veranderingen de eerste signalen zijn van de doorwerking van het versterkte broeikaseffect, dat met name wordt veroorzaakt door het gebruik van fossiele energiebronnen. Dit is de belangrijkste conclusie van het rapport Broeikaseffect, klimaatverandering en het weer van het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) van de Vrije Universiteit.

Op verzoek van het Wereld Natuurfonds (WNF) hebben de onderzoekers van het IVM een overzicht en een analyse gemaakt van de wetenschappelijke kennis over het broeikaseffect, klimaatverandering en het weer. Hierbij worden de gemeten veranderingen van het klimaat bekeken op hun consequenties voor het optreden van extreme weersomstandigheden. Het gaat hierbij om wereldwijd gemeten veranderingen van temperatuur, neerslag, stijging van de zeespiegel, gletsjers, El Niño, cyclonen en luchtcirculatiepatronen.

Ook geven de onderzoekers een overzicht van te verwachten klimaatveranderingen bij voortgaande uitstoot van broeikasgassen. Het grootste risico van de versterking van het broeikaseffect is de mogelijkheid van destabilisatie van het wereldklimaat, zoals kan optreden bij stagnatie van de oceaanstroming die warmte aanvoert naar Noord- en West-Europa. Stilvallen van deze warme golfstroom zou in ons gebied kunnen leiden tot een klimaat dat te vergelijken is met het huidige klimaat van Siberië.

De veranderingen in het klimaat zullen naar verwachting zichtbaar worden in een verdere stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde, een snellere stijging van de zeespiegel en een toename van extreme neerslaggebeurtenissen. Nauwkeurige regionale voorspellingen zijn daarbij nog niet te geven.

Duidelijk is dat de ecologische en maatschappelijke schade als gevolg van de klimaats-veranderingen zeer groot kan worden. Vermindering van de uitstoot van broeikasgassen kan leiden tot een vermindering van de snelheid van klimaatverandering en daarmee tot een beperking van klimaatschade en een kleinere kans op destabilisatie van het wereldklimaat.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie