Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBS: Meeste geboortes in orthodox protestante gemeenten

Datum nieuwsfeit: 08-02-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CBS


Centraal Bureau voor de Statistiek

(On-)vruchtbare gemeenten

De afgelopen twintig jaar kregen Nederlandse vrouwen gemiddeld anderhalf kind. Dit gemiddelde verbergt echter opmerkelijke verschillen in vruchtbaarheid.

De tien gemeenten waar vrouwen de meeste kinderen krijgen, liggen in Zeeland, het Land van Maas en Waal, de Kop van Overijssel en Salland. Deze gemeenten liggen in de Bible belt, die delen van het land waar de aanhang van de orthodox protestantse kerken groot is. Urk en Genemuiden hebben het hoogste vruchtbaarheidscijfer, met rond drie kinderen per vrouw.

De tien gemeenten met het grootste aantal kinderen per vrouw, 1997

De tien gemeenten waar vrouwen gemiddeld het kleinste aantal kinderen krijgen, liggen - afgezien van de stad Groningen, Oosterhesselen (bij Emmen) en Rozendaal (bij Arnhem) – alle in West-Brabant en Zuid- en Midden-Limburg. Het gemiddeld aantal kinderen per vrouw ligt er rond of iets boven de één. Het overgrote deel van de bevolking in deze gemeenten is van oorsprong rooms-katholiek.

De tien gemeenten met het kleinste aantal kinderen per vrouw, 1997

In de jaren twintig lag de vruchtbaarheid in Noord-Brabant en Limburg beduidend boven het landelijke gemiddelde. De grote verandering in het sociaal-economische klimaat en de sterke ontkerkelijking in de jaren zestig en zeventig hebben geleid tot het snel loslaten van de vruchtbaarheidsnormen van de katholieke kerk. In combinatie met het beschikbaar komen van goede voorbehoedmiddelen heeft dit waarschijnlijk sterk bijgedragen aan de daling van de vruchtbaarheid.

Toelichting op de cijfers

Voor meer informatie: (infosbv@cbs.nl)

Aflevering 08 feb 1999

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 1999 Bronvermelding is verplicht.
Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie