Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oratie: Kinderrevalidatie nog te veel gericht op geneeskunde

Datum nieuwsfeit: 08-02-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Katholieke Universiteit Nijmegen

Bron: Pers en Voorlichting, tel. (024) 361 22 30 Aanmaakdatum: 8 februari 1999

PERS & VOORLICHTING Persbericht

Eerste bijzonder hoogleraar kinderrevalidatie in Nederland wil meer aandacht voor gezinsondersteuning en pedagogische begeleiding KINDERREVALIDATIE NOG TE VEEL GEVANGEN IN GENEESKUNDIG DENKKADER

Bij de revalidatie van motorisch gehandicapte kinderen moet er meer aandacht zijn voor gezinsondersteuning en pedagogische begeleiding, betoogt prof. dr. J.M.H. de Moor, bijzonder hoogleraar kinderrevalidatie aan de KU Nijmegen, in zijn oratie op vrijdag 5 februari.

De Moor pleit voor meer aandacht voor ontwikkelingsstimulatie bij jonge kinderen en intensievere aandacht voor de begeleiding van gedragsproblemen. Als psycholoog, onder andere werkzaam op revalidatiecentrum Groot Klimmendaal te Arnhem, plaatst hij kritische kanttekeningen bij de revalidatie van motorisch gehandicapte kinderen: "Er moet meer rekening worden gehouden met de hulpbehoeften van de ouders en het gezin. Daarnaast moet de kinderrevalidatie meer behandeluren besteden aan de leerbelemmeringen van het kind, zijn sociaal-emotioneel functioneren en de gedragsaanpassing. Het mag dus niet alleen gaan om het aanleren van motorische vaardigheden, maar de totale ontwikkeling van het kind moet punt van zorg zijn".

De bijzondere leerstoel is ingesteld door het Prinses Beatrix Fonds en de BOSK - vereniging van motorisch gehandicapten en hun ouders. Het is de eerste leerstoel in Nederland op dit terrein en die is gevestigd aan de Faculteit der Medische Wetenschappen van de Katholieke Universiteit Nijmegen.

Motorische beperkingen geven vaak secundaire handicaps

Kinderrevalidatie is een specialisatie in de geneeskunde. Ze richt zich op kinderen met motorische stoornissen, die als gevolg daarvan allerlei leer- en ontwikkelingsbeperkingen hebben. Veelal gaat het om aandoeningen van neurologische en/of orthopedische aard, zoals spasticiteit, spina bifida ('open rug,), spieraandoeningen, meervoudige handicaps en hersenletsel na een ongeval. De problemen van de kinderen kunnen variëren van licht tot ernstig, aangeboren of verworven zijn, een kortdurende behandeling vragen of blijvend van aard zijn.

De motorische beperkingen kunnen het kind in ernstige mate belemmeren in de zelfstandigheidsontplooing en de sociale integratie. In de praktijk zien we dan ook vaak secundaire handicaps ontstaan, omdat er geringere mogelijkheden zijn tot beroepsuitoefening, vrijetijdsbesteding en het aangaan van relaties. In het algemeen blijven de problemen niet beperkt tot het kind zelf, maar zijn er ook gevolgen voor het gezinsfunctioneren en de opvoeding. Het motorische gehandicapte kind stelt extra en specifieke eisen aan de opvoedingsvaardigheden van de ouders.

Begin kinderrevalidatiezorg

De inaugurale rede van prof. De Moor vindt plaats honderd jaar nadat dr. W. Renssen, orthopedisch chirurg in Arnhem, in 1899 zijn rede uitsprak, getiteld 'De verzorging der gebrekkigen en mismaakten'. Renssen pleitte voor de oprichting van tehuizen voor deze categorie kinderen. Zijn rede was in feite het begin van de kinderrevalidatiezorg in Nederland. In 1900 werd de Johanna Stichting in Arnhem geopend, het eerste tehuis voor lichamelijk gebrekkigen.

In deze beginperiode lag het accent op de pedagogische zorg en het onderwijs, of op de combinatie van deze met geneeskundige zorg, zonder dat een van deze gebieden het primaat claimde. In deze eeuw heeft een verschuiving plaatsgevonden, waarbij thans het accent ligt op het geneeskundig denken. Het is dan ook bijzonder dat het ambt van hoogleraar Kinderrevalidatie wordt ingevuld door een gedragswetenschapper, die bovendien is aangesteld bij een medische faculteit.

Nieuwe doelgroepen leiden ook tot andere hulpvragen

In de beginperiode was de zorg voor het lichamelijk gebrekkige kind vooral gericht op het leren van een ambacht, zoals rietvlechten, boekbinden, schrijven en handwerken. Immers, de gebrekkige werd gezien als een potentiële arbeidskracht. Renssen zei daarover "dat het voor ons nationaal vermogen een aanwinst is wanneer deze paria's tot arbeid kunnen worden gebracht".

Terwijl revalidatiezorg voor de Tweede Wereldoorlog werd beschouwd als een combinatie van opvoeding, onderwijs, behandeling en verpleging, veranderde deze situatie na de Tweede Wereldoorlog aanzienlijk. De doelgroep werd uitgebreid met de categorie volwassenen: oorlogsinvaliden, patiënten met lichamelijke beperkingen ten gevolge van bedrijfsongevallen en patiënten met op latere leeftijd verworven handicaps ten gevolge van ziekten of aandoeningen.

Daarmee werd het doel van revalidatie ook steeds ruimer omschreven. Specifieke zaken die kenmerkend waren voor de revalidatie van kinderen verdwenen uit de omschrijving. In de conceptualisering ging men zich voornamelijk spiegelen aan de belangen en behoeften van de volwassen patiënt. Terwijl de kinderrevalidatie na de Tweede Wereldoorlog nog sterk in omvang groeide - uiteindelijk tot negen zelfstandige kinderrevalidatiecentra - liep dat aantal in de jaren zeventig terug tot nul. Op dit moment zijn er alleen nog gemengde revalidatiecentra.

Aandacht voor gedragsproblemen

Terwijl de kinderrevalidatie in de jaren zeventig en tachtig op zoek ging naar een nieuwe identiteit, werden de leemten in de zorg steeds duidelijker. Prof. De Moor pleit in het algemeen voor een eigenstandig kinderrevalidatiebeleid en samenwerking met instellingen die aanvullende zorg kunnen bieden, zoals instellingen in de verstandelijk gehandicapten sector, waaronder Sociaal-Pedagogische Diensten en kinderdagcentra. In de regio Arnhem heeft prof. De Moor zich sterk gemaakt voor samenwerking in het kader van Integrale Vroeghulp.

Binnen de Nijmeegse medische faculteit gaat prof. De Moor bestaande onderzoeksinitiatieven intensiveren. De sociaalwetenschappelijke thema's van de kinderrevalidatie krijgen daarin extra aandacht. Deze thema's hebben allemaal iets te maken met de verbetering van de kwaliteit van de kinderrevalidatiezorg. Eén daarvan is het onderzoek naar gezinsondersteuning. Wat zijn de hulpbehoeften in het gezin met een lichamelijk gehandicapt kind en wat is het hulpaanbod van de instellingen? Ouders moeten weten wat ze kunnen verwachten.

Een ander thema heeft betrekking op de omgang met het lichamelijk gehandicapte kind: de pedagogische aanpak. Hierbij gaat het zowel om alledaagse opvoedingsproblemen als om ernstig probleemgedrag. Voorbeelden van ernstig probleemgedrag zijn in- en doorslaapproblemen, voedselweigering, stereotiep gedrag, hyperactiviteit en extreem aandachtvragend gedrag.

Personalia

J.M.H. de Moor (1941) promoveerde in 1987 aan de KU Nijmegen op het proefschrift 'Therapeutische peutergroep en
revalidatiedagbehandeling'. Hij is als psycholoog verbonden aan de afdeling Vroegbehandeling van Groot Klimmendaal te Arnhem. Tevens is hij docent aan het Instituut voor Orthopedagogiek van de KUN.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Na 30 jaar brengt Marian Backus haar debuut Schoksgewijs opnieuw uit
Schoksgewijs gaat over Ans, zij is een heel onzeker, bang, afhankelijk gehandicapt meisje. Haar leven heeft zich vanaf haar tweede...

'Reclameverbod op Binaire Opties en CFD's werkt averechts'
De aankondiging van minister Dijsselbloem dat hij van plan is reclame voor risicovolle financiële beleggingsinstrumenten te verbieden, heeft geleid tot...

Aanhuisgebracht.nl gaat online boodschappen voor verswinkels bezorgen
Om de speciaalzaken te helpen in de online strijd om boodschappen te bezorgen heeft Aanhuisgebracht.nl een landelijk online platform ontwikkeld...

Podium onder de Dom wint Nederlandse finale Copa Jerez
De Nederlandse finale van de Copa Jerez, de internationale sherry-spijscompetitie voor restaurantprofessionals, is gewonnen door het team van restaurant Podium...

Actie Alleszelf.nl en ANBO brengt diensten ouderen in kaart
Voor het eerst in Nederland kunnen ouderen zélf diensten aanmelden waarmee ze langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Hiervoor organiseren...

Laag aantal energiezuinige huizen in Amsterdam
Een energielabel voor huizen is in 2010 ingevoerd en sinds 2015 verplicht voor elke woning. Het label laat zien hoe...

Israël Christelijk Nieuws Netwerk met een hart voor Israël op kabeltv
Vanaf 1 oktober 2016 zendt IsraelCNN elke zaterdagavond uit om 20.00 uur op de Kabel-TV via de Christelijke zender Family7....

23 wijnlanden in finale 28e Proefschrift Wijnconcours
Ruim 250 finalewijnen afkomstig uit 23 wijnlanden stonden zondag 25 september op de proeftafels van het 28e Proefschrift Wijnconcours. 27...

Danielle Van 't Schip Oonk brengt Loveable Light naar Melbourne
“Het vinden van vrede in jezelf leidt tot de ontwaking van je innerlijke rust die een stroom van liefde teweeg...

Loveable Light van start gegaan als statement tegen haat in de wereld
Vandaag is officieel de eerste aktie van Loveable Light van start gegaan, een initiatief van Annelies George (Basaiia) uit Bussum....

Het Spoorwegmuseum krijgt een Apenkop
Ruim 50 jaar was de Mat ’64, in de volksmond ook wel Apenkop genoemd, een bekende verschijning op het Nederlandse...

Savelberg wine collection for auction with a value of 500.000 euro
In Amsterdam on Sunday 25th September the Henk Savelberg Collection of Fine and Rare wines is held for auction with...

Nieuw Snor-boek: Het Winter BBQ-boek
Weer of geen weer, barbecueën kan altijd. Sterker nog, dat is juist extra leuk als het weer niet meteen voor...

Snorfestival op nieuwe locatie in Utrecht
Boeklanceringen saai? Niet bij Uitgeverij Snor! Snor lanceert haar nieuwste titels en chocolade tijdens het tweedaagse Snorfestival in de spiksplinternieuwe...

Nieuw Snor-boek Lievelingssprookjes
Blauwbaard, de Gelaarsde Kat, het Meisje met de zwavelstokjes. Sprookjes blijven tot de verbeelding spreken met verhalen over bedrog, liefde...

Uitgeverij Snor opent pop-up Snorfabriek
Een jaar lang creatieve workshops, boeklanceringen, etentjes, mobiele werkplekken, café-restaurant, galerie, winkel, atelier, zeefdrukkerij en uitgeverij. Dat is de pop-up...

Werknemers Alexion als vrijwilligers aan de slag voor Global Day
Werknemers Alexion al vrijwilligers aan de slag voor eerste Global Day of Service NEW HAVEN, Connecticut-(BUSINESS WIRE)- Alexion Pharmaceuticals, Inc....

Louis Bonduelle Foundation steunt tien jaar onderzoek met beurs
Onderzoek gezocht: Louis Bonduelle Foundation steunt tien jaar onderzoek met beurs VILLENEUVE D'ASCQ, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Onderzoek is van cruciaal belang...

Zuid-Afrikaanse film- en muziekavond bij Pllek
Op vrijdag 23 september vindt de vierde en laatste editie van Pllek Going Places plaats. Onder de titel Afrolijk wordt...

Moeders van jonge kinderen ondervinden meeste vakantie stress
Volgens Synovate heeft 46 procent van de Nederlanders last van een vakantiedip bij de terugkeer naar werk. Maar veel moeders...

Sprankelende juwelencollecties in Oisterwijk
Liefhebbers van bijzondere juwelen, sieraden en horloges houden 25 t/m 27 november 2016 vrij voor “Het Juweel Oisterwijk” in Gallery...

Aantal ontslagprocedures bijna gehalveerd na invoering WWZ
1 juli 2015 is de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) ingevoerd. De WWZ heeft onder meer ten doel het ontslagrecht...

Alcoa: News: News Releases: Alcoa Inc. Announces Pricing of Debt Off..
NEW YORK--(BUSINESS WIRE)--Alcoa Inc. (NYSE:AA) ("Alcoa") announced today that Alcoa Nederland Holding B.V. (the "Issuer"), a wholly owned subsidiary of...

DeOnlineDrogist.nl opnieuw de grootste online drogist
DeOnlineDrogist.nl is opnieuw de grootste online drogist van Nederland, zo blijkt uit de Twinkle100. Deze jaarlijkse ranglijst toont de grootste...

Mobiel.nl opent servicepunt in Utrecht
Mobiel.nl, de grootste onafhankelijke aanbieder van smartphones en mobiele abonnementen in Nederland, opende op 20 september een servicepunt op Europaplein...

2 miljoen online boodschappers in 2017
Ruim één op de zes Nederlanders koopt in 2017 eten en drinken bij een online supermarkt. Het merendeel van de...

Krimpen aan den IJssel en Beek en Donk zijn Groenste Stad en Dorp 2016
In het Isala theater in Capelle aan den IJssel zijn vandaag tijdens de Nationale Groendag Krimpen aan de IJssel en...

LINTEC vernieuwt website en catalogus voor internationaal publiek uit
LINTEC vernieuwt website en geeft catalogus voor internationaal publiek uit TOKYO-(BUSINESS WIRE)- LINTEC Corporation heeft in juli 2016 een Engelstalige...

Quintiq en Wereldvoedselprogramma: een wereld zonder honger
Quintiq en Wereldvoedselprogramma: samenwerking voor een wereld zonder honger `S-HERTOGENBOSCH, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Quintiq en het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde...

Nieuwe financiering voor SecurityMatters vooraanstaande investeerders
Nieuwe financiering voor SecurityMatters van vooraanstaande investeerders EINDHOVEN, Nederland-(BUSINESS WIRE)- SecurityMatters, een toonaangevende aanbieder van geavanceerde cyberbeveiliging voor industriele aansturingssystemen,...

Rapportcijfer voor landschap in 2015 gedaald tot onder de 6
Nederlanders waarderen het landschap in hun directe leefomgeving steeds lager. In 2015 is deze waardering gedaald tot een rapportcijfer van...

Maritime Single Window geopend met software van Koninklijke Dirkzwager
De software van Dirkzwager is als eerste in Nederland aangesloten op het Maritime Single Window, het platform voor de elektronische...

Samen genieten op La Table sfeerbeurs
La Table sfeerbeurs is al meer dan 20 jaar hèt lifestyle-event van Nederland dat niemand wil missen! Bezoekers komen van...

Kidsclub Spoorwegmuseum noteert duizendste lid
De kidsclub van Het Spoorwegmuseum, de Rail Rookies, passeerde deze maand de magische grens van 1000 leden. Dit bevestigt de...

Displaydata benoemt Piet Coelewij tot niet-uitvoerende bestuurder
Displaydata benoemt Piet Coelewij tot niet-uitvoerende bestuurder BRACKNELL, Verenigd Koninkrijk-(BUSINESS WIRE)- Displaydata kondigt met blijdschap aan dat Piet Coelwij is...

Belangrijkste veranderingen zorgverzekering in 2017 (infographic)
Op Prinsjesdag zijn de belangrijkste wijzigingen in de zorg en zorgverzekering voor 2017 door de Rijksoverheid bekend gemaakt. Wat wordt...

Inepro’s SCR708 RFID-lezer past altijd
Inepro introduceert de nieuwste contactloze kaartlezer met een grote leesafstand en snelle uitlezingen. De SCR708 is Inepro’s nieuwste RFID-lezer en...

Begroting 2017 voldoet niet op alle onderdelen aan Europese regels
Begroting 2017 voldoet niet op alle onderdelen aan de Europese begrotingsregels Dinsdag 20 september 2016 De Nederlandse begroting voor 2017...

eBook: living with idiopathic pulmonary fibrosis
Life with IPF - an eBook INGELHEIM, Germany-(BUSINESS WIRE)- A diagnosis of IPF is news that few patients want to...

Extra drukte en meer nationaliteiten Texel vanwege Lonely Planet top10
Eind mei werd het Waddeneiland Texel door bekende internationale reisgids Lonely Planet in haar top-10 van Europese plekken die je...

Alcoa: News: News Releases: Alcoa Inc. Announces Proposed Debt Offer..
NEW YORK--(BUSINESS WIRE)--Alcoa Inc. (NYSE:AA) ("Alcoa") announced today a proposed offering of senior notes (the "Notes") by Alcoa Nederland Holding...

Spoorwegmuseum krijgt koninklijk tintje tijdens Prinsjesdag
Iedere derde dinsdag van de maand organiseert Het Spoorwegmuseum een Plusdag met een speciaal inhoudelijk programma voor senioren en andere...

Teleurstellend advies aan Hoge Raad over nertsenfokverbod
In een advies aan de Hoge Raad stelt de Procureur Generaal dat het Hoger Beroep van de Nederlandse Staat tegen...

Direct de kwaliteit van de zorg meten met Opinionmeter
De Consumer Quality-index (CQ-index), ontwikkeld om klanttevredenheid in de gezondheidszorg te meten, is log en traag. De metingen liggen ver...

Update HP treft gelukkig maar enkele modellen
De laatste paar dagen stond in het teken van HP updates welke huismerk cartridges zou blokkeren. Wij zijn hier ingedoken...

Vetzuurcombinatie ondersteunt leesvaardigheid schoolkinderen
Een combinatie van omega 3- en 6-vetzuren ondersteunt de leesvaardigheid van doorsnee schoolkinderen. Vooral kinderen die moeite hebben om zich...

Bevrijdingsfestival en Kindervrijmarkt in Groesbeek
Zondag 18 september a.s. is het weer tijd voor het jaarlijkse Bevrijdingsfestival bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Dit jaar...

Open Joodse Gemeente Klal Israël benoemt nieuwe rabbijn Nathans
Afgelopen maart riep de Open Joodse Gemeente Klal Israël kandidaten op voor de vacature van rabbijn. Deze gemeente, de enige...

Ieder(in) wil een maximum voor wat mensen zelf aan zorg moeten betalen
Zorgkosten mensen met een beperking in vijf jaar geëxplodeerd De zorgkosten zijn in vijf jaar verdubbeld voor mensen die veel...

Zuidafrika's eerste zwarte profwielrenner in Utrecht
Songezo Jim, de eerste zwarte Zuidafrikaanse profwielrenner, is zaterdag 17 september in Utrecht om in drie verschillende fietsrondes geld in...