Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wiekenijzer Neede terug naar Zuid-Hollandse polder

Datum nieuwsfeit: 11-02-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

gemeente Neede 
persbericht
 
 
Nummer 571, donderdag 11 februari 1999
Voorlichting gemeentehuis
H.A. van Faassen, telefoon (0545) 28 88 54  
 
Wiekenijzer dankzij Monumentenzorg terug naar Zuid-Hollandse polder
Zeldzame Pannevis-roede van Needse molen gaat naar museum Historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel
 
De negentiende eeuwse Pannevis-roede, die bij de restauratie van de "Hollandsche Molen" op de Needse berg is vrijgekomen, gaat terug naar Nieuwerkerk aan den IJssel. Daarmee zijn burgemeester en wethouders deze week akkoord gegaan. Neede schenkt het wiekenijzer aan het museum van de Historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel. De Pannevis-roede is oorspronkelijk afkomstig van de bovenmolen van de polder Esse, Gans- en Blaardorp te Nieuwerkerk.
 
Vorig jaar mei werd bij het strijken van de wieken door molenbouwkundige ing. G.L. Nienhuis van Monumentenzorg ontdekt dat de buitenste roede een geklonken constructie had die nu nog zeer zelden in Nederland voorkomt. Hij pleitte er voor om hiermee zuinig om te springen en stelde voor de zogenaamde Pannevis-roede terdege te documenteren en op te slaan in een museum. Nienhuis bracht de Historische Vereniging in contact met het restauratieteam van de Hollandsche Molen. Deze Historische Vereniging exploiteert in diezelfde Esse, Gans- en Blaardorppolder een museum en wilde onder andere de zeldzame roede graag overnemen. Het transport wordt verzorgd en betaald door de donateur van de Historische Vereniging: Bos Nieuwerkerk Schoorsteenbouw B.V.  
De Pannevis-roede is in de vorige eeuw in Ouderkerk gemaakt voor de bovenmolen in die Zuid-Hollandse polder. De Hollandsche Molen werd in 1926 grotendeels gebouwd met onderdelen van deze molen. De windkorenmolen "Hollandsche Molen" is een mooi op de Needse Berg gelegen ronde gemetselde bovenkruier. Vroeger stond hier een houten standerdmolen uit 1733. De cycloon van Borculo verwoeste in 1925 echter deze molen. De Vereniging De Hollandsche Molen bouwde een jaar later deze stellingmolen.  
Na restauraties in 1951 en 1974 wordt de molen nu weer grondig gerestaureerd met medewerking van architectenbureau Boerman, molenbouw-specialist Groot Wesseldijk en bouwbedrijf Te Woerd en subsidies van rijk, provincie en gemeente. De restauratie van de windmolen is hard nodig, onder andere om het vochtprobleem op te lossen. Getracht wordt om op Nationale Molendag, zaterdag 8 mei, de Needse molen weer maalvaardig te hebben. De officiële heropening vindt later plaats.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie