Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Samenwerking milieuhandhaving Drenthe versterkt

Datum nieuwsfeit: 16-02-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Provincie Drenthe


Drentse handhavers ondertekenen als eerste overeenkomst Samenwerking milieuhandhaving versterkt

Assen, 15 februari 1999
Persberichtnummer 99-035In Drenthe hebben ruim twintig milieuhandhavingsinstanties hun handtekening gezet onder een belangrijke overeenkomst. Hierin is de samenwerking bij het toezien op de uitvoering van milieuregels en wetten beschreven. Drenthe is de eerste provincie waar een dergelijke overeenkomst wordt ondertekend.

De overeenkomst werd vanmiddag in het Drents Museum ondertekend. Deelnemers zijn de Drentse gemeenten, de Politie, het Openbaar Ministerie, het Zuiveringsschap Drenthe, de Douane district Groningen en de Provincie Drenthe. Namens de Minister van VROM tekende de Regionale Milieu Inspectie Regio Noord. Drenthe is de eerste provincie waar een dergelijke overeenkomst is ondertekend. In de provincie werken meerdere instanties aan de handhaving van milieuregels en wetten. Elke instantie heeft daarbij eigen taken en verantwoordelijkheden. Bevoegdheden zijn bijvoorbeeld afhankelijk van de grootte en aard van een bedrijf. Door de samenwerking kunnen collega-organisaties elkaar nu inschakelen. Een betere afstemming bespaart bovendien tijd en geld. Dit alleen al dankzij uitwisseling van gegevens, kennis en middelen.
De samenwerking is niet vrijblijvend. De instanties hebben afgesproken dat ze elkaar op de verantwoordelijkheden mogen wijzen. Zeker bij een milieucalamiteit.
Aanleiding is de zogenaamde Augustusbrief van de Ministers van VROM, VWS en Justitie aan de Tweede Kamer in 1997. Hierin wordt aandacht gevraagd voor de kwaliteit van de milieuhandhaving, en een betere samenwerking op provinciaal niveau.
In Drenthe bestaat een jarenlange ervaring in het samen overleggen en uitvoeren van de handhavingstaak, ook op projectbasis. Een voorbeeld hiervan zijn de zogenaamde Milieugolven. Het afgelopen jaar werden op de provinciale Handhavingsconferentie in mei nieuwe afspraken gemaakt. Met name ook vanwege de gemeentelijke herindeling was dit nodig.
Niet alleen de ondertekenaars zelf, maar ook bedrijven en particulieren die de milieuregels moeten uitvoeren hebben belang bij een goede samenwerking. Ze worden dankzij de gemaakte afspraken op dezelfde wijze benaderd door handhavende instanties.Voor meer informatie: Sjoerd Dijkstra, hoofd Stafgroep Communicatie.
Tel. (0592) 365 62; 06 - 22245436 of privé (0592) 408663. E-mail: (communicatie@drenthe.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie