Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hof: "Dagblad hoefde artikel niet eerst te laten lezen"

Datum nieuwsfeit: 19-02-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Nederlandse Vereniging van journalisten

PERSBERICHT

Amsterdam, 18 februari 1999

Belangrijke overwinning voor de journalistiek!

Het vonnis in kort geding van de President van de rechtbank te Maastricht in de zaak Van Goethem tegen het dagblad De Limburger is

heden in hoger beroep door het gerechtshof te Den Bosch vernietigd.

Over het nu vernietigde vonnis, dat dateert van januari 1998, was veel ophef ontstaan omdat de President daarin bepaalde dat dagblad De Limburger een artikel over het declaratiegedrag van burgemeester Van Goethem van Beek niet mocht publiceren zonder dat de burgemeester dat artikel had gelezen. Bovendien moest de krant naast het artikel een reactie plaatsen van Van Goethem.
De NVJ heeft zich in hoger beroep in de procedure gevoegd omdat zij de zaak van principieel belang vond. Journalisten zouden door de uitspraak verplicht worden om artikelen van tevoren aan betrokkenen te laten lezen.
De NVJ beschouwt de uitspraak als een overwinning voor de vrijheid van meningsuiting.
Overigens werd de uitspraak dat de gemeente Beek in haar vordering tegen De Limburger niet ontvankelijk was, in hoger beroep bevestigd.

Voor meer informatie:
NVJ

Mr. Irene Konings: 020 - 6766771

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie