Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

PvdA-initiatief 'Aanpak van de WAO: de inzet van de PvdA'

Datum nieuwsfeit: 27-02-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Partij van de Arbeid


PvdA-initiatief 'Aanpak van de WAO: de inzet van de PvdA'

26 februari 1999 PvdA-voorlichting

(Embargo tot 26 februari 17.00 uur)

Aanpak van de WAO:

de inzet van de PvdA

Inleiding

De beroepsbevolking is het afgelopen jaar opnieuw sterk gegroeid. Het is daarom niet zo gek dat ook het aantal WAO'ers weer toeneemt. Op dit moment telt Nederland bijna 900.000 mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Dat is ongeveer 10 procent van de beroepsbevolking.

WAO-ers aan de slag
Van de 900 duizend WAO'ers heeft een flink gedeelte (naar schatting rond de 200 duizend) ook nog een (gedeeltelijke) betaalde baan. Dit geldt voor ongeveer 200.000 mensen met een WAO-uitkering. Deze mensen maken duidelijk dat het streven om arbeidsongeschikten zoveel mogelijk te reïntegreren wel degelijk al resultaat heeft opgeleverd.
Maar het kan beter. En het moet ook beter. Nog te vaak belanden werknemers tegen hun zin in de WAO. Ze hebben het idee dat ze met betere arbeidsomstandigheden langer aan het werk hadden kunnen blijven. De werkdruk is soms zo hoog dat ziekte de enige uitkomst lijkt. Aangepast werk of aangepaste werktijden zou veel druk wellicht kunnen wegnemen. Werkgevers zijn echter niet altijd bereid of in staat zulke aanpassingen aan te brengen.

Overbelasting
Een derde van de WAO'ers heeft last van aandoeningen aan rug, schouders, handen, polsen en dergelijke. Door deze problemen met het bewegingsapparaat kunnen ze niet meer volledig werken. De oorzaak kan overbelasting zijn of puur slijtage vanwege gevorderde leeftijd.
Een andere groep van ongeveer een derde van de WAO'ers heeft last van psychische aandoeningen. Overbelasting in psychische zin kan de oorzaak zijn. Soms gaat het ook om aandoeningen die minder met het werk te maken hebben.

Arbeidsomstandigheden
Betere en veiliger werkomstandigheden kan voor beide categorieën WAO'ers een uitkomst zijn. Per bedrijfstak moet worden gezocht naar algemene maatregelen om te voorkomen dat nu nog gezonde werknemers op dezelfde manier last krijgen met hun gezondheid. Zo kunnen bijvoorbeeld normen worden opgesteld over het maximale gewicht dat werknemers mogen tillen. In de bouw is dat al gedaan. In de thuiszorg komen ze binnenkort.
Maar er zouden ook goede afspraken moeten komen over de meer ongrijpbare overbelasting. Hoeveel stress kunnen werknemers hebben? Ook daar zouden normen voor kunnen opgesteld. Hierbij moet eerder worden gedacht aan normen over werktijden of normen over hoe werknemers zelf invloed kunnen hebben op hun werkomstandigheden.

Preventief beleid
Dit preventieve beleid gericht op de arbeidsomstandigheden kan een effect hebben. De PvdA hecht daarom veel belang aan zo'n preventief beleid. De PvdA wil zulk preventief beleid desnoods via de Arbeidsomstandighedenwet opleggen. De Arbeidsinspectie kan hierop toezicht houden.

Ontslagverbod
Voor de werknemers die toch een beroep moeten doen op de WAO moet meer plek in het bedrijfsleven worden ingeruimd. Nu worden te vaak en te makkelijk WAO'ers ontslagen terwijl ze in eigen of een ander bedrijf nog aangepast werk hadden kunnen doen. In de wet REA is de mogelijkheid opgenomen om het bedrijfsleven te verplichten een gemiddeld percentage van 5 % arbeidsgehandicapten in dienst te hebben. Het zou mooi zijn als sociale partners met elkaar een beleid afspreken om die norm vrijwillig te halen. Vooruitlopend hierop moeten we overwegen een ontslagverbod in te stellen voor WAO'ers.

Achtergrond

In Nederland mag een werkgever niet naar willekeur een zieke werknemer ontslaan. Er is vergunning nodig van de directeur van het arbeidsbureau. De eerste twee jaar ziekteperiode mag ontslag in geen geval. Daarna alleen, als de werkgever kan aantonen dat hij geen aangepast werk beschikbaar heeft. De directeur van het arbeidsbureau moet altijd onderzoeken of de werkgever dat aangepast werk gezocht heeft. Ook als werkgevers ontslag vragen via de kantonrechter, moet, schrijft de wet voor, worden onderzocht of de werkgever aangepast werk heeft aangeboden. Die onderzoeksplicht stelt weinig voor. Een kwart van alle ontslagvergunningen die arbeidsbureaus behandelen (50 duizend), betreft werknemers die 'wegens ziekte' worden ontslagen. Elk jaar weer. Advocaten vertellen ons dat het papieren routine-onderzoekjes zijn. Niet alle WAO'ers verzetten zich tegen ontslag. Maar er zijn er genoeg die dat wel doen en er weinig mee opschieten. Zoals de man die in een snoepfabriek al 24 jaar emmers kleur- en smaakstof over het suikergoed giet en produktietrommels leegt. Hij is 44 jaar als hij uitvalt met rug-, nek- en schouderklachten. Na ruim een jaar ziektewet stellen verzekeringsarts en arbeidsdeskundige dat hij zijn oude werk niet meer kan doen en kennen hem een gedeeltelijke WAO-uitkering toe. De man maakt bezwaar. Als de fabriek bereid zou zijn kleinere emmertjes te gebruiken voor kleur- en smaakstoffen, dan kan hij op oude voet doorgaan. De arbeidsdeskundige gaat er niet op in. Terwijl de bezwaarprocedure loopt, vraagt de fabrikant ontslag aan. Op basis van het een jaar oude summiere rapport van de arbeidsdeskundige, concludeert de directeur van het arbeidsbureau dat de man niet terug kan keren in zijn oude werk en dus mag worden ontslagen. Weer iemand tegen zijn zin in de WAO/WW.

Zulke zaken vormen de grondslag voor ons pleidooi WAO'ers niet meer te laten ontslaan. De huidige ontslagbescherming faalt, dus zoeken we iets beters.

Een ontslagverbod hoeft werkgevers geen cent te kosten. Iedere werknemer die langdurig ziek wordt, krijgt een WAO-beoordeling. Is iemand volledig afgekeurd, dan krijgt zijn werkgever de WAO-uitkering en die sluist dat geld door naar de werknemer. Loon wordt niet meer betaald. Het voordeel is van sociale aard. De band tussen bedrijf en zieke/gehandicapte werknemer blijft bestaan. Als (gedeeltelijk) herstel optreedt, of als de werknemer van meet af aan deels arbeidsgeschikt wordt geacht, dan ontvangt de werkgever een gedeeltelijke WAO-uitkering en sluist dat geld door. Maar de werkgever moet ook loon betalen voor dat gedeelte dat iemand arbeidsgeschikt is. En als de werkgever dan toch deels loon moet betalen, kan hij net zo goed zorgen dat de werknemer er ook een arbeidsprestatie voor kan leveren.

Het voorstel verplicht beide partijen. De werkgever moet zijn arbeidsorganisatie aanpassen. Werknemers zijn gehouden zich te laten detacheren of elk aangeboden werk te accepteren. Werkgevers noch werknemers kunnen bij arbeidsconflicten meer 'schuilen' in ziekteverzuim.
Kleine werkgevers hebben weinig mogelijkheden voor aangepast werk, maar ze kunnen hun branche-organisaties inschakelen om pools of detacheringsbureau's in te zetten. Werkgevers, vooral de kleine, hebben meer verstand van ondernemen dan van reïntegratiebeleid en uitgebalanceerd personeelswerk. Vooral de kleine bedrijven moet daarom alle hulp worden geboden door arbodiensten en uitvoeringsinstellingen. Die moeten echt werk maken van reïntegratie.
Uitvoeringsinstellingen, vooral de arbodiensten die in het eerste ziektejaar betrokken zijn, lijken nog teveel gefixeerd op het ziekteproces van uitgevallen werknemers in plaats van op de vraag hoe iemand, ondanks zijn ziekte weer kan werken. Als die houding terrein wint, zal niet snel meer gebeuren wat een vertegenwoordiger overkwam bij wie kanker is geconstateerd. Drie maanden na zijn operatie - hij herstelt thuis van de gevolgen - krijgt hij van zijn arbodienst een "volledig reïntegratieplan" thuisgestuurd. Het blijkt een standaardformulier met drie aan te kruisen opties: kan terugkeren in eigen werk; kan terugkeren in ander werk; kan nooit meer werk hervatten. Zonder overleg met de herstellende vertegenwoordiger is de laatste optie aangetikt. Woedend belt zijn vrouw met de arbodienst. Een assistente stamelt: "gaat uw man wel weer aan het werk dan?"

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...