Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hoge werkloosheid vrouwen in het grensgebied onderzocht

Datum nieuwsfeit: 01-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Universiteit Twente


99/19 25 februari 1999

Wetenschapswinkel UT Euregionaal aktief

Hoge werkloosheid vrouwen in het grensgebied nader onderzocht

De Oberkreisdirecteuren van de Graafschap Bentheim en de Landkreis Emsland namen donderdagmorgen 25 februari in het Arbeitsamt Nordhorn ieder een rapport in ontvangst over de omstandigheden van werkloze vrouwen in de betreffende regio's. De Wetenschapswinkel van de Universiteit Twente was nauw betrokken bij het onderzoek. De Arbeitsämter in Nordhorn en Lingen willen wat doen aan de percentages van rond de 20 procent werkloze vrouwen in de Graafschap Bentheim respectievelijk het Emsland. Via enquêtes hebben ze gegevens over de doelgroep laten vergaren. Volgens de twee Oberkreisdirecteuren zullen de uitkomsten van het onderzoek worden gebruikt voor het ontwikkelen van nieuw beleid.

Student Technologie & Management Edwin van der Walle hielp samen met coördinator van de Wetenschapswinkel drs. Dick Schlüter met het opstellen van vragenlijsten. Van der Walle zorgde tevens voor de verwerking van de antwoorden met behulp van een speciaal computerprogramma. In opdracht van de Arbeitsämter was de Wetenschapswinkel daarnaast betrokken bij een onderzoek onder werkgevers over hun mening en beleid over het al of niet in dienst nemen van vrouwen. Student Edwin van der Walle verwerkte in het kader van het onderzoek 1815 enquêtes.

Resultaten

Uit de gegevens kwam naar voren dat met name vrouwen met kinderen of met geen tot weinig opleiding tot de groep langdurig werklozen horen. Scholingsprogramma's zowel als een verbetering van de kinderopvang tijdens werktijd, flex-werk en job-sharing werden door werkgevers aangegeven als mogelijkheden om het probleem bij de kop te pakken. In hun dankwoord gaven zowel Oberkreisdirecteur Hermann Bröring van Emsland als zijn college Josef Brüggemann van de Graafschap Bentheim aan dat het onderzoek een rol zal gaan spelen in zowel de politieke discussie als de contacten met de werkgevers. De directeuren Lenger Springhorn en Albert Genrich van Arbeitsamt Lingen/Leer respectievelijk Bentheim toonden zich tevreden over de samenwerking met de Universiteit Twente en zijn van plan ook in de toekomst Euregionaal te werk te gaan wanneer het om het vergeven van onderzoeksopdrachten gaat. Volgens coördinator Dick Schlüter past het in het beleid van de universiteit om klanten van welke nationaliteit dan ook voort te helpen en hij verwacht naar aanleiding van de publiciteit over dit onderzoek nieuwe opdrachten uit Duitsland en met name het grensgebied.

Contactpersoon Voorlichting: drs. Anne Dijkstra, telefoon (053) 489 43 85,

e-mail: (a.m.dijkstra@veb.utwente.nl) of coördinator Wetenschapswinkel UT drs. Dick Schlüter: telefoon (053) 489 11 35, e-mail: (b.d.schluter@ww.utwente.nl)

© Universiteit Twente 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie