Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA en VVD presenteren Initiatiefwetsvoorstel Substraatteelt

Datum nieuwsfeit: 01-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CDA

: Tweede Kamer : CDA en VVD presenteren Initiatiefwetsvoorstel Substraatteelt (260299)

CDA en VVD presenteren Initiatiefwetsvoorstel Substraatteelt (260299)

Den Haag, 26 februari 1999

Op maandag 1 maart om 11.00 uur presenteren Maria van der Hoeven (CDA) en Ruud Luchtenveld (VVD) samen het initiatief- wetsvoorstel Vrijstelling onroerend zaakbelasting voor substraatteelt. (locatie: Dreeszaal in het Tweede Kamergebouw)

Met dit intiatiefwetsvoorstel willen de twee indieners de substraatteelt wettelijk vrijstellen van Onroerend Zaak Belasting (OZB).
Substraatteelt is een teeltwijze waarbij niet de ondergrond (van de kas) wordt gebruikt als groeimedium, maar gewassen worden geteeld op bijvoorbeeld steenwol, in potten, in betonnen bakken of op tafels. Tot dusverre is alleen een wettelijke vrijstelling voor cultuurgrond geregeld. VVD en CDA vinden het onjuist dat de milieu-vriendelijke substraatteelt wel belast wordt. Al in december 1997 hebben CDA en VVD samen een motie inge-diend waarin het kabinet verzocht werd substraatteelt vrij te stellen van OZB. Het kabinet voerde de kamerbreed gesteunde motie niet uit. Ook bij het recente overleg over lokale lasten bleef het kabinet weigerachtig. VVD en CDA hebben daarop besloten een initiatief wetsvoorstel in te dienen, dat van groot belang is voor de tuinbouw.

De indieners: Substraatteelt is niet alleen natuurvriendelijk, omdat de grond minder wordt belast maar komt ook de arbeidsproductiviteit en de arbeidsomstandigheden ten goede. Het telen op werkhoogte door gebruik van oa tafels zorgt ervoor dat het werken fysiek minder zwaar wordt. Het is niet rechtvaardig dat tuinbouwbedrijven met substraatteelt wel worden aangeslagen voor OZB omdat daar naar de letter van de wet geen sprake zou zijn van cultuurgrond

Woordvoerder: Maria van der Hoeven(CDA), telefoon 070-3182558 of 06-5339393
Ruud Luchtenveld(VVD), telefoon 070-3182896 of 06-53478615. Voor verdere informatie: Bieke Oskam CDA-voorlichting, telefoon 070-3182509
Gérald Rensink VVD-voorlichting, telefoon 070-3182871.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie