Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Toespraak Melkert slotbijeenkomst PvdA-campagne in Haarlem

Datum nieuwsfeit: 01-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Partij van de Arbeid


Toespraak Melkert bij slotbijeenkomst PvdA-campagne in Haarlem

1 maart 1999 PvdA-voorlichting

De afgelopen weken heeft de PvdA zich in alle provincies aan tienduizenden gepresenteerd, met hen gesproken en naar hen geluisterd. Aan het slot van deze intensieve weken zijn er twee dingen die mij nog van het hart moeten: opkomst en zorg.

Over de opkomst hebben we inderdaad zorgen. In de provincies leven belangrijke vraagstukken. Vraagstukken waar mensen een antwoord op vragen. De provincies leveren een belangrijke bijdrage aan het beantwoorden van die vragen. Ze doen belangrijk werk, die ons dagelijks leven raken. Den Haag en de provincies kunnen niet zonder elkaar. Wie sterk is in de Tweede Kamer maar zwak in de provincie heeft een probleem. Net zoals je een probleem hebt als je zwak staat in de Eerste Kamer. De inbreng van de PvdA heeft meer effect als we kunnen rekening op samenwerking in de provincies en de Senaat. Woensdag hopen we een uitslag te realiseren die die samenwerking mogelijk maakt.

Maar daarom is het wel nodig dat alle kiezers opkomen. En in het bijzonder allen die zich vorig jaar op 6 mei aangesproken voelden door Wim Kok en zijn motto 'sterk en sociaal'. Al diegenen vragen wij op woensdag a.s. opnieuw de gang naar de stembus te maken. Wij mogen het stemmen niet overlaten aan degenen die uit behoud van hun eigen belang wel zullen opkomen. Het is altijd makkelijker op te komen voor behoud dan voor verandering. Vertrouwen te hebben in het vermogen tot verandering. In de kracht ook van een partij die wil veranderen om welvaart om te zetten in kwaliteit.

Voor iedereen en niet alleen voor degenen die er het eerst bij zijn. De Partij van de Arbeid zet zich in voor die verandering. We hebben daarvoor iedere stem hard nodig. Niet-stemmen brengt eenzijdigheid in de vertegenwoordiging. Wel-stemmen betekent eerlijk delen van invloed. Dit voorrecht, nog deze eeuw door onze grootouders en overgrootouders bevochten, moet ons ook op 3 maart veel waard blijven. Zegt het dus voort, zelfs als het regent: op woensdag allemaal stemmen.

Is de opkomst dus een zorg, de zorg zelf is in opkomst.

Gisteren was ik in Bergen op Zoom en Vlissingen. Zomaar een zondag met veel ouderen die gezamenlijk zelfstandig wonen, op een verzorgingshuis zijn aangewezen of in een verpleeghuis verblijven.

Ouderen die zo lang mogelijk meester willen blijven van hun eigen bestaan. Maar steeds meer zijn aangewezen op wachten. Wachten op de plaats die hen het beste past. Wachten op de zorg die het leven nog plezierig of rustgevend maakt.

Wachten, wachten.

Ik heb me gisteren enorm geërgerd.

Geërgerd natuurlijk aan die ontoelaatbare lange wachtlijsten. Maar daarvan weten we ze in de komende jaren kunnen wegwerken. Dat staatssecretaris Vliegenthart er net zo lang aan zal sjorren totdat ouderen wel een beroep kunnen doen op de thuiszorg die ze nodig hebben.

Maar ik heb me vooral geërgerd aan de kilheid van Hans Dijkstal. Goedlachs als altijd vertelde hij dit: voor de keuze gesteld te bezuinigen op defensie of de zorg zal het met de zorg maar wat minder moeten.

Voor de PvdA is dit onbegrijpelijk. En ik vraag hem dit: "Goede Hans, durf je echt? Durf je echt met mij terug te gaan naar Bergen op Zoom? En aan die mevrouw die al 2 jaar wacht op haar plaats in een verzorgingshuis, waar ze zo naar verlangt, te zeggen dat dat nog wel een jaartje of wat langer kan duren? Wees een vent, en kom ook op dit punt terug op je woord! Laten we samen de onzekerheid van zoveel ouderen wegnemen dat de thuiszorg te lang uitblijft. Laten we samen vaststellen dat er geen twijfel kan bestaan over de ruimte voor extra zorg waar we vorig jaar samen voor tekenden!"

We zijn de afgelopen jaren sterker geworden. De economische groei is enorm geweest. Zeker in vergelijking met de ons omringende landen. Groeiende welvaart is belangrijk. Voor de portemonnee van mensen. Van alle mensen. Maar er is meer. Want het gaat ook om de kwaliteit van de samenleving. De kwaliteit van het bestaan. En dan praten we over zaken als de zorg, het onderwijs, de arbeidsomstandigheden van mensen en de veiligheid op straat. De afgelopen jaren hebben we met de groeiende welvaart daarvoor de ruimte geschapen.

Als PvdA willen we die ruimte benutten. Als het met de economie even iets minder voorspoedig lijkt, is het belangrijk om goed te kijken naar de prioriteiten. En als PvdA willen we de ambities die in het regeerakkoord zijn verwoord waar het gaat over de zorg realiseren. Dat zijn we verplicht aan onze kiezers. We zijn het verplicht aan al die mensen die hun verantwoordelijkheid hebben genomen om Nederland economisch weer sterker te maken.

In de zorg gaat het om meer geld. Dat is heel belangrijk. We kunnen niet achterover leunen. Het kan niet een onsje minder, zoals Dijkstal suggereert. Want we weten dat de vraag naar zorg de komende jaren alleen maar zal toenemen. De investering die het kabinet doet op het terrein van de zorg staan daarom voorop. Het terugdringen van de wachtlijsten èn de groeiende vraag vereisen eerder meer, dan minder extra ruimte. Als PvdA staan we in dit opzicht lijnrecht tegenover de opstelling die de VVD gisteren heeft ingenomen.

Geld is belangrijk voor de zorg. Maar met alleen geld zijn we er niet. De organisatie van de zorg moet goed zijn. Daaraan moeten we aandacht blijven schenken. Daarom ben ik ook blij met het initiatief dat afgelopen zondag door ons Kamerlid Arib is gepresenteerd aan onze staatssecretaris Vliegenthart. In dat initiatief is duidelijk gemaakt dat de organisatie van de zorg moet inspelen op de problemen die er zijn in de zorg. Organisatie volgt de vraag, zoals Arib terecht stelt. Nog te vaak is het andersom.

Om de wachtlijsten aan te pakken is het in dit kader belangrijk om rekening te houden met de verschillen die er bestaan in Nederland. In Limburg heeft de zorg andere problemen dan in Groningen. De vraag naar zorg is anders. En de wachtlijsten zien er anders uit. Dit betekent dat een effectieve aanpak van de wachtlijsten vraagt om maatwerk. De regio's moeten in de gelegenheid worden gesteld om dat maatwerk te leveren. De PvdA-fractie vindt het belangrijk dat regio's die op een onorthodoxe manier hun wachtlijsten aanpakken, moeten worden gestimuleerd.

Om de regio's te stimuleren, moeten voorwaarden worden geschapen. Daarom vindt de PvdA het belangrijk dat de wet- en regelgeving wordt aangepast. Zodat er ruimte ontstaat voor de creativiteit van de patiënten- en cliëntenorganisaties en de zorgverzekeraars om gezamenlijk de problemen in de zorg over de schotten heen, aan te pakken.

Naast meer geld en goede organisatie, is het personeel de derde pijler van een succesvolle aanpak van de wachtlijsten. Het tekort van het personeel in de zorg is immers één van de belangrijkste problemen die men bij de uitvoering van allerlei plannen tegen komt. Sommige regio's hebben wel geld, maar geen personeel. Hierdoor moeten ook in die regio's mensen vaak te lang wachten op goede zorg.

Om snel tot meer personeel voor de zorg te komen, is het belangrijk om te komen tot taak-differentiatie in de verplegende beroepen. Op dit moment duurt het voor vrijwel alle beroepen in de zorg drie tot vier jaar voordat men daadwerkelijk aan het bed mag staan. Voor hoogwaardige, verpleegkundige zorg is het ook belangrijk dat mensen een uitgebreide, kwalitatieve scholing krijgen. Maar er is ook veel behoefte aan veel basale zorg (zoals: verschonen, wassen, eten geven van patiënten). Hiervoor dienen korte, intensieve cursussen worden geboden, zodat mensen snel aan de slag kunnen. De duizenden Melkert-medewerkers die inmiddels aan de slag zijn, kunnen zo werkervaring en opleiding binnen de kortste keren productief maken.

De inzet van dit type zorgend personeel heeft nog een ander belangrijk effect. Deze mensen kunnen een deel van het werk overnemen van verpleegkundigen. Op deze manier kan de werkdruk van deze laatste groep worden verlicht.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...

W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren
W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren AMSTERDAM-(BUSINESS WIRE)- Vandaag vindt de officiele opening plaats van BANK, het tweede gebouw van W...

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Officer
IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Financial Officer NEW YORK-(BUSINESS WIRE)- Regulatory News: International Flavors & Fragrances...

HamiltonRoche en Cashforce samen sterk in cash flow management
HamiltonRoche en Cashforce kondigen een samenwerking aan op het gebied van cash flow management voor middelgrote en grote bedrijven. Voor...

GSMA: Nederlandse wet voor netneutraliteit botst met EU-verordening
GSMA: Nederlandse wet voor netneutraliteit botst met EU-verordening BRUSSEL -(BUSINESS WIRE)- De GSMA maakt zich ernstige zorgen om de herziene...