Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Studium Generale KUB: Jongeren kiezen

Datum nieuwsfeit: 02-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Katholieke Universiteit Brabant

zie ook:

promoties

Jongeren kiezen

Programma Studium Generale KUB i.s.m. GroenLinks Tilburg en studievereniging Juribes

* Dinsdag 2 maart 13.00 - 15.00 uur

* in de Black Box, gebouw K (Studentencentrum KUB)

Discussieprogramma m.m.v.:
discussieleider: Cees Grimbergen (o.a. tv-programma Vesuvius) Pieter Tops (hoogleraar Bestuurskunde i.h.b. lokaal bestuur KUB) Cedric Stalpers (AIO Letteren KUB, oud-bestuurslid JOVD Hart van Brabant, auteur van het onderzoeksrapport Jongeren & Tilburg) Vertegenwoordiger van de (studenten)verenigingen Al Karawin en Turquoise. Op woensdag 3 maart vinden in het hele land verkiezingen plaats voor de Provinciale Staten. In Tilburg wordt dit gecombineerd met de Gemeenteraadsverkiezingen.
Over het algemeen lopen jongeren niet over van enthousiasme voor politiek. Vooral bij de Staten- en Gemeenteraadsverkiezingen is de opkomst van jongeren laag.
Voor politici is dit aanleiding om met een verwijtend vingertje naar de jongere bevolkingsgroepen te wijzen: zij zouden zich te weinig interesseren voor de politiek. Toch is het de vraag of de redenering niet omgedraaid moet worden: waarom interesseert de politiek zich niet voor jongeren?
In dit programma zullen jongeren zélf aan het woord komen over de volgende discussiepunten:

* Is er een kloof tussen jongeren en politiek?
* Wat zijn voor jongeren de belangrijkste items in de lokale politiek? Uit onderzoek blijkt dat veiligheid hoog scoort op de lijst van prioriteiten;

* Wat is het standpunt van allochtone jongeren over discriminatie en over positieve discriminatie? Vormt de discriminatie bij kamerverhuur en in het uitgaansleven een hel? Welke rol speelt de lokale politiek hierin?

Naast jongeren zijn ook vertegenwoordigers van de Tilburgse politiek uitgenodigd om aan de discussie deel te nemen. Het programma wordt kort ingeleid door Pieter Tops, hoogleraar Bestuurskunde. Hij zal de vraag stellen waarom jongeren überhaupt in politiek geïnteresseerd moeten zijn. De formele politiek is nu eenmaal niet spannend, maar saai en grijs. Aan de andere kant is de politiek een buitengewoon goed carrièremiddel: je bent als jongere buitengewoon gewild!

De programma's van Studium Generale zijn gratis en voor iedereen vrij toegankelijk, tenzij anders vermeld.
Voor meer informatie: Studium Generale, KUB, tel. 013-4662266


24-02-1999 KUB

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie