Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Besluit Europarlement maakt Internet onnodig duur en trager

Datum nieuwsfeit: 02-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Persbericht

Den Haag, 1 maart 1999

Besluit Europarlement maakt Internet onnodig duur en trager.

Vorige week besloot het Europees Parlement om in een Richtlijn m.b.t. Auteursrechten vast te leggen dat het zgn "caching" (een efficiente transportmethode voor Web-pagina's) inbreuk maakt op het auteursrecht, en daarom verboden zou moeten worden, en/of aan een vergoeding onderhevig.

Dit besluit, als het standhoudt, maakt Internet onnodig duur, en trager. Internetproviders zouden namelijk veelal moeten afzien van deze efficiente transportmethode, of hun abonnementsprijzen moeten verhogen.

Wat is het geval? Diverse Webpagina's worden relatief vaak opgevraagd. Er zijn computersystemen die daartoe automatisch en autonoom van die pagina een tijdelijke copie bewaren, i.p.v. elke keer die pagina (van ver weg) op te halen. Vraagt een internetgebruiker die bewuste pagina op, dan wordt die als het ware "lokaal" geserveerd. Dat spaart transportkosten, en versnelt het Internetverkeer.

Sommige auteursrechtenorganisaties hebben het Europees Parlement verteld dat in hun ogen die tijdelijke copieen zelfstandige openbaarmakingen zijn, waarover dus auteursrecht verschuldigd is.

Dit is echter een onjuiste stelling. Het handelt bij caching om een autonoom technisch proces, zonder enige menselijke tussenkomst, uitsluitend t.b.v. het transport, en de pagina is niet zelfstandig opvraagbaar. Van enige zelfstandige openbaarmaking in de zin van het auteursrecht is dan ook geen sprake. In landen als Nederland, Duitsland, de Scandinavische landen, evenals in VS en Canada, is dit fenomeen dan ook al lang als zodanig erkend. Parlementariers uit die betrokken EU-landen hebben dan ook tegen dit besluit gestemd.

Daarnaast is er voor die auteurs die zich toch nog zorgen over dit fenomeen maken, binnen datzelfde World Wide Web natuurlijk ook een oplossing:

"The basic Internet HyperText Transport Protocol (HTTP) has a well-defined method by which a content owner can specify restrictions on web caches."

De NLIP betreurt het zeer dat het Europees Parlement met genoemd besluit de klok een aantal jaren terugzet. Daarmee volkomen onnodig het Internet duurder en trager makend. Wij hebben echter vanuit Brussel en Luxemburg al diverse geluiden gehoord die erop wijzen dat het laatste woord over dit besluit nog niet is gevallen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie