Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Informatie Zoetermeer inzake Provinciale Statenverkiezingen

Datum nieuwsfeit: 03-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Zoetermeer

Provinciale Statenverkiezingen: 3 maart

Op woensdag 3 maart 1999 worden de Provinciale Statenverkiezingen gehouden. Omdat de provincie gaat over veel zaken die u aangaan, is het goed wat meer te weten over deze verkiezingen en hoe u kunt stemmen.

Wat doet de provincie?
Nederland telt 12 provincies. Iedere provincie heeft een bestuur dat de belangen behartigt van de burgers uit de provincie. Zo houdt de provincie zich bezig met verkeersveiligheid, stads- en dorpsvernieuwing, evenwichtige verdeling van de ruimte, gemeentelijke herindeling, openbaar vervoer, een schoon milieu en energie. Ook beslist zij over jeugdzorg, thuishulp voor ouderen en openluchtrecreatie. Zaken die ons allemaal direct of indirect aangaan, vormen onderdeel van het beleid van de provincie. Daarom is het in uw belang dat u uw stem laat gelden tijdens de Provinciale Statenverkiezingen.

Hoe werkt de provincie?
Op 3 maart kiest u de leden van de Provinciale Staten. Zij vormen het algemene bestuur van de provincie. Provinciale Staten kiezen vervolgens het dagelijks bestuur van de provincie. Dit bestuur heet de Gedeputeerde Staten. De commissaris van de koningin is zowel voorzitter van Provinciale Staten als van Gedeputeerde Staten. Samen vormen zij het provinciebestuur.
Daarnaast kiezen Provinciale Staten ook de leden van de Eerste Kamer. De Eerste Kamer controleert samen met de Tweede Kamer de regering. Deze stelt het landelijk beleid vast.

Wie mogen er stemmen?
Iedereen die kiesgerechtigd is, krijgt vanzelf een oproepingskaart thuis gestuurd. Voor de Provinciale Statenverkiezingen is elke Nederlander van 18 jaar of ouder die niet is uitgesloten van het kiesrecht, kiesgerechtigd.

Beslist kiezen
Waar kunnen nieuwe woningen komen? En waar een nieuwe provinciale wandelroute of fietspad, een autoweg of een nieuwe railverbinding? Hoeveel subsidie kan er naar de jeugdzorg, naar recreatie of cultuur? Wat zijn prioriteiten bij milieu of bedrijfsvestigingen? Hoe beschermen wij ons tegen het water of tegen geluidhinder? Wat kan de provincie doen aan de grootstedelijke problemen? Hoe houden we het platteland leefbaar?
Daarover beslist het provinciebestuur. Maar voordat de provincie erover beslist, beslist u over het nieuwe bestuur van Zuid- Holland!

Wilt u meer weten? Kom dan op 20 februari 1999 naar de open dag in het provinciehuis aan het Zuid-Hollandplein 1 in Den Haag, telefoonnummer 070-441 66 22.

Gemeente Zoetermeer © januari 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie