Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verkiezingsavond in provinciehuis Overijssel

Datum nieuwsfeit: 03-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Provincie Overijssel

Zwolle, 24 februari 1999

Veel waardering voor Open Dag


3 MAART VERKIEZINGSAVOND IN HET PROVINCIEHUIS

De provincie Overijssel organiseert op woensdag 3 maart 1999 vanaf 20.00 uur een openbare verkiezingsavond in het bestuursgedeelte van het provinciehuis Vanaf 20.00 uur komen de uitslagen van de 44 Overijsselse gemeenten binnen in de uitslagencentrale in het provinciehuis. Ongeveer de helft van de Overijsselse gemeenten werkt met stemcomputers. In de overige gemeenten dienen de uitgebrachte stemmen met de hand te worden geteld. Op gezette tijden zal door medewerkers van het hoofdstembureau een prognose van de zetelverdeling worden gegeven. De einduitslag wordt tussen 22.00 uur en 22.30 uur verwacht. De verkiezingsavond wordt voor een deel live uitgezonden door TV Oost. Radio Oost brengt volgende week woensdagavond regelmatig flitsen vanuit het provinciehuis. In 1995 ging 55% van de stemgerechtigd naar de stembus. Het provinciaal bestuur hoopt op een hogere opkomst. Grootste partij in Overijssel is het CDA met 21 van de 63 raadszetels gevolgd door de VVD en de PvdA met respectievelijk 15 en 11 zetels. De grootste drie partijen vormen samen het college van Gedeputeerde Staten. Overige in de staten vertegenwoordigde partijen zijn: D66 (5), RPF (3) AOV/UNIE55+/Senioren 2000 (2), SGP (2), Groen Links (2) en het GPV (2). Naast "de zittende partijen" doen in Overijssel op 3 maart 1999 ook de SP, Leefbaar Overijssel/de Groenen en de NCPN mee aan de verkiezingen. De kandidaten van de deelnemende partijen zijn aanwezig op de verkiezingsavond.

Waardering voor Open Dag

De ruim 5300 bezoekers van de Open Dag die de provincie Overijssel afgelopen zaterdag organiseerde, hebben het over het algemeen goed naar de zin gehad. Dit blijkt uit een representatieve steekproef onder 250 bezoekers. De ondervraagde bezoekers kenden de Open Dag een gemiddeld waarderingscijfer van 7,8 toe. Het best gewaardeerd werden de politieke debatten in de statenzaal op de voet gevolgd door de presentatie van de muskusrattenvangers. Opvallend is het hoge percentage bezoekers van buiten Zwolle. Kwam in 1997 nog 85% van alle bezoekers aan de Open Dag uit Zwolle, zaterdag lag dat percentage met 58% beduidend lager. Belangstellenden uit heel Overijssel wisten het provinciehuis zaterdag goed te vinden. Het provinciaal bestuur is ingenomen met deze ontwikkeling. Om nog meer mensen in aanraking te brengen met het werk van de provincie overwegen GS om in 2001 een Open Dag op een locatie in Twente te organiseren. De deuren van alle 12 provinciehuizen stonden zaterdag open. De Open Dagen van de provincies Zeeland, Noord-Holland en Overijssel werden het best bezocht. Gezamenlijk trokken de 12 Open Dagen 40.000 belangstellenden.

De provincie Overijssel heeft de Open Dag en de verkiezingen voor provinciale staten de afgelopen weken door middel van een intensieve publiciteitscampagne onder de aandacht gebracht van de inwoners. Uit het onderzoek blijkt dat ruim 30% van de bezoekers via de dagbladen en huis-aan-huisbladen wist dat de provincie open huis hield. 13% wist het via TV Oost, 12% via Radio Oost. 5% van de bezoekers bezocht het provinciehuis naar aanleiding van een persoonlijke uitnodiging. De overige 40% werd gelokt door strooifolders, billboards, via de politieke partij, de kabelkrant en door de "wandelende stempotloden" die vorige week door de provincie zijn ingezet op een aantal Overijsselse warenmarkten.

Stemwijzer

De Open Dag van de provincie maakt deel uit van een breed scala aan activiteiten om de statenverkiezingen van volgende week woensdag 3 maart 1999 onder de aandacht te brengen van de Overijsselse kiesgerechtigden. Een andere opvallende activiteit is de stemwijzer die via het Internet (www.provincies.nl) gespeeld kan worden. Zwevende kiezers kunnen door middel van het beantwoorden van stellingen digitaal hun voorkeur bepalen. De stemwijzer is de afgelopen twee weken reeds 1100 maal gespeeld in Overijssel. Ook daarmee behoort Overijssel tot de koplopers in provincieland. Naast de stemwijzer bevatten de verkiezingspagina’s op Internet een keur aan informatie over de politieke partijen en de kandidaten voor provinciale staten. Ook het servicepunt Verkiezingen dat door Overijssel is ingericht met oog op de verkiezingen van volgende week woensdag voorziet in een behoefte. Iedere dag wordt het servicepunt door tientallen Overijsselaars benaderd met verzoeken om informatie over de verkiezingen. Het servicepunt Verkiezingen is tot en met 3 maart 1999 te bereiken onder telefoonnummer 038-4252338.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie