Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NRC-columniste Ileen Montijn schrijft: "Over Tijd"

Datum nieuwsfeit: 03-03-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

3 maart 1999

NRC-columniste Ileen Montijn schrijft: "Over Tijd"

Speciale uitgave ter gelegenheid van de Wetenschap & TechniekWeek 1999

Ter gelegenheid van de Wetenschap & TechniekWeek 1999 - die dit jaar plaatsvindt van 9 tot en met 17 oktober - schrijft historica en NRC-columniste Ileen Montijn "Over Tijd".

"Over Tijd" is een populair-wetenschappelijk boek dat verschillende aspecten van "tijd" op aantrekkelijke wijze voor het voetlicht brengt. De hoofdstukken - ingedeeld naar analogie van de canonieke uren waarmee de monniken hun dag indeelden - hebben als rode draad de strijd van de mens met de tijd. "Hoe waar het ook is dat "de tijd alle wonden heelt" en de tijd "het zal leren" toch is onze cultuur niet gebouwd op berusting", schrijft Montijn. "Eerder het tegendeel daarvan lijkt waar. Kunst en wetenschap, liefde en vermaak weerspiegelen onze strijd met de tijd. Zo lang als mensen kunnen denken, droomt de ene helft van een verloren paradijs, terwijl de ander niet kan wachten tot de toekomst is begonnen. Gelieven willen samen de tijd verdrijven, wie minder gelukkig is slaat haar uit verveling dood. En het gevoel dat de klok steeds sneller tikt, dat alles vlug-vlug moet is al eeuwen oud."

"Over Tijd" gaat ook over déja"s vu"s, over verandering van mode"s en en over visies op vroeger en ideëen over de toekomst. En natuurlijk gaat het ook over seconden, dagen en jaren. "Over Tijd" wordt uitgegeven door Contact en ligt medio september voor fl 12,50 in de boekhandel.

Ileen Montijn

Ileen Montijn is historica en schrijfster. Zij schrijft onder meer in NRC Handelsblad en Kunstschrift, en publiceerde vorig jaar Leven op stand
1890-1940 (Uitgeverij Thomas Rap), een boek over het huiselijk leven van de Nederlandse bovenlaag.

Wetenschap & TechniekWeek 1999

Elk jaar verschijnt in het kader van de Wetenschap & TechniekWeek een populair-wetenschappelijk boek rond het centrale thema die Week. In 1999 is dat "Tijd, van even tot eindeloos". Het thema zal als rode draad door alle activiteiten in de Week lopen. Vorig jaar schreef thrillerauteur René Appel het boek, onder de titel "Spanning", het thema van 1998.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie