Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verkiezingen in maart en juni in Terneuzen

Datum nieuwsfeit: 03-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Terneuzen


Verkiezingen in maart en juni:

WEGWIJZER VOOR DE KIEZER

Op 3 maart 1999 zullen verkiezingen plaatsvinden voor de leden van Provinciale Staten en op 10 juni 1999 voor de leden van het Europees Parlement. Als u zelf niet in de gelegenheid bent om uw stem uit te brengen of wel zelf wilt stemmen, maar niet in de buurt bent van uw eigen stembureau, zijn er toch een aantal mogelijkheden om uw stem uit te brengen. Hieronder volgt een overzicht van die mogelijkheden.

Stemmen bij volmacht

Hierbij brengt u niet zelf uw stem uit, maar laat u iemand anders voor u stemmen. Hierin zijn twee mogelijkheden te onderscheiden:

a. Binnen hetzelfde stemdistrict;

b. In een ander stemdistrict.

BINNEN HETZELFDE DISTRICT

U kunt een gezinslid, een huisgenoot of een kennis die in uw buurt woont en die in hetzelfde stembureau
als u moet stemmen, machtigen om voor u te stemmen.

Wat moet u doen?

1. U vult bij het onderdeel "volmachtbewijs" op uw oproepingskaart uw naam in en de naam van degene die voor u gaat stemmen.

2. U zet beiden uw handtekening.

3. U overhandigt de kaart aan degene die voor u gaat stemmen.

U hoeft voor deze manier geen aparte gang naar het gemeentehuis te maken. Zelfs op de dag van de verkiezingen kunt u op deze manier nog iemand machtigen, maar dan alleen wanneer hij/zij in hetzelfde stembureau moet gaan stemmen.

STEMMEN IN EEN ANDER DISTRICT

U kunt ook een andere kiezer machtigen die in een ander stemdistrict woont, maar wel binnen het gebied waarvoor de verkiezing geldt.

Wat moet u doen?

1. U gaat naar het gemeentehuis en haalt een volmachtformulier. Dit formulier kan ook telefonisch worden aangevraagd.

2. U vult uw gegevens in en de gegevens van degene die voor u gaat stemmen.

3. U zet beiden uw handtekening.

4. Vervolgens levert u het formulier in bij het gemeentehuis, of u stuurt het per post op. Het formulier moet veertien dagen vóór de dag van de verkiezingen op het gemeentehuis ontvangen zijn.

Degene die voor u gaat stemmen, ontvangt een volmachtbewijs, waarmee hij/zij uw stem tegelijk
met zijn/haar stem uitbrengt.

Voor beide mogelijkheden geldt:


- de volmachtstem moet altijd tegelijk met de eigen stem worden uitgebracht;


- er mogen nooit meer dan twee volmachten worden aangenomen.

STEMMEN IN EEN STEMBUREAU NAAR KEUZE

Het kan zijn dat u op de dag van de verkiezingen uw stem wilt uitbrengen in de gemeente waar u zich op dat moment bevindt. U kunt dan bij de gemeente een kiezerspas aanvragen. Dit kan op 2 manieren gebeuren: schriftelijk en mondeling.

Schriftelijk.

1. U vraagt bij het gemeentehuis een formulier aan. Dit kan eventueel ook telefonisch.

2. U vult dit formulier in en stuurt dit samen met uw oproepingskaart (voor zover in uw bezit) terug naar de gemeente of levert het daar in. Het formulier moet veertien dagen voor de dag van de verkiezingen ontvangen zijn op het gemeentehuis.

U ontvangt dan uw oproepingskaart die aan de achterzijde is afgestempeld. Dit is dan uw kiezerspas. Met deze pas kunt u in elk stembureau naar uw keuze uw stem uitbrengen, maar wel binnen het gebied waarvoor de verkiezing geldt.

Mondeling.

Nadat men de oproepingskaart heeft ontvangen, heeft men de mogelijkheid tot vijf dagen voor de dag van de verkiezingen bij het gemeentehuis een kiezerspas aan te vragen.

Voor het schriftelijk aanvragen van zowel een volmachtbewijs als een kiezerspas behoeft men niet te wachten totdat men de oproepingskaart heeft ontvangen.

MEER INFORMATIE

Voor meer informatie over de komende verkiezingen kunt u terecht bij de sectie Burgerzaken, op de 1e etage van het Stadhuis, telefonisch te bereiken onder nummer 0115 - 642 436.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie