Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Omzetgroei bij branches in horeca 1998

Datum nieuwsfeit: 04-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

expostbus51


CBS


CBS:Omzetgroei bij branches in horeca 1998

De horeca heeft in 1998 gemiddeld ruim 6% meer omgezet dan in 1997. Deze omzetgroei is iets lager dan in 1997. De tempering ligt vooral bij de cafetaria.s en cafés. Hun resultaten bleven ver achter bij de succesvolle hotels en restaurants. De verschillen in de branches zijn dus groot.
Het slechte zomerweer in 1998 heeft de cafés en cafetaria.s zeker parten gespeeld. Opvallend is dat de groei in de tweede helft van 1998 voor alle branches lager uitkomt dan in de eerste helft van 1998 het geval was. Dit beeld komt overeen met de gehele economische ontwikkeling van 1998.
Omzetgroei hotels houdt aan
De omzet van hotels, waartoe ook pensions en conferentieoorden worden gerekend, is in 1998 gestegen met 10,5%. De omzet van hotels zit de laatste jaren stevig in de lift. In 1996 en 1997 steeg de omzet gemiddeld met 9%. De hotels realiseren voor het vierde jaar op rij de hoogste omzetgroei binnen de horeca.
Ook omzetgroei restaurants hoger dan gemiddeld
Ook de restaurants kunnen terugkijken op een stevige groei van de omzet. De omzet is in 1998 met 8,3% gestegen ten opzichte van 1997. Evenals de hotels hebben ook de restaurants in 1998 het groeicijfer van een jaar eerder (+7,2%) verbeterd. De prijzen stegen in 1998 met 2%. Rekening houdend met deze prijsstijging betekent dit een reële omzetgroei van 6,2%.
Cafetaria.s doen minder goede zaken
Het beeld bij de cafetaria.s, inclusief snackbars, lunchrooms en fastfoodrestaurants, is aanmerkelijk minder uitbundig. In 1998 hebben de cafetaria.s 2,8% meer omgezet dan in 1997. Negatieve uitschieter in
1998 was het derde kwartaal. De omzet steeg, waarschijnlijk mede onder invloed van het slechte weer, in dit kwartaal minder dan
1%. Opvallend is de afwijkende omzetontwikkeling tussen de grote en kleine bedrijven. De omzet in de kleine bedrijven, voornamelijk snackbars en cafetaria.s, is in 1998 met slechts 2,1% gestegen. Bij de grote bedrijven (fastfoodrestaurants) steeg de omzet afgelopen jaar met 4,8%.

Cafés zelfs in de min
De omzet bij cafés is in 1998 met 2,6% eveneens minimaal gestegen ten opzichte van 1997. De prijzen zijn hier afgelopen jaar met 3,1% gestegen. Gecorrigeerd voor deze prijsstijging is er dus sprake van een omzetdaling van 0,4% over heel 1998.

Technische toelichting
De cijfers hebben uitsluitend betrekking op hotels, restaurants, cafetaria.s (inclusief snackbars en fastfoodrestaurants) en cafés en niet op de horeca in ruimere zin, waartoe ook kantines, catering, kampeerbedrijven, vakantiehuisjes en bungalowparken worden gerekend. Cijfers van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie