Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tuinbouw speurt naar energiezuinige gewassen

Datum nieuwsfeit: 04-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

TuinbouwNet


Tuinbouw speurt naar energiezuinige gewassen

Het kweken van gewassen voor de glastuinbouw die minder energie nodig hebben. Dat is het doel van een groot onderzoek dat door de Landbouwuniversiteit Wageningen wordt gecoördineerd. Er wordt gewerkt met de producten tomaat, paprika, roos, chrysant en Poinsettia. Via de nieuwe rassen wil de tuinbouwsector het energieverbruik en de uitstoot van CO2 terugdringen.

Het onderzoek duurt zes jaar en kost tien miljoen gulden. Namens de glastuinbouw betaalt het Productschap eraan mee. Andere financiers zijn de ministeries van Economische Zaken en Landbouw en veredelingsbedrijven. Bij het project wordt gebruik gemaakt van kruisingsveredeling en van genetische modificatie.

De zoektocht naar energiezuinige rassen is nodig om de afspraken met de overheid over energiebesparing na te kunnen komen. In het jaar 2000 moet de glastuinbouw de energie 50 procent beter benutten in vergelijking met 1989. In 2010 gaat het om 65 procent.

Bij het onderzoek is gekozen voor de belangrijkste glastuinbouwproducten. Tomaat en paprika vormen samen de helft van het areaal glasgroente, terwijl roos en chrysant 30 procent van de oppervlakte bloemkwekerijproducten uitmaken. Bovendien is van deze vier gewassen het energieverbruik relatief hoog; ze zijn verantwoordelijk voor meer dan 50 procent van het totale verbruik in de tuinbouw.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie