Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Ontwikkeling toerisme Zuid-Limburg

Datum nieuwsfeit: 05-03-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Landbouwuniversiteit Wageningen


*vr 05-03-99 ONTWIKKELING TOERISME ZUID-LIMBURG GAAT NIET ZONDER SLAG OF STOOT


tijd 13:30 uur

onderwerp promotie drs. R. Brouwer
titel Toerisme in de arena, Een sociologische reflectie op de betekenis van toeristrische attractievorming voor de sociale en fysiek-ruimtelijke omgeving in de Euregio Maas-Rijn
promotor(en): prof.dr. A.T.J. Nooij (algemene sociologie en methodenleer)
copromotor(en): dr. J. Lengkeek (sociologie)
informatie afd. voorlichting en pr, Rien Bor, tel. 0317-485003

Brouwer beschrijft de ontwikkeling van toerisme in de grensoverschrijdende Euregio Rijn-Maas, waar Zuid Limburg, Belgisch Limburg, de Voerstreek, en de omgeving van de Duitse stad Aken deel van uit maken. Hij beschrijft in zijn proefschrift hoe toeristische ondernemers, de lokale bevolking, bestuurders en natuurbeschermers stuk voor stuk een claim op het gebied leggen. De verdeling van de ruimte verloopt, door belangentegenstellingen, niet zonder spanningen en conflicten. Zo kan, wanneer het toerisme gaat overheersen in een gebied, de aantrekkelijkheid van een gebied daar onder lijden. Juist de eigenschappen van het gebied die aantrekkelijk zijn voor toerisme, zoals rust, nostalgie en groen, verdwijnen wanneer toerisme gaat overheersen. Toerisme heeft niet alleen nadelen voor de toeristen zelf, maar ook voor de lokale bevolking: de bedrijfsmatige activiteiten van moderne boeren worden door toeristen met een geïdealiseerd idyllisch beeld van het platteland niet getolereerd. Toerisme heeft natuurlijk niet alleen nadelen: het evert geld op, kan lokale tradities nieuw leven inblazen en zorgen dat de bevolking meer op elkaar betrokken raakt.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie