Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Versoepeling voorwaarden landelijk afstudeerfonds

Datum nieuwsfeit: 05-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, directie Voorlichting
Datum: 8-03-1999

Persbericht
Nummer: 23

VERSOEPELING VOORWAARDEN LANDELIJK AFSTUDEERFONDS

Per 1 september 1999 worden de voorwaarden voor financiële steun uit het landelijk afstudeerfonds versoepeld. Studenten die bestuurslid zijn van een landelijke politieke jongerenorganisatie of van een onderwijsorganisatie kunnen financiële steun krijgen uit dit fonds als zij door hun activiteiten studievertraging oplopen. Momenteel moeten organisaties waarvan een bestuurslid in aanmerking wil komen voor dergelijke steun tenminste 500 betalende leden hebben. Het voorstel is dit te verlagen naar 250. Daarnaast wordt de mogelijkheid verruimd om tijdens het studiejaar van bestuurslid te wisselen. Ook verschuift de aanmeldingsdatum voor bestuursleden van 1 september naar 1 november. Met de voorstellen van minister drs. L.M.L.H.A. Hermans (OCenW) is de ministerraad vandaag akkoord.

Maximaal 20 organisaties kunnen een beroep doen op de regeling. Momenteel maken maar 8 organisaties hiervan gebruik. Veel organisaties kunnen niet aan de huidige criteria voldoen. Met de voorgestelde maatregelen zullen naar verwachting meer organisaties gebruik kunnen maken van deze regeling.

Het landelijk afstudeerfonds vloeit voort uit de afspraken in het rapport Kwaliteit en Studeerbaarheid uit 1995. Drie groepen studenten kunnen ervoor in aanmerking komen: studenten die minstens een maand lid zijn van een visitatiecommissie, studenten die bestuurswerk verrichten voor landelijke belangenorganisaties die zich bezighouden met onderwijs en studenten die landelijke politieke jongerenorganisaties besturen. Deze organisaties mogen elk één bestuurslid aanwijzen dat in aanmerking komt voor steun uit dit fonds. Dit bestuurslid kan nu maar één keer worden vervangen. Straks kan er driemaal worden gewisseld.

De uitkering bedraagt ruim 2300 gulden bruto per maand. De hoogte hiervan is gebaseerd op de hoogte van de studiefinanciering, plus een vergoeding voor reiskosten, ziektekostenverzekering en af te dragen belasting en premies. Over de uitkering moet de student inkomstenbelasting betalen.

Het gewijzigde uitvoeringsbesluit van de Wet op het Hoger Onderwijs, waarin deze wijzigingen zijn opgenomen, is voor advies naar de Raad van State gestuurd.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie