Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Röntgenfotografie en echoscopie tegen drugskoeriers

Datum nieuwsfeit: 05-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Justitie

05.03.99

Justitie gaat röntgenfotografie en echoscopie inzetten tegen drugskoeriers

Iemand die ervan wordt verdacht drugs in zijn lichaam te smokkelen (zogenoemde bolletjesslikkers) kan onderzocht worden door middel van röntgenfotografie of echoscopie. De officier van Justitie moet hiervoor toestemming geven. Dat is het gevolg van een wetsvoorstel van minister A.H. Korthals van Justitie.

Op grond van jurisprudentie is het in de huidige praktijk onderzoek toegestaan in de natuurlijke openingen en holten van het lichaam terwijl minder belastend röntgen- of echoscopie-onderzoek niet kan worden afgedwongen. Dat betekent dat bij onderzoek naar bolletjeslikkers kostbare tijd verloren gaat. Bij verdenking heeft onderzoek in de holten weinig zin en moet worden gewacht tot de drugs het lichaam via de ontlasting verlaten. Het wetsvoorstel geeft een nieuwe regeling voor het onderzoek in en aan het lichaam. Hoofdregel is dat onderzoek aan het lichaam - dat wil zeggen het uitwendig schouwen van holten en openingen van het bovenlichaam - plaatsvindt op gezag van de hulpofficier van Justitie, terwijl onderzoek in het lichaam - o.a. inwendig onderzoek van openingen en holten, röntgenonderzoek en echoscopie - alleen plaatsvindt met instemming van de officier van Justitie. In het wetsvoorstel worden een aantal onderzoeksmethoden die bij het opsporingsonderzoek kunnen worden toegepast, zoals getuigenconfrontatie, speurhondenproef en plaatsing in een observatiecel, vastgelegd. Het wetsvoorstel regelt ook de bevoegdheid om in het kader van onderzoek naar drugskoeriers een urinetest te doen en om in het kader van de vaststelling van de identiteit van een persoon te vragen en zoeken naar diens Sofi-nummer.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies naar de Raad van State zal worden gezonden. De teksten van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 10-03-1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie