Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Omzetdaling industrie in januari 1999

Datum nieuwsfeit: 09-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


CBS


CBS:Omzetdaling industrie in januari 1999

De omzet van de Nederlandse industrie ligt in januari van dit jaar 9% lager dan in januari 1998. In alle branches van de industrie zijn lagere omzetcijfers gerealiseerd. Zowel de binnenlandse als de buitenlandse verkopen zijn met 9% gedaald, zo blijkt uit cijfers van het CBS. De afname van de totale industriële omzet is gedeeltelijk toe te wijzen aan het 5% lagere prijsniveau van industriële producten.

Lagere omzet in alle branches
In alle branches van de industrie die het CBS onderscheidt, ligt de omzet in januari van dit jaar lager dan in januari vorig jaar. De omzet van de aardolie-, chemische en rubber- en kunststofverwerkende industrie is het sterkst gedaald (-15%). Ook de verkopen van de voedings- en genotmiddelenindustrie zijn fors afgenomen (-11%). In alle overige branches bedroeg de omzetdaling minder dan 5%.

Daling binnenlandse verkopen en industriële export De binnenlandse verkopen en de export van de industrie zijn in januari
1999 beide met 9% afgenomen in vergelijking met januari vorig jaar. In deze periode daalde het prijsniveau voor de binnenlandse verkopen met 3,1%; de prijzen van industriële exportproducten namen met 6,5% af. Zowel bij de binnenlandse verkopen als bij de export hebben de grootste omzetdalingen zich voorgedaan bij de aardolie-, chemische en rubber- en kunststofverwerkende industrie en bij de voedings- en genotmiddelenindustrie.

Technische toelichting
De omzetontwikkeling is gebaseerd op gegevens van bedrijven met twintig en meer werknemers die zowel in de verslagperiode van het lopende jaar als in de overeenkomstige periode van het voorafgaande jaar in waarneming zijn geweest. De omzet is exclusief BTW. De gegevens hebben een voorlopig karakter. Januari 1999 telt een werkdag minder dan januari 1998. Cijfers van voorafgaande maanden kun-nen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens. Tenzij anders vermeld, hebben de ontwikkelingen betrekking op dezelfde periode van het jaar daarvoor.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie