Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Olie- en gasboringen 1998

Datum nieuwsfeit: 09-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


Ministerie van Economische Zaken


www.minez.nl

MIN EZ: olie- en gasboringen 1998

OLIE- EN GASBORINGEN 1998

In 1998 zijn er 59 boringen naar olie en gas verricht. Dat is ten opzichte van het voorgaande jaar, toen er 73 boringen beëindigd werden, een achteruitgang van circa 20 procent. Dat blijkt uit een overzicht van het Nederlands Instituut voor Toegepaste Wetenschappen - TNO (NITG-TNO), gevestigd in Haarlem.

Activiteiten
Het NITG verdeelt de olie- en gasboringen in drie categorieën: exploratie-, evaluatie- en productieboringen. Exploratieboringen zijn gericht op het opsporen van nieuwe velden. Evaluatieboringen worden aangezet om reeds eerder aangetoonde olie- of gasvelden nader te verkennen (evalueren). Productieboringen worden gezet om velden daadwerkelijk te ontginnen. Voor de indeling van de boringen naar de verschillende vergunningen (concessies, boorvergunningen etc.) is het ondergrondse doel van de boring bepalend.

In 1998 werden er in totaal 59 putten geboord. Dat is 14 minder dan in
1997. Van de 59 boringen in 1998 worden er 28 aangeduid als exploratieboring, 10 als evaluatieboring en 21 als productieboring.

Het aantal exploratieboringen is goed vergelijkbaar met de voorgaande twee jaar toen er 32 (1997) en 29 (1996) van die boringen werden beëindigd. De daling ten opzichte van het voorgaande jaar komt vooral voor rekening van de evaluatieboringen. Die liepen terug van 16 naar
10, waarbij met name de offshoreboringen afnamen in aantal (1997 nog
10, tegen 3 in 1998). Het aantal productieputten bleef dit jaar goed vergelijkbaar met het vorige jaar, zeker als in aanmerking wordt genomen dat er in 1998 geen gasopslagboringen zijn verricht.

Resultaten
Van de 28 exploratieputten in 1998 waren er 16 .raak.. Dat betekent dat meer dan 50 procent van de boringen succesvol werd afgesloten. Deze (wereldwijd) hoge succesverhouding is goed vergelijkbaar met het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar. Door de exploratieinspanning van de olieindustrie zijn er in 1998 15 nieuwe velden bijgevonden.

Het effect van de nieuwe vondsten op de gasreserves wordt door het NITG thans nagegaan. De definitieve resultaten van de berekeningen worden opgenomen in het jaarverslag .Olie en gas in Nederland., dat naar verwachting begin mei 1999 door het Ministerie van Economische Zaken zal worden gepubliceerd.

De tabellen die bij dit persbericht horen kunnen niet via ANP Pers Support verzonden worden.
U kunt ze vinden in de EZ-winkel op Internet onder het kopje Nieuwskiosk (info.minez.nl/). Het is ook mogelijk om de tabellen naar u te faxen. Daartoe kunt u contact opnemen met het secretariaat van de directie Voorlichting: 070 - 379 6018.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie