Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe opleiding forensische accountancy

Datum nieuwsfeit: 09-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Universiteit Leiden en NIVRA-Nyenrode starten opleiding forensische accountancy

Persbericht 47 (3 mrt 99)

Op 3 maart 1999 startten de Universiteit Leiden en NIVRA-Nyenrode met de nieuwe opleiding Forensische Accountancy. Forensische accountants zijn accountants die beschikken over strafrechterlijke deskundigheid. Zij houden zich bezig met fraudezaken, corruptie en ambtelijke integriteit. De opleiding richt zich op afgestudeerde registeraccountants en op degenen die een relevante universitaire studie of HBO-opleiding voltooid hebben. De opleiding wordt verzorgd door het Instituut voor Forensische Accountancy (IFA).

Zowel in de publieke als in de private sector bestaat er een toenemende behoefte aan forensische accountants. Deze toename wordt verklaard door de complexe fraudezaken van de laatste jaren, de grotere aandacht voor ethiek en integriteit in het algemeen, en voor corruptie en ambtelijke integriteit in het bijzonder. Deze ontwikkelingen leiden onder andere tot voornemens van de regering om fraude krachtiger te bestrijden. Ook gaan grote accountantskantoren er steeds vaker toe over om aparte forensische afdelingen op te zetten. Bij de overheid neemt de vraag naar forensische accountants vooral toe bij de Belastingdienst en bij de verschillende toezichthouders, zoals de Stichting Toezicht Effectenverkeer, De Nederlandse Bank, de Verzekeringskamer en de Nederlandse Mededingingsautoriteit, evenals bij bijzondere opsporingsdiensten, politie en justitie. Ook bij diverse organisaties binnen de private sector neemt de vraag naar forensische accountants toe.

De opleiding Forensische Accountancy richt zich in eerste instantie op afgestudeerde registeraccountants. Maar ook diegenen die een relevante studie (bedrijfseconomie of bedrijfskunde) of HBO-opleiding (HEAO’ers met bepaalde afstudeerrichtingen) hebben voltooid, kunnen worden toegelaten. Belangstellenden voor de opleiding worden geselecteerd op basis van een intake-gesprek. Er kunnen maximaal veertig kandidaten worden toegelaten. De opleiding die in maart van start gaat, is vrijwel voltekend. Studenten die de opleiding Forensische Accountants hebben afgerond, kunnen ‘instappen’ in de studie Rechten zoals de Universiteit Leiden die aanbiedt. De modules van de opleiding Forensische Accountancy geven recht op een aantal vrijstellingen.

Het Instituut voor Forensische Accountancy is een samenwerkingsverband van de Universiteit Leiden en NIVRA-Nyenrode. Naast de coördinatie van de opleiding Forensische Accountancy zal het instituut onderzoek verrichten op het gebied van de forensische accountancy, en expertise aanbieden op het gebied van financiële recherche. De programmadirectie bestaat uit prof.dr.mr. R.N.J. Kamerling RA, prof.dr. J.G. Kuijl RA en mr. Pheijffer R.A.

Meer informatie:
mw. C. van der Geest
telefoon 071 527 7851
e-mail (jfbehk@ruljur.leidenuniv.nl)

Meer informatie: mw.dr. B.T. Hogenelst, dienst Interne en Externe Communicatie ;
Tel. 071-5273282 / Email (B.T.Hogenelst@bvdu.leidenuniv.nl) / 09 maart 1999, 13:31 uur

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie