Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP: Verlaag prijzen geneesmiddelen

Datum nieuwsfeit: 09-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

SP

SP: VERLAAG PRIJZEN GENEESMIDDELEN

Minister Borst moet zelf de kortingen op geneesmiddelen gaan binnenhalen bij de farmaceutische industrie. Als jarenlang forse kortingen gegeven kunnen worden op bepaalde geneesmiddelen, kunnen deze dus flink in prijs omlaag. "Een middel waar 30 korting op gegeven wordt, kan ook 30 in prijs verlaagd worden," aldus SP-kamerlid Kant. "We moeten deze kortingen wel degelijk binnenhalen, en wel via de prijzenwet." Kortingen en bonussen bij apothekers moeten verboden worden. Apothekers moeten gewoon betaald worden voor wat ze doen. Niet meer, maar ook niet minder.

De apothekers zitten nu klem tussen commercie en overheid. Enerzijds worden ze gezien als de boemannen vanwege het opstrijken van kortingen, anderzijds moeten ze voor de overheid de kortingen bij de industrie binnenhalen. Dat een deel van de kortingen daarbij verdwijnt in de zak van de apothekers in plaats van in de zorg, is onacceptabel. Aan die bonussen en kortingen moet een einde komen, maar vervolgens moet ook voorkomen worden dat de industrie ze voortaan in eigen zak houdt. Daarom moet gelijktijdig via een wettelijke prijsmaatregel de prijzen van deze geneesmiddelen flink worden verlaagd.
Dat op de prijzen van geneesmiddelen nog te besparen valt blijkt ook uit de forse winsten die door de farmaceutische industrie worden gemaakt.
Kant: "Of er daarnaast nog meer ingeleverd kan worden door de apothekers, door de korting op de receptvergoeding die Borst voorstelt, is zeker niet uitgesloten, maar vooralsnog nergens op gebaseerd. Zolang het tarief niet is vastgesteld op basis van de gemiddelde kosten van de apotheker en dat recht doet aan zijn rol als zorgverlener, dient er niet gekort te worden. Veel beter is het om inkomsten van de apothekers helemaal niet meer afhankelijk te laten zijn van het aantal recepten, maar om net als bij de huisarts een abonnementssysteem in te voeren."

Voor meer info: Agnes Kant 06 51262918


09 mrt 99 15:19

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie