Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lucas Noldus krijgt prijs Wagenings Universiteitsfonds

Datum nieuwsfeit: 09-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Landbouwuniversiteit Wageningen

Persbericht

09-03-99, nr. 99-21

Lucas Noldus krijgt ondernemersprijs Wagenings Universiteitsfonds

Dr. Lucas Noldus, oprichter en directeur van Noldus Information Technology in Wageningen krijgt de Ondernemersprijs 1999 van het Wagenings Universiteitsfonds. De uitreiking vindt plaats op 9 maart tijdens de viering van de 81e dies natalis (verjaardag) van de Landbouwuniversiteit. Deze prijs wordt elke vier jaar uitgereikt aan een Wageningse wetenschapper die bewezen heeft een goed ondernemer te zijn. Lucas Noldus heeft als ondernemer volgens de jury op creatieve wijze een specifieke markt weten te ontwikkelen en een economisch levensvatbaar bedrijf gesticht. Dat bedrijf telt nu, tien jaar na het begin, zo'n veertig medewerkers en heeft naast Wageningen ook vestigingen in Freiburg (D) en Sterling (VS).

Gedrag registreren en analyseren Lucas Noldus begon zijn eigen bedrijf indertijd op basis van een techniek die hij als entomoloog (insectenkundige) aan de Landbouwuniversiteit had ontwikkeld. Voor zijn promotieonderzoek had hij behoefte aan een mogelijkheid om het gedrag van insecten nauwkeurig te kunnen registreren en analyseren. Hij ontwikkelde daarvoor computerprogramma's, waarvan hij zelf al gauw begreep dat deze meer algemeen gebruikt konden worden om het gedrag van mensen en dieren te bestuderen.
Noldus heeft inmiddels een serie softwareproducten geproduceerd op het terrein van computerondersteunde observatie, digitale beeldverwerking, patroonherkenning en geluidsanalyse, die gebruikt worden door biologen, psychologen, farmacologen, ergonomen en bewegingswetenschappers.

De jury, onder leiding van ir. F. Olieman, lid van de raad van bestuur van CSM, roemt Noldus vanwege zijn voorbeeldfunctie voor andere Wageningse onderzoekers, die net als hij hun wetenschappelijke werk zouden kunnen gebruiken als opstap naar een geslaagde onderneming. Eerdere prijswinnaars waren ir. Harry Otten van Meteo Consult en ir. D. Kloeg van Bureau Kloeg.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie