Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hart- en vaatziekten vergroten kans op hersenafwijkingen

Datum nieuwsfeit: 10-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Erasmus Universiteit Rotterdam

Hart- en vaatziekten vergroten kans op hersenafwijkingen

Er is steeds meer aandacht voor de rol die hart- en vaatziekten spelen bij het ontstaan van geheugenverlies (dementie, de ziekte van Alzheimer) en depressie. Bepaalde afwijkingen in de hersenen, de zogenaamde witte stofafwijkingen, die bij zeer veel ouderen voorkomen, lijken een belangrijke rol te spelen bij het ontstaan van dementie en depressie op hogere leeftijd. Na een groot onderzoek onder bijna 1100 ouderen zijn er aanwijzingen dat hart- en vaatziekten een rol spelen bij het ontstaan van deze witte stofafwijkingen. Dat concludeert Frank-Erik de Leeuw in zijn proefschrift ‘Determinanten van cerebrale witte stof afwijkingen’, waarop hij op 10 maart promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Om meer zicht te krijgen op de oorzaak van witte stofafwijkingen, en zo op de mogelijke oorzaak van dementie en depressie, heeft de afdeling Epidemiologie & Biostatistiek van Academisch Ziekenhuis Rotterdam een groot onderzoek gehouden onder bijna 1100 ouderen tussen de 60 en 90 jaar uit de Rotterdamse wijk Ommoord en uit Zoetermeer. Van al deze mensen is met moderne medische apparatuur een hersenscan gemaakt om zo de hersenen te bestuderen, zonder dat dat een grote belasting voor de deelnemers aan het onderzoek was.

De resultaten van het onderzoek laten zien dat mogelijk behandelbare ziekten als te hoge bloeddruk en aderverkalking een belangrijke rol lijken te spelen bij het ontstaan van witte stofafwijkingen. Ouderen tussen de vijftig en zestig jaar die meer dan twintig jaar lang een te hoge bloeddruk hadden, hadden een twintig keer zo grote kans op het hebben van deze afwijkingen dan mensen zonder hoge bloeddruk. Mensen die goed en met succes behandeld werden voor een te hoge bloeddruk, hebben een mogelijk lagere kans op deze afwijkingen dan mensen die ondanks behandeling nog steeds een te hoge bloedruk hadden.

Een deel van de gegevens van de onderzoeksgroep was twintig jaar geleden al verzameld. Dankzij die informatie vonden de onderzoekers dat aderverkalking op middelbare leeftijd leidt tot een belangrijk verhoogde kans op witte stofafwijkingen later in het leven.

Volgens promovendus Frank-Erik de Leeuw blijkt uit het onderzoek dat mensen met een verhoogd risico voor hersenafwijkingen, en dus mogelijk voor dementie en depressie, al vroeg kunnen worden ontdekt. Een vroege behandeling zou deze mensen een betere kans bieden op het voorkomen van de ziekte.

Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door het N.W.O. en het Praeventiefonds

Promotores: prof.dr. A. Hofman, Epidemiologie, en prof.dr. J. van Gijn, Neurologie
Co-promotor: dr. M.M.B. Breteler

Noot voor de pers

Promotie: woensdag 10 maart 1999, 11.45 uur, Collegezaal 7, Hoboken

Info: bij de promovendus, tel. 030 – 250 9111, zoemer *1432, of bij de afdeling Interne & Externe Betrekkingen, tel. 010 – 408 1777

08 March 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie