Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Banenrecord door buitenlandse investeringen

Datum nieuwsfeit: 10-03-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Economische Zaken - Persbericht 038 Datum: 10-03-1999

BANENRECORD DOOR BUITENLANDSE INVESTERINGEN

De buitenlandse investeringsprojecten in Nederland die in 1998 zijn aangekondigd, zullen zorgen voor de creatie van een recordaantal van 5253 arbeidsplaatsen. Amerikaanse investeerders nemen hiervan ruim 75 procent voor hun rekening. Met de 108 gerealiseerde projecten is in totaal een bedrag van ruim 1,3 miljard gulden aan investeringen gemoeid. Dit maakte staatssecretaris Ybema van Economische Zaken vandaag in Wassenaar bekend tijdens een bezoek aan de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Nederland.

De cijfers hebben betrekking op investeringsprojecten die via het EZ- Commissariaat voor Buitenlandse Investeringen in Nederland (CBIN) naar ons land komen. Ten opzichte van 1997, dat met bijna 4600 arbeidsplaatsen ook al een recordjaar was, valt er een stijging van het aantal gerealiseerde banen van bijna 15 procent te noteren. Van de projecten waren er 60 afkomstig uit de Verenigde Staten, 39 uit Azie en 9 uit Europese landen. Binnen Azie kende het aantal projecten uit Taiwan een sterke toename (van 5 in 1997 naar 19 in 1998); Japan viel verder terug (van 16 in 1996 naar 8 in 1997 en 7 in 1998). Nederland deed het bijzonder goed op het gebied van hoofdkantoren, shared service centers en call centers (45 projecten, 3000 arbeidsplaatsen). Ook als locatie voor de opzet van Europese distributiecentra blijft ons land zeer in trek; het aantal projecten kende een verdubbeling ten opzichte van 1997 (van 19 in dat jaar naar 38 in 1998). Deze distributieprojecten leveren zo'n 1400 directe arbeidsplaatsen op.

Nederland was vorig jaar vooral in trek bij bedrijven die zich bezighouden met de verkoop van producten en diensten op het terrein van informatie- en communicatietechnologie. Zo'n 40 procent van de projecten was afkomstig uit die sector. Daarnaast waren er goede resultaten op het gebied van commerciele dienstverlening, voeding, biotechnologie en medische technologie.

Staatssecretaris Ybema had niet alleen goed nieuws in zijn speech voor de Amerikaanse Kamer van Koophandel. De EZ-bewindsman vestigde de aandacht op de verslechterde economische situatie in de wereld, die volgens hem ook gevolgen kan hebben voor de inkomende investeringen in Europa, met name vanuit Azie. Ybema benadrukte dat deze ontwikkeling vraagt om voortdurende aandacht voor het 'in topconditie houden' van het Nederlandse vestigingsklimaat.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie