Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Convenant tussen KUN en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Datum nieuwsfeit: 10-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Katholieke Universiteit Nijmegen

Bron: Pers en Voorlichting, tel. (024) 361 22 30 Aanmaakdatum: 10 maart 1999

PERS & VOORLICHTING Persbericht

CONVENANT TUSSEN KATHOLIEKE UNIVERSITEIT NIJMEGEN EN HOGESCHOOL VAN ARNHEM EN NIJMEGEN BLIJFT UITGAAN VAN BEHOUD EIGEN IDENTITEIT WO EN HBO

De samenwerking, die de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN) en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) in het deze middag gesloten convenant voorstaan, blijft uitgaan van het behoud van de eigen identiteit van universiteiten en hogescholen.
Met verwijzing naar de landelijke discussie over opheffing van het binaire stelsel en de opstelling van minister Hermans om niet langer principieel tegen opheffing van het fusieverbod te zijn, vertolkte Collegevoorzitter dr. Th. H.J. Stoelinga van de KUN namens de Bestuurscolleges van beide instellingen de opvatting, dat het wetenschappelijk karakter van het WO en de toepassingsgerichtheid van het HBO gebaat blijven met een eigen organisatorische setting. Een fusie streven beide instellingen dan ook niet na.

Samenwerking met behoud van eigen identiteit en het benutten van elkaars expertise verscherpt het zelfbeeld en het besef van de essentiële kenmerken van de eigen WO- en HBO-opleidingen. Dat neemt niet weg, aldus Stoelinga, dat er tussen universiteiten en hogescholen een tussengebied is ontstaan van elkaar meer of minder overlappende HBO- en WO-opleidingen, bijvoorbeeld in de sfeer van communicatie, informatica en bedrijfskunde. Daarom ook zal de positionering van elkaars opleidingsaanbod onderwerp van overleg zijn tussen KUN en HAN. Maar ook bij dit soort opleidingen blijkt bij nadere beschouwing, dat ze veelal verschillen op aspecten als wetenschappelijke oriëntatie en toepassingsgerichtheid.

Dat de institutionele scheiding van HBO en WO voor studenten geen enkele belemmering hoeft te vormen voor hun studieloopbaan of om van studiekeuze te veranderen, illustreerde Stoelinga met de cijfers, dat in de afgelopen jaren 1100 studenten van de HAN overstapten naar de KUN en 880 studenten van de KUN de overstap maakten in omgekeerde richting.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie