Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Dierenbeschermers: Stop jacht op de grizzly beer!

Datum nieuwsfeit: 10-03-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT

DIERENBESCHERMING EN ENVIRONMENTAL INVESTIGATION AGENCY:

STOP DE JACHT OP DE GRIZZLY BEER!

Den Haag, 10 maart 1999, De Britse organisatie &Environmental Investigation Agency8 (EIA) en de Nederlandse Dierenbescherming doen een gezamenlijk beroep op de regering van British Columbia (BC) om een einde te maken aan de (plezier)jacht op Grizzly beren. De Canadese provincie British Colombia is een van de laatst overgebleven leefgebieden voor Grizzly beren. De Grizzly beer wordt momenteel met uitsterven bedreigd door de intensieve jacht van onder meer Europese hobbyjagers. Er worden jaarlijks zo,n 350 beren onder meer na een gruwelijke drijfjacht doodgeschoten. De totale populatie was ooit 100.000 en is momenteel teruggelopen naar 6 tot 8 duizend. Europese jagers betalen 20.000 gulden voor hun jachtreis om een Grizzly beer te mogen doden. Er dient direct een einde te komen aan de plezierjacht op Grizzly beren.

De Canadese dierenbeschermers hebben Amerikaanse en Europese dierenbeschermers om ondersteuning gevraagd. Zij vrezen, dat één van de indrukwekkendste wilde diersoorten ter wereld door hobbyjagers zal worden uitgeroeid. Daarnaast vindt de Dierenbescherming de jachtpraktijken onacceptabel. Beren worden met een groep honden opgejaagd en in het nauw gedreven, waarbij na een bloeddorstig gevecht de beer geschoten wordt. Ook wordt de jacht in de lente toegestaan waardoor vele moederdieren gedood worden en de berenpups verkommeren.

De schietlustige vakantiegangers komen ook uit Nederland. Veel Europese jachtverslaafden veroveren hun trofeeën namelijk liever in het buitenland omdat hun hobby in eigen land steeds meer onder druk komt te staan vanuit de publieke opinie of omdat over de grens grotere trofeeën lokken. Zo kunnen de Europese jagers in het buitenland probleemloos jagen op zwijnen, buffels, elanden, leeuwen, panters en zelfs zeldzame Grizzly beren. Naar schatting geven Nederlandse jagers zo,n 25 miljoen gulden per jaar uit om in het buitenland op jachtvakantie te gaan.

Het blad van de jagersvereniging KNJV biedt in vele advertenties bloedige jachtvakanties aan zoals, moeflonschieten in Polen, zwijnen- lynxen of wolvenjacht in Rusland of Grizzly beer schieten in Amerika.

Alles is mogelijk en de vakantieprijs is afhankelijk van het te schieten dier. Hoe exotischer en zeldzamer het dier hoe meer men betaalt. Zo betaalt de Nederlandse jager 6000 gulden om een luipaard te mogen schieten, 1300 gulden voor een struisvogel, 7000 gulden voor een giraffe en 8500 gulden voor een grizzly beer. (zie bijlage).

Vooral de Grizzly beren in British Columbia staan onder zware druk van jachttoeristen omdat deze dieren zich zo langzaam voortplanten. De berinnen worden geslachtsrijp in de periode van hun vierde tot hun zevende levensjaar. Zij krijgen per nest slechts twee jongen. Het duurt daarom lang, voordat het sterk verminderde aantal zich weer kan herstellen. Daarom eisen de EIA en de Dierenbescherming nu een onmiddellijk verbod op de jacht op Grizzly,s. Wanneer er nu geen maatregelen genomen worden ter bescherming van de beren kan één van de meest indrukwekkendste diersoorten ter wereld voorgoed verdwijnen.

Om een jachtverbod te bewerkstelligen is de hulp van het Nederlandse publiek hard nodig. Getracht zal worden meer dan 10.000 handtekeningen en protestbrieven te verzamelen die dan aan de British Columbiaanse regering aangeboden worden. Via het nummer 0900-0099 kunnen hantekeningenlijsten worden aangevraagd en via de internetsite van de Dierenbescherming www.dierenbescherming.nl is het mogelijk direct een protest e-mail te sturen naar de BC regering.

Voor achtergrond-informatie (op papier) of materiaal (zoals dia,s) kunt u bellen met:

Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren
Mattheus Bleijenberg, perswoordvoerder

070-3142738 of
0622-105392

Of Environmental Investigation Ageny
Helen Moore

00-44-171-4907040

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie