Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kwart van de ouderen heeft tekort aan vitamine B12

Datum nieuwsfeit: 10-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Vitamine Informatie Bulletin

Kwart van de ouderen heeft tekort aan vitamine B12

Bijna een kwart van de ouderen heeft een gering vitamine B12 tekort in het lichaam. Een te lage inneming via de voeding of een slechte opname in het lichaam kan de tekorten maar gedeeltelijk verklaren. Voor ongeveer 70% van de tekorten is er nog geen oorzaak gevonden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Academisch Ziekenhuis Nijmegen onder gezonde zelfstandig wonende ouderen in de leeftijd van 74-80 jaar.

Hoewel de ouderen geen last lijken te hebben van het tekort, zijn er aanwijzingen dat extra vitamine B12 toch hun geheugen zou kunnen verbeteren. Dit blijkt uit een klein aanvullend tweede onderzoek gepresenteerd op het symposium Vitamines en Senioren' op 19 januari jl. Zestien ouderen met een mild B12 tekort kregen ofwel vitamine B12 injecties, ofwel placebo- injecties waarin geen vitamine zat. De ouderen die extra vitamine B12 kregen bleken bepaalde tests voor cognitieve functies beter te kunnen uitvoeren, zoals een geheugentest waarin ze vijftien verschillende woorden te horen kregen, die ze enige tijd later moesten reproduceren. Voor definitieve conclusies is echter aanvullend onderzoek nodig.

In het eerste onderzoek onder 105 ouderen is gezocht naar mogelijke oorzaken van B12 tekorten in het bloed. Een voor de hand liggende oorzaak is een tekort aan vitamine B12 in de voeding. Vitamine B12 komt namelijk alleen voor in de beperkte groep voedingsmiddelen die van dierlijke oorsprong zijn, zoals vlees, vis en zuivel(producten). Verder zit vitamine B12 vaak ook in supplementen, zoals multivitamines.

Echter: gemiddeld kregen de ouderen genoeg vitamine B12 binnen via de voeding. Slechts zo'n 6% had een inname onder de Nederlandse aanbevolen hoeveelheid van 2,5 microgram per dag. De rest kreeg gemiddeld circa twee keer de aanbevolen hoeveelheid vitamine B12 via de voeding binnen. Opvallend was wel dat ouderen met een mild tekort veel minder vaak vitamine B12 bevattende supplementen gebruikten dan ouderen zonder een tekort. Slechts 8% van de ouderen met een B12 tekort gebruikte supplementen tegenover 30% van de ouderen zonder een tekort. Hierdoor kregen de ouderen met een B12 tekort in totaal - uit voeding en uit supplementen - gemiddeld iets minder B12 binnen, maar nog steeds meer dan de aanbevolen hoeveelheid.

Een andere oorzaak kan zijn dat ouderen vaak last hebben van de aandoening atrofische gastritis'. Door deze aandoening is er minder maagzuur, waardoor de vitamine B12 niet goed uit de voeding kan worden vrijgemaakt en dus ook niet goed in het lichaam kan worden opgenomen. Om die reden geldt sinds kort voor 50-plussers in de Verenigde Staten de aanbeveling om supplementen met B12 te gebruiken of met B12 verrijkte voedingsmiddelen. Hierin zit het vitamine B12 namelijk al in vrije vorm, waardoor het beter kan worden benut in het lichaam.

In het onderzoek bleek dat atrofische gastritis veel voorkwam bij de hele groep ouderen: één op de 3 leed eraan en één op de 7 à 8 zelfs in ernstige mate. Maar slechts bij 25% van de ouderen met een tekort aan B12 was ernstige atrofische gastritis ook de oorzaak van het tekort. Dus bij het merendeel van milde B12 tekorten bij ouderen is de oorzaak nog onduidelijk.

(Bronnen: Am. J. Clin. Nutr. 1998, volume 68, D.Z.B. van Asselt et al, Role of cobalamin intake and atrophic gastritis in mild cobalamin deficiency in older Dutch subjects, pagina 328-334; Presentatie mw.drs. Van Asselt tijdens het symposium Vitamines & Senioren op 19 januari 1999).

copyright © TNO Nutrition and Food Institute 1998

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie