Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Keuze hartrevalidatieprogramma

Datum nieuwsfeit: 11-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Rijks Universiteit Groningen


Persoonlijkheid van de patient bepaalt keuze voor hartrevalidatieprogramma


Datum en tijd donderdag 11 maart 1999, 16.00 uur
Promovenda M.A. Berkhuysen

Proefschrift Toward tailor-made cardiac rehabilitation. Getting at the heart of exercise matters

Promotores prof.dr. A.P. Buunk
prof.dr. P. Rispens

Faculteit psychologische, pedagogische en sociologische wetenschappen
Plaats Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Mevrouw Berkhuysen (Paramaribo, Suriname, 1965) studeerde bewegings-weten- schappen aan de RUG. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij de afdeling Hartrevalidatie van het Revalidatiecentrum Beatrixoord in Haren. Berkhuysen is tegenwoordig werkzaam bij het 'Emory Heartwise Risk Reduction Program' van Emory University in Atlanta, Georgia.

Hartrevalidatieprogramma's moeten afgestemd worden op de individuele behoefte en de persoonlijkheid van de patient, concludeert Marike Berkhuy- sen. Steeds meer ziekenhuizen en revalidatiecentra bieden hartrevalidatie- programma's aan, omdat ze positief effect hebben op het lichamelijk en psychosociaal functioneren van de patient en ook op het voorkomen van nieuwe hartproblemen. Naast voorlichting en psychosociale begeleiding vormen fysieke training en sport- & spelactiviteiten een belangrijk onder- deel van de revalidatieprogramma's. Berkhuysen vergeleek twee programma's die sterk uiteenlopen in de hoeveelheid bewegingsactiviteiten: een program- ma van vijf dagen per week, twee keer per dag en een programma van twee keer per week. Patienten die een hoogfrequent programma volgen zijn sneller geestelijk en lichamelijk fit. Maar Berkhuysen stelt vast dat dit niet voor alle patienten opgaat; sommige gaan zelfs achteruit. Zij ontdekte dat het hoogfrequente programma met name geschikt is voor 'piekeraars', patienten die zich snel en veel zorgen maken. Zij hebben waarschijnlijk behoefte aan de extra zekerheden van een programma met meer trainingen. Voor de 'niet- piekeraars' zijn beide programma's even effectief. Vooral het laagfrequente bewegingsprogramma heeft een gunstig effect op het zelfvertrouwen van de patient met betrekking tot het onder controle houden van de hartklachten. Want zo'n patient heeft meer gelegenheid om het geleerde in praktijk te brengen. Het gunstige effect treedt echter minder op bij de patient die het gevoel heeft dat hij overbeschermd wordt door zijn partner. Dit heeft een averechts effect op het herstel. Berkhuysen ontwikkelde richtlijnen voor nieuwe bewegingsprogramma's, die zich van elkaar onderscheiden in duur en inhoud. Per patient moet een keus gemaakt worden tussen een kort of een lang programma en ook of de fysieke training op een ergometer of in het veld nodig is. Tot slot bouwt Berkhuysen een ontspanningsinstructie in het revalidatie-programma in.

Nadere informatie: Dienst Interne en Externe Betrekkingen, tel. (050)363 54 46

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie