Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Landbouwministers leggen fundament voor Agenda 2000

Datum nieuwsfeit: 11-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


MINISTERIE LNV

www.minlnv.nl

LNV: Agenda 2000

LANDBOUWMINISTERS LEGGEN FUNDAMENT VOOR AGENDA 2000

De Europese ministers van landbouw hebben donderdagmorgen de onderhandelingen afgerond over de toekomst van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. De voorstellen worden nu voorgelegd aan de Europese staatshoofden en regeringsleiders die eind deze maand in Berlijn bijeenkomen om beslissingen te nemen over de toekomst van Europa in verband met de toetreding van nieuwe lidstaten (de zogeheten Agenda 2000).

Een aantal Nederlandse wensen zijn ingewilligd. Zo is de compensatie voor de prijsdaling in de zuivelsector zodanig dat de Nederlandse melkveehouder compensatie krijgt op basis van zijn melkquotum. In de oorspronkelijke voorstellen zou de Nederlandse zuivel er zeer fors in inkomen op achteruit gaan.
Ook is minister Apotheker er in geslaagd om voor de kalversector in Nederland compensatie te krijgen voor de prijsdalingen. Het gevolg van de prijsdaling in de rundvleessector met 20 procent is dat de kalverprijs ongeveer vijftien procent zal dalen. Daarvoor wordt een compensatie betaald van 50 euro per kalf. Gemiddeld komt dat neer op 40 procent van het geleden verlies.
De zetmeelaardappelboeren krijgen uiteindelijk 75 procent compensatie voor de prijsverlaging van hun produkten. Aanvankelijk wilde de Europese Commissie niet meer dan 44 procent compensatie geven voor de prijsdaling. Dat zou de sector in grote moeilijkheden hebben gebracht. Op voorstel van minister Apotheker is dit nu sterk verbeterd. De door Nederland ingebrachte voorstellen kosten geen extra geld. De minister heeft een voorbehoud gemaakt ten aanzien van de financiële aspecten van de voorstellen. Nederland wil een reële nulgroei van de landbouwuitgaven. Het gesloten compromis voldoet daar niet aan. Daarom wil Nederland aanvullende maatregelen.
Om te voorkomen dat de kosten van het gemeenschappelijk landbouwbeleid te veel stijgen, wil Nederland dat de maximale uitgaven worden gefixeerd op 40,5 miljard euro per jaar, vermeerderd met een jaarlijkse inflatiecorrectie van twee procent.
Om dat te bereiken is op voorstel van Nederland besloten tot uitstel van de zuivelhervormingen met drie jaar. Dat levert opgeteld ongeveer vier miljard euro op. Maar dat is onvoldoende om de uitgaven binnen de beoogde reële nulgroei te houden.
De melkquota worden voor alle landen met 1,5 procent verhoogd. Griekenland, Spanje, Italië, Ierland en Noord-Ierland krijgen nog extra verhoging van hun melkquotum. Bij elkaar stijgt het Europese melkquotum met 2,4 procent. Minister Apotheker heeft zijn bedenkingen bij dit voorstel geuit.


11 mrt 99 04:18

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie