Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wei Jingsheng in Nederland

Datum nieuwsfeit: 11-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Amnesty Nederland

Wei Jingsheng in Nederland

Chinese dissident komt praten over mensenrechtensituatie in zijn land

Amsterdam, 9 maart 1999

De Chinese dissident Wei Jingsheng bezoekt Nederland van 10 tot en met 12 maart om met politici en het publiek te spreken over de mensenrechten in China en de lange termijn relaties tussen Nederland en China. Dit naar aanleiding van het aanstaande koninklijke en ministeriële bezoek aan China en de Nederlandse handelsbetrekkingen met het land.

Amnesty International is vereerd de ex-gewetensgevangene, voor wie haar leden jarenlang actie hebben gevoerd, in Nederland te mogen ontvangen. De organisatie heeft de dissident, die in China lange tijd gevangen was vanwege kritische uitlatingen ten aanzien van het communistische bewind, aangeboden zijn bezoek te faciliteren.

Wei Jingsheng is zegsman van de Chinese Overzeese Democratische Beweging (Chinese Democracy Movement Overseas Conference). Aan deze internationale beweging lagen de protesten rond de Muur voor de Democratie in 1979 en de studentendemonstraties op het Tiananmenplein in 1989 ten grondslag. De beweging groeide de afgelopen 10 jaar en de Chinese Overzeese Democratische Beweging is in 1998 door Wei Jingsheng in Canada officieel opgericht.

Wei Jingsheng (1950) was China’s bekendste politieke gevangene. Hij heeft circa 18 jaar gevangen gezeten. Hij werd opgepakt in 1979 naar aanleiding van publicaties die kritisch waren ten aanzien van het communistische bewind van Deng Xiaoping. De aanklacht luidde het ‘verkopen van militaire geheimen aan het buitenland’ en ‘contra-revolutionaire propaganda en agitatie’. Hij kreeg 15 jaar gevangenisstraf gevolgd door drie jaar ontzegging van zijn burgerrechten. Het vonnis werd in de hele wereld scherp veroordeeld. Honderden prominenten van over de hele wereld en mensenrechtenorganisaties (Amnesty International adopteerde hem als gewetensgevangene) drongen aan op zijn vrijlating.

In september 1993 werd hij onverwacht vrijgelaten na 14,5 jaar gevangenschap. Wei zelf zei dat hij slechts op borgtocht vrij was. Op 1 april 1994 werd hij weer aangehouden en na 9 maanden isolatie veroordeeld tot 14 jaar gevangenschap in een werkkamp. Eind 1997 werd hij vrijgelaten om ‘medische behandeling in het buitenland te kunnen krijgen’. Hij verblijft nu in de VS en zal, als hij weer naar China gaat, de rest van zijn straf alsnog moeten uitzitten.

Volgens Amnesty International is de mensenrechtensituatie in China onverminderd slecht. Recente arrestaties en veroordelingen tot lange gevangenisstraffen in oneerlijke processen van vooraanstaande dissidenten wijzen op een ernstige verergering van de repressie. De oprechtheid van China bij de recente ondertekening van het VN-verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten kan betwijfeld volgens Amnesty. Uit haar rapporten blijkt dat er in 1998 wederom sprake was van de gevangenneming van honderden, mogelijk duizenden activisten en politieke opponenten. Duizenden politieke gevangenen zitten al jaren vast. Administratieve detentie wordt nog altijd op grote schaal toegepast, waarbij personen zonder tussenkomst van een rechter naar werkkampen worden gestuurd voor 2 tot 3 jaar. Meer dan 200.000 mensen zijn hier het slachtoffer van. Ook zijn er nog steeds veelvuldig berichten van martelingen met de dood tot gevolg en wordt de doodstraf op zeer grote schaal uitgevoerd. Uit China worden meer terechtstellingen gemeld dan uit alle landen in de rest van de wereld samen. In de autonome regio Xinjang gaan de autoriteiten door met het gewelddadig neerslaan van protesten van Oeigoer-nationalisten en onafhankelijke moslimleiders. Eenzelfde onderdrukking vindt nog steeds plaats in Tibet.

Momenteel voeren de Europese Unie en China een kritische dialoog. Amnesty International is van mening dat de lidstaten van de EU het proces van de ‘kritische dialoog’ moeten evalueren, vanwege de ernstige mensenrechtenschendingen in dit land. ‘De Europese gesprekspartners mogen niet worden gegijzeld in een dialoog die tot op heden in de praktijk geen resultaat heeft opgeleverd’, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Amnesty International benadrukt de universaliteit van mensenrechten. Schendingen van mensenrechten zijn geen interne aangelegenheid. Zowel vertegenwoordigers van staten als van organisaties - zoals multinationale ondernemingen - dienen schendingen van mensenrechten aan de orde te stellen. Amnesty verwacht dat Nederlandse bewindslieden in de contacten met de Chinese autoriteiten de schendingen van de mensenrechten kritisch aan de orde te stellen. Tegelijkertijd verwacht de organisatie van bedrijven dat zij een rol spelen bij de bevordering van het respect voor mensenrechten in de landen waar zij actief zijn.

Van 22 maart tot 30 april vindt in Genève de 55e zitting plaats van de VN-Mensenrechtencommissie. Amnesty International verzoekt de EU-lidstaten onder meer om er in het kader van de Mensenrechtencommissie bij de Chinese regering op aan te dringen dat zij een aantal Speciale Rapporteurs uitnodigt, waaronder de Speciale Rapporteur inzake Marteling. Voorts moet China in de Mensenrechtencommissie krachtig worden aangespoord de internationale mensenrechtenverdragen zonder voorbehouden te ratificeren.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie