Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aanpak land- en tuinbouwbeleid Zuid-Holland slaat aan

Datum nieuwsfeit: 11-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Zuid-Holland

11 maart 1999

Projectmatige aanpak land- en tuinbouwbeleid slaat aan Opzetten kennisnetwerken belangrijk

Het college van Gedeputeerde Staten (GS) willen de land- en tuinbouw vernieuwen met behulp van een projectmatige aanpak. Centraal staan het opzetten van kennisnetwerken, het bevorderen van milieuvriendelijke agrarische productiesystemen en de herstructurering van land- en tuinbouw. Daarbij speelt biologische landbouw een belangrijke rol. Door het verspreiden van kennis van biologische landbouw en het subsidiëren van projecten willen GS de sector verder vernieuwen.

Agrarische kennisnetwerken
Om kennis op het gebied van de land- en tuinbouw beter te verspreiden worden twee netwerken opgericht. Het Agrarisch Kennisnetwerk Zuid-Holland (AKN) richt zich op de innovatie van de agrarische productie. Binnen dit netwerk wisselen zestien partijen ( w.o. WLTO, Syntens, Hogeschool Delft/Leiden) informatie uit. Op deze manier kunnen inzichten uit onderwijs en onderzoek op het gebied van land- en tuinbouw beter worden verspreid. Voor het AKN stellen GS in de periode 1999 tot 2003 fl. 425.000,- beschikbaar. Het Kenniscluster Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer West Nederland richt zich op vragen van individuele agrariërs en agrarische natuurverenigingen. Een eerste product van deze samenwerking is inmiddels gereed, namelijk een cursusmap Agrarisch Natuurbeheer. Het is de bedoeling dat beide netwerken voor de zomer van 1999 van start gaat.

Biologische landbouw
De biologische landbouw vormt een speciaal aandachtspunt binnen de sector, met name in de glastuinbouw en de melkveehouderij. GS willen de omschakeling van bedrijven van gangbare naar biologische landbouw en het bevorderen van de afzet van biologische producten stimuleren. Een belangrijk instrument om de doelstellingen te realiseren zijn de Groene Subsidies. In dit verband is afgelopen jaar voor fl. 450.000,- aan subsidies toegekend aan projecten op het gebied van biologische landbouw. Het aandeel van de subsidies van biologische projecten ten opzichte van andere landbouwprojecten is hiermee gestegen tot 60%. Daarnaast initieert en coördineert de provincie activiteiten in samenspraak met Biologica, Federatie van Biologische Boeren, LTO-groenservice en andere vertegenwoordigers uit de sector. Het AKN kan hier ook een belangrijke functie vervullen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie