Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Inzicht in duurzaamheid van landbouwsystemen

Datum nieuwsfeit: 12-03-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Landbouwuniversiteit Wageningen


*vr 12-03-99 NIEUWE MODELLEN BIEDEN INZICHT IN DUURZAAMHEID VAN LANDBOUWSYSTEMEN


tijd 13:30 uur

onderwerp promotie ir. T.E. Struif Bontkes, Rhenen
titel Modelling the dynamics of agricultural development: a process approach, The case of Koutiala (Mali)
promotor(en): prof.dr.ir. H. van Keulen (dierlijke productiesystemen) en prof.dr. A. Kuyvenhoven (ontwikkelingseconomie)
informatie afd. voorlichting en pr, Gert van Maanen, tel. 0317-485003

Modellen spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van beleidsbeslissingen. Tjark Struif Bontkes beschrijft een nieuwe wijze van modelleren die inzicht kan geven in de duurzaamheidsproblematiek van landbouwsystemen. Bestaande methoden schieten in dit opzicht te kort: agro-ecologische en sociaal-economische aspecten worden onvoldoende geïntegreerd, de modellen zijn te statisch of hebben een grote behoefte aan gegevens. Op basis van een studie in Mali zijn twee modellen ontwikkeld, waarmee de effecten van allerlei maatregelen op regionaal en bedrijfs-niveau kunnen worden verkend. Hierbij wordt rekening gehouden met de ontwikkeling van de bodemvruchtbaarheid, de gewas- en dierlijke productie, de inkomens en het aantal bedrijven per bedrijfstype, alsmede het areaal aan gemeenschappelijke weidegronden en de ontwikkeling van de graanprijzen (1980-2025). De valideerbaarheid van deze modellen maakt het mogelijk ze te toetsen en te verbeteren in voordurende interactie met boeren en beleidsmakers. Deze benadering is geschikt voor toepassing op regionale instituten voor landbouwkundig en beleidsmatig onderzoek, en tevens een nuttig instrument voor het opstellen van samenhangende onderzoeksprogramma's.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie