Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Provincie Zuid-Holland wil ander monumentenbeleid

Datum nieuwsfeit: 12-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Zuid-Holland

11 maart 1999

meer geld voor kerken en molens
Provincie wil ander monumentenbeleid

Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland doen een dringend beroep op staatsecretaris Van der Ploeg van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen zijn monumentenbeleid aan te passen. In hun recente voorstel over het uitvoeringsprogramma voor restauratie van monumenten (1999-2004) wijken GS af van de Rijks-voorschriften. GS wil meer geld inzetten voor kerken en molens, de staatssecretaris meer voor woonhuizen en boerderijen.

Maar daarvoor krijgt GS nauwelijks geschikte aanvragen binnen.

Gemeenten hebben voor het nu door GS voorlopig vastgestelde programma in totaal 229 restauratieplannen bij de provincie ingediend, waaronder 141 nieuwe restauraties en 88 'oude knelpunten'. Er was echter slechts geld om 100 plannen goed te keuren.

Vasthouden aan de Rijksregeling, leidt volgens het provinciebestuur tot onbillijke behandeling van eigenaren en gemeenten. Deze worden toch al gedupeerd, omdat de regeling tussentijds gewijzigd is. Veel eigenaren hebben al geld geinvesteerd. Zij krijgen nu niet de subsidies meer, waar ze bij een vorige regeling op rekenden. Daarom vraagt GS aandacht voor deze 'oude knelpunten'.

Het provinciebestuur stelt jaarlijks een Provinciaal Restauratie-Uitvoeringsprogramma vast voor de verdeling van rijkssubsidie voor restauraties in 82 gemeenten. In het nieuwe Ontwerp-programma is voor 51 nieuwe plannen 6,7 miljoen en voor 50 oude knelpunten 2,2 miljoen gereserveerd. Bij de "oude knelpunten" gaat het om nog lopende of reeds uitgevoerde restauraties, waarvoor tot nu toe het subsidie nog niet, of niet volledig, kon worden gereserveerd. Zou de provincie het rijksbeleid volgen, dan zou het aantal gehonoreerde nieuwe kerk-restauraties teruglopen van 16 tot 8 en het aantal restauraties van overige monumenten (waaronder molens) van 11 tot 0.

Zorg
In de brief aan de staatssecretaris spreekt het provinciebestuur bovendien zorg uit over de toekomst van de monumentenzorg in de provincie. Hoewel er in Zuid-Holland voor ruim 55 miljoen gulden aan restauratieprojecten op uitvoering wacht, kan de provincie in de periode t/m het jaar 2000 per jaar slechts 2,3 miljoen en vanaf 2001 slechts 3,8 miljoen rijkssubsidie verdelen.

Het GS-voorstel ligt vanaf 15 maart ter inzage op alle gemeentehuizen en het provinciehuis.

Reacties kunnen binnen vier weken worden ingediend. Na behandeling van de reacties en het antwoord van van der Ploeg, stelt GS het definitieve plan vast. Daarna kunnen subsidie- aanvragen vanaf 1 oktober worden ingezonden.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie