Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Agressietest voor vijf hondenrassen

Datum nieuwsfeit: 12-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


MINISTERIE LNV

www.minlnv.nl

MIN LNV:AGRESSIETEST VOOR VIJF HONDENRASSEN

Persbericht nr. 16


12 maart 1999

AGRESSIETEST VOOR VIJF HONDENRASSEN

Minister Apotheker heeft besloten voor vijf hondenrassen, de American Staffordshire Terriër, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, Mastino Napoletano en de Rottweiler een agressietest verplicht te stellen. Dit is een aanpassing van het voornemen van de minister van 16 december 1998 om voor vier hondenrassen een fok- en houdverbod in te stellen. De minister heeft zijn voornemen herzien vanwege met name reacties van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied. Hieruit blijkt dat de georganiseerde Kynologie - na een aanvankelijk terughoudende positie - bereid is stringentere maatregelen te accepteren, gekoppeld aan toepassing van de agressietest.

De minister heeft daarnaast besloten om de agressietest ook voor Rottweilers verplicht te stellen. In de brief van 16 december 1998 had de minister niet besloten tot een fok- en houdverbod voor de Rottweiler. Rottweilers zijn met ruim 20% van het totaal aantal beten in Nederland absoluut en relatief gezien verantwoordelijk voor de meeste hondenbeten. De bijtdrempel van deze honden is blijkbaar lager dan bij andere honden. Hierdoor gaat de hond relatief snel over tot bijten met vervolgens risico op ernstige - ook dodelijke - beten.

Honden van de vijf betrokken typen mogen, onder zeer strikte voorwaarden, worden gefokt en gehouden. Met deze honden mag alleen worden gefokt, indien zij met goed gevolg een agressietest hebben doorlopen. Indien honden in deze agressietest te vaak bijten, heeft de hond een lage bijtdrempel en zal er in het algemeen sprake zijn van agressieve aanleg. Honden die de test goed doorlopen, hoeven niet meer kort aangelijnd en gemuilkorfd te worden. De overige honden moeten buitenshuis worden gemuilkorfd en kort aangelijnd. Ook moeten zij onvruchtbaar worden gemaakt om te voorkomen dat toch met agressieve honden wordt gefokt. Voor een goede controle en handhaving van deze regeling zullen alle honden van de vijf eerder genoemde rassen, worden geïdentificeerd en geregistreerd.


12 mrt 99 13:39

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie