Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zes ton subsidie voor opvang 'neveninstromers' Tilburg

Datum nieuwsfeit: 12-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Tilburg

9-3-99

Zes ton subsidie voor opvang 'neveninstromers'

Voor personele en materiële opvangkosten in onderwijs

Het college van b&w heeft beleidsregels vastgesteld voor de subsidiëring van opvang van zogeheten neveninstromers in het primair en voortgezet onderwijs. Neveninstromers zijn leerplichtige kinderen en jongeren die op latere leeftijd naar Nederland zijn gekomen en de Nederlandse taal niet of onvoldoende beheersen. De gemeente gaat hiervoor extra subsidie geven voor personele en materiële kosten (bovenop de 'normale' subsidie voor deze kosten). Voor de periode van 1 augustus 1998 tot 1 augustus 2002 krijgt de gemeente van het Rijk een specifieke uitkering van 2.487.662,58 voor de bestrijding van onderwijsachterstanden in het primair en het voortgezet onderwijs. Een deel van dit bedrag, 450.401,65, moet van het Rijk worden ingezet voor de opvang van leerplichtige neveninstromers. De gemeenteraad van Tilburg heeft in juli 1998 besloten om dit bedrag, vanuit de specifieke uitkering, aan te vullen met circa 149.600 tot in totaal 600.000. Van dit bedrag wordt 300.000 ingezet voor opvang in het primair onderwijs en evenveel voor het voortgezet onderwijs.
Vroeger kregen de scholen rechtstreeks subsidie van het Rijk. Nu deze taak aan de gemeente is overgedragen, is het nodig om hiervoor beleidsregels vast te stellen. Het geld van het rijk is overigens verstrekt voor een periode van vier jaar. Als in deze periode vanwege een groeiend aantal neveninstromers extra geld nodig is, moet de gemeente dit zelf beschikbaar stellen.

Kwetsbare doelgroep
De neveninstromers komen naar Nederland als asielzoeker of in het kader van gezinshereniging. Door hun achterstand in de Nederlandse taal kunnen zij, zonder extra ondersteuning, niet met succes onderwijs volgen. Zij zijn daarom extra kwetsbaar en lopen risico het onderwijs voortijdig te verlaten. Daardoor zijn zij later dan weer onvoldoende voorbereid voor de arbeidsmarkt.
Voor de neveninstromers in de leeftijden 4 tot 12, en 12 tot 17 jaar kent Tilburg al enkele jaren centrale opvangvoorzieningen. In het primair onderwijs gebeurt dit op vier basisscholen in zogeheten Lobith-groepen. Volledig leerplichtige neveninstromers in het voortgezet onderwijs worden opgevangen in de Internationale Schakelklas, die is ondergebracht bij De Westhoeve. (Gedeeltelijk leerplichtige neveninstromers gaan naar het Regionaal Opleidingen-centrum Midden-Brabant (ROC), college Educatie.) Deze kinderen krijgen intensief taalonderwijs; ook de kennis van de Nederlandse samenleving wordt vergroot. Extra aandacht gaat uit naar aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van deze kinderen en jongeren omdat ze vaak traumatische ervaringen achter de rug hebben.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie