Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Goedkeuring ministerraad Belgie wat betreft dienstencheques

Datum nieuwsfeit: 12-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Dienstencheques

Ministerraad van 12 maart 1999

Persbericht

De Ministerraad keurde een ontwerp van Koninklijk Besluit goed dat de manier vastlegt waarop de bepalingen over de dienstencheques zullen worden uitgevoerd (*).

De dienstencheques zullen vanaf 1 april 1999 als experiment ingevoerd worden. Het experiment zal twee jaar duren. Om de zes maanden zal een evaluatie gebeuren.

Het is de bedoeling om via de dienstencheques de markt van de dienstverlening aan personen verder te ontwikkelen. Ook moet dit stelsel de tewerkstelling verhogen in de sectoren waar veel zwartwerk gebeurt of waar veel mensen bepaalde karweien zelf opknappen.

Door de dienstencheques kan een bestaande mogelijke vraag naar diensten omgezet worden in een effectieve vraag.

Bepaalde binnenhuiswerken (schilderen en behangen) in de hoofdverblijfplaats van de privé-personen komen voor het experiment in aanmerking. De lokalen voor beroepsgebruik worden uitgesloten. De schilder- en behangsector wordt gekenmerkt door een lage graad van beroepsprestaties omdat de arbeidskost vrij hoog is.

Via het systeem van de dienstencheques neemt de overheid de helft van de arbeidskost (exclusief BTW) op zich. De gebruiker betaalt dan slechts 50% van het uurloon. De maximale overheidstussenkomst per gezin bedraagt 40.000 frank per jaar.

De uitvoering van deze maatregel wordt aan de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening toevertrouwd. De Rijksdienst zal samenwerken met de Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschappen (PWA's) en met een uitgever van dienstencheques.

De PWA's hebben hierbij een dubbele opdracht. Ze moeten zorgen voor de inschrijving van en de informatie aan de gebruikers. Ook staan zij in voor de controle op de verrichting van de werken.

(*) voor de uitvoering van hoofdstuk II, afdeling VIII van de wet betreffende het Belgisch actieplan voor de werkgelegenheid 1998 en houdende diverse bepalingen.

Voor meer informatie:

Katrien Raeymaekers Tel. 02/233.50.06 Fax. 02/230.10.67

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie