Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Cursus Spiritualiteit en de moderne cultuur

Datum nieuwsfeit: 13-03-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CURSUSPROGRAMMA "ORIËNTATIE OP VERSCHEIDENHEID" 1999
Stichting filosofie Oost - West

Zaterdag 13 maart 10.00 -16.30 uur; toegang ƒ 50,-; aan de zaal te voldoen.
Adres: Vergader- en zalencentrum "Vredenburg 19", Vredenburg 19 in Utrecht.

SPIRITUALITEIT EN MAATSCHAPPELIJKE BETROKKENHEID Spiritualiteit en de moderne cultuur

Dr. J. Bor (1946) promoveerde op een studie over Bergson. Hij redigeerde 25 Eeuwen filosofie. Elke maandag heeft Jan Bor een column in het Algemeen Dagblad. Jan Bor is eindredacteur van het boek De verbeelding van het denken; geïllustreerde geschiedenis van de westerse en oosterse filosofie. Veel van onze FOW-docenten verwijzen onder hun paragraaf 'aanbevolen literatuur' naar hoofdstukken uit dit boek.

Jan Bor: “Het gevoel dat er iets goed mis is met onze cultuur deed ons indertijd, in de jaren 60 en soms ook al daarvoor, naar het oosten reizen. Met zijn oude spirituele tradities hield dat ons een spiegel voor en bood het alternatieven. Tegelijk zijn die tradities geworteld in een Middeleeuwse, feodale cultuur met haar heer-knecht, meester-leerling verhouding: alsof het individu er niet toe doet. In hoeverre moeten we die gedachte overnemen? Wellicht is het tijd om ons ook af te vragen wat er niet mis is met onze cultuur, bijvoorbeeld dat wij vrije individuen zijn. Kortom, hoe groeien het 'oude' Oosten en het 'moderne' Westen naar elkaar toe?”

De titel van de syllabus van Jan Bor is: De andere kant van de medaille.

Aanbevolen literatuur: Victoria, Brian, Zen at war, New Holland Publishers, UK.

ALGEMENE GEGEVENS:

1. FOW is een landelijke organisatie: de Stichting Filosofie Oost-West wil bijdragen aan de ontwikkeling van mondiaal denken op basis van begrip en respect en niet op basis van politieke macht en economisch gewin. Zij streeft ernaar dat de verschillen in denken samen komen tot een dialoog. De Stichting is levensbeschouwelijk neutraal.

2. Op negen zaterdagen per jaar verzorgen - parallel aan elkaar - vier docenten elk vier uur colleges over een vastgelegd onderwerp.

3. Overige data voor 1999 zijn 6 februari, 13 maart, 24 april, 29 mei, 11 september, 9 oktober, 13 november en 11 december.

4. Telefoonnummers voor inlichtingen over de activiteiten: Hans Bosse telefoon 040 - 2113344, email (hj.bosse@wxs.nl) en Joke Koppius telefoon 0571 - 270434, email (koppius@worldonline.nl).

5. Folder en inschrijven bij: het secretariaat van Filosofie Oost - West Helleberg 4, 5508 BL Veldhoven.

6. Zie voor 13 maart ook:

- Indische filosofie: De Veda's als oorsprong, Dr. B.M.J. Nagel
- Westerse filosofie in de 20e eeuw, Prof dr. O.D. Duintjer
- Russische filosofie; Rusland: het andere Europa, Mevrouw dr. M. van Goubergen


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie