Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Peper: herindelingsvoorstellen Overijssel niet opschorten

Datum nieuwsfeit: 15-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Binnenlandse Zaken

Peper: herindelingsvoorstellen Overijssel niet opschorten

12 maart 1999
Minister Peper van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is niet van plan tegemoet te komen aan uitspraken van de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam om de gemeentelijke herindelingsplannen in Overijssel op te schorten in verband met een advisering van de gemeentelijke ondernemingsraden. De bewindsman heeft de Tweede Kamer dit in een brief medegedeeld. De ondernemingsraden hadden in het beroep bij de Ondernemingskamer gesteld dat zij niet de gelegenheid hebben gekregen om op grond van de Wet op de ondernemingsraden(WOR) advies uit te brengen en dat om die reden verdere besluitvorming zou moeten worden opgeschort.
De uitspraak van de Ondernemingskamer komt er op neer dat de minister de ondernemingsraden in Hengelo op grond van de WOR had moeten raadplegen over de voorgenomen herindelingen. Volgens de Ondernemingskamer kan de rijksoverheid namelijk worden aangemerkt als mede-ondernemer van gemeenten. De rechter zegt echter niet bevoegd te zijn in het wetgevingsproces in te grijpen. Hij acht zich daarom onbevoegd in het geding te beslissen, maar hij wijst er op dat de minister de ondernemingsraden toch alsnog om advies zou moeten vragen.
Peper wijst de opvatting van de Ondernemingskamer van de hand. Hij onderstreept dat het personeel in dienst is bij de gemeente en niet bij de provincie of het Rijk. Ten aanzien van het wetgevingsproces is het WOR-adviesrecht van ondernemingsraden volgens hem zeker niet van toepassing.
Hij voegt eraan toe dat de visie van de Ondernemingskamer met zich meebrengt dat aan ondernemingsraden van gemeenteambtenaren een invloed wordt gegeven op landelijke politieke besluitvorming die niet past in de staatsrechtelijke verhoudingen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie