Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Extra aandacht Eindhoven voor moeilijk opvoedbare kinderen

Datum nieuwsfeit: 15-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Eindhoven

Persbericht: 15 maart 1999, no. 18.

Start lespunt VSO-ZMOK

Extra aandacht voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen

Burgemeester en wethouders willen dat het komende leerjaar ook in Eindhoven Voortgezet Speciaal Onderwijs voor Zeer Moeilijk Opvoedbare Kinderen (VSO-ZMOK) kan worden gevolgd. Het college wil nu een VSO-ZMOK- lespunt voor 35 leerlingen in Eindhoven; later moet er een volwaardige school komen. Met dit initiatief wil het college er voor zorgen dat steeds meer jongeren onderwijs op maat in Eindhoven kunnen volgen.

Problemen
B&W signaleren dat het ontbreken van een VSO-ZMOK-voorziening in Eindhoven steeds meer problemen oplevert. Om daar wat aan te doen heeft het college de laatste jaren diverse pogingen ondernomen om zo'n voorziening binnen de stadsgrenzen te krijgen. Zo is met de Stichting St. Joseph uit Stevensbeek afgesproken dat deze stichting haar VSO-ZMOK-school verplaatst naar Eindhoven. Dit verzoek is nog bij het Ministerie in behandeling. Om toch het komende leerjaar met een VSO-ZMOK-voorziening te kunnen starten komt het college nu met een lespunt voor deze groep jongeren. Daarvoor wordt het nu nog lopende pilotproject praktijkonderwijs (een project uit het programma Eindhoven Impuls) omgezet in een lespunt VSO-ZMOK. Op langere termijn is het de bedoeling het lespunt uit te laten groeien tot een volwaardige school. Dan kunnen steeds meer Eindhovense VSO-ZMOK-leerlingen in de eigen woongemeente naar school.

Effecten en kosten
Het inrichten van een lespunt in Eindhoven levert verschillende voordelen op: de leerling behoeft geen lange reizen meer te maken en projecten die zijn opgezet voor de zogenoemde risicoleerlingen (school voor praktijkonderwijs, crisisopvang) raken niet overbelast met VSO-ZMOK-leerlingen. Deze leerling is op een VSO-ZMOK-school beter op zijn plaats dan bij voorzieningen in het kader van Jeugdpreventie, Jeugdhulpverlening, maatschappelijk werk en Dynamo waar nu een beroep op wordt gedaan. Bovendien kunnen door deze voorziening alle jongeren in Eindhoven (dus ook de leerling die buiten de boot dreigt te vallen) passend onderwijs gaan volgen. Voor de financiering van het lespunt wordt onder meer geput uit het budget Grote Stedenbeleid. Ook moeten andere bronnen worden benut. Het college moet daarover nog een besluit nemen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie