Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

GroenLinks: Bestrijding fraude EU nog lang niet effectief

Datum nieuwsfeit: 15-03-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
GroenLinks

Bestrijding fraude EU is nog lang niet effectief

Brussel gaat spannende dagen tegemoet. Maandag verschijnt het eerste rapport van een Comité van Wijzen dat de beschuldigingen over fraude, wanbeheer en vriendjespolitiek bij de Europese Commissie onderzoekt. Waarschijnlijk zal dat rapport fnuikend zijn voor Europees Commissaris Edith Cresson. Als zij niet zelf aftreedt, is de kans groot dat het Europees Parlement het vertrouwen opzegt in deze Franse politica. Er zijn aanwijzingen dat haar socialistische geestverwanten in het EP haar niet nog een keer de hand boven het hoofd zullen houden. En de pogingen van de Franse regering om steun te krijgen van het Duitse EU-voorzitterschap voor de actie 'Red Cresson' lijken vooralsnog vergeefs.

Het zou jammer zijn als het fraudedebat dat de afgelopen maanden is opgelaaid niet meer oplevert dan het aftreden van Cresson en mogelijk nog andere Commissarissen - hoe belangrijk ook - plus de tot nu toe door Commissievoorzitter Jacques Santer aan het EP gedane toezeggingen over beter financieel beheer. Een verdergaande hervorming is noodzakelijk.
Democratische verantwoording en controle zijn nog altijd onvoldoende gewaarborgd. Het publieke draagvlak voor de EU is wankel - juist daarom mag op de doorzichtigheid en de doelmatigheid van de Europese bestedingen niets aan te merken zijn.
Laten Europese en nationale politici gaan werken aan het volgende
10-puntenprogramma. Dat is niet uitputtend, wel ambitieus. Sommige voorstellen zijn eenvoudig uit te voeren, door een besluit van de Commissie of een verandering van het reglement van orde van de Raad van Ministers, andere voorstellen vergen een verdragswijziging. Toevallig zetten de regeringsleiders van de EU-landen in juni, op de Top van Keulen, de marsroute uit voor de herziening van het Verdrag van Amsterdam. Ook voor hen geldt: smeed het ijzer nu het heet is.


1. Maximale openheid. Politici en ambtenaren moeten zich in de gaten gehouden weten. Dat is de beste garantie tegen wanbestuur. De huidige geheimhoudingsdrift in Brussel bevoordeelt de kapitaalkrachtige lobby's - alleen die hebben de menskracht om zelf alle informatie te ontfutselen aan het ambtenarenapparaat. Er moet snel een 'EuroWOB' komen, analoog aan de Nederlandse Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB): openbaarheid wordt de regel, geheimhouding is alleen bij hoge uitzondering toelaatbaar. Bovendien moet de Raad van Ministers in het openbaar gaan vergaderen, zeker wanneer hij wetten maakt en de begroting behandelt. Openbaar debat moet in de plaats komen van koehandel achter gesloten deuren.


2. Individuele verantwoordelijkheid voor Eurocommissarissen. Santer dient ondubbelzinnig te erkennen dat Commissarissen die niet langer het vertrouwen van een meerderheid van het EP genieten moeten opstappen. Eenmaal de facto ingevoerd, kan dat individuele ontslagrecht in het volgende verdrag worden geformaliseerd. Daarbij dient de drempel voor een motie van wantrouwen tegen de hele Commissie te worden verlaagd tot de helft van het aantal Europarlementariërs.


3. Gedragscodes aanscherpen. De gedragscodes die de Commissie deze week heeft vastgesteld sluiten nog niet alle belangenconflicten uit. Commissarissen zouden verplicht moeten worden om, net als Nederlandse ministers, het beheer van hun financiële belangen over te laten aan anderen. De persoonlijke kabinetten van de Commissarissen dienen kleiner te worden en internationaler van samenstelling. Maximaal drie landgenoten, zou ik zeggen. Een teveel van dit soort adviseurs leidt tot talloze interventies achter de schermen teneinde de besluitvorming om te buigen ten gunste van regeringen, regio's of vriendjes in eigen land.


4. Hervorming van het ambtenarenapparaat. De Commissie moet een vlakkere hiërarchie krijgen. Vooral het grote aantal plaatsvervangende directeuren-generaal moet omlaag. Leidende posities mogen alleen toevallen aan personen met aantoonbare management-ervaring. Zij krijgen een proeftijd. Salarissen en toeslagen moeten in lijn gebracht worden met de ambtenarensalarissen in de lidstaten. Dat voorkomt dat ambtenaren louter vanwege de riante beloning blijven plakken in Brussel.
Er moet een verbod komen op de 'parachutage' van kabinetsmedewerkers; wanneer hun Commissaris vertrekt, krijgen deze persoonlijk adviseurs nu vaak een vast dienstverband als hoge ambtenaar. Zij zouden gedurende twee jaar na hun vertrek uit het kabinet geen andere functie bij de Commissie mogen vervullen.


5. Betere boekhouders. Er moeten meer ambtenaren komen die goed zijn opgeleid in financieel beheer en controle, met name bij de buitenlandse hulpprogramma's van de EU. Alternatieven, zoals het inhuren van particuliere bureaus voor het verdelen van EU-subsidies, zijn bepaald niet fraudebestendig, zo is gebleken bij het Leonardo-programma van Cresson.


6. Onafhankelijke fraude-onderzoekers. Het EP heeft gevraagd om een fraudebestrijdingsbureau (OLAF) dat immuun is voor doofpotpolitiek. Zo'n bureau, dat losstaat van de Commissie, moet er snel komen. Het dient de justitiële autoriteiten volledig op de hoogte te houden van zijn onderzoeken, opdat tijdig strafrechtelijke procedures worden opgestart.


7. Betere fraudebestrijding in de lidstaten. Daar vindt 80% van de onregelmatigheden plaats. De EU-landen zijn al verplicht om misbruik van Europese gelden even energiek te bestrijden als misbruik van nationale overheidsgelden. De Commissie moet daar strenger op toezien, en niet aarzelen om nalatige regeringen aan te klagen bij het Europees Hof. Naast boetes en terugvordering van subsidies dient ook de mogelijkheid te bestaan om overtreders - particuliere organisaties én overheden - uit te sluiten van Europese subsidies.


8. Enquêterecht versterken. Het Europees Parlement moet getuigen onder ede kunnen horen. We weten uit de Bijlmerenquête hoe belangrijk dat is. Het betekent dat de lidstaten meineed in het EP strafbaar moeten stellen. Zowel Europese als nationale politici en ambtenaren, alsmede anderen die betrokken zijn bij de uitvoering (of sabotage) van Europees beleid, moeten een verschijningsplicht krijgen. Een vérgaand voorstel, maar zo kunnen ze alvast wennen aan het idee. De commissie begrotingscontrole van het EP moet het recht krijgen om zichzelf op elk gewenst tot enquêtecommissie te promoveren.


9. Klokkenluiders beschermen. Op het doorgeven van informatie over (vermoedens van) financiële onregelmatigheden aan het EP, aan OLAF of aan justitie mag geen sanctie volgen. Laat Van Buitenen de laatste zijn die een schorsing aan z'n broek kreeg als dank. Indien nodig dient aan klokkenluiders een passende nieuwe functie te worden aangeboden.


10. Hervorming Europees Parlement voortzetten. Hoewel het EP uit de vuurlinie is gekomen door een vuist te maken naar de Commissie, dient het de andere hand in eigen boezem te blijven steken. Het
10-puntenprogramma voor de versobering van de parlementaire zeden dat mijn voorgangster Nel van Dijk anderhalf jaar geleden in deze krant ontvouwde is nog niet verwezenlijkt. Door een Statuut voor de Europarlementariër op te stellen heeft het EP enige vooruitgang geboekt op het gebied van vergoedingen, pensioenen en dubbelfuncties, maar dat mag niet het eindpunt zijn. Een parlement dat niet alleen extra bevoegdheden opeist, maar ook zijn gezag versterkt, kan des te beter controle uitoefenen.

Joost Lagendijk
lid van het Europees Parlement voor GroenLinks

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...